direct naar inhoud van 3.3 Hoofduitgangspunten
Plan: Monnickendam Binnen de Vesting 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0852.BPKMObinnendev013-va02

3.3 Hoofduitgangspunten

3.3.1 Beschermd stadsgezicht

Een groot deel van het plangebied ligt binnen het beschermd stadsgezicht van Monnickendam (zie bijlage 1). Het bestemmingsplan is in hoofdzaak consoliderend en gericht op het behoud en de versterking van de waarden van het beschermd stadsgezicht. Voor het beschermd stadsgezicht is een dubbelbestemming opgenomen. Deze dubbelbestemming is behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor het behoud, herstel en de uitbouw van de cultuurhistorische en ruimtelijke waarden van het gebied en zijn bebouwing. In de dubbelbestemming worden regels gesteld aan de bebouwing. Ook is voor een aantal werken en werkzaamheden een omgevingsvergunning nodig.

In het geldend bestemmingsplan zijn in het beschermd stadsgezicht gevelwandkaarten opgenomen. Op deze kaarten is iedere gevel binnen het beschermd stadsgezicht ingetekend. Dit vormt de uitgangssituatie voor de goot- en bouwhoogte van deze gevels. De gevelwandkaarten zijn in dit bestemmingsplan vertaald. Per pand/perceel is de maximaal toegestane goot- en bouwhoogte op de verbeelding opgenomen. Hiermee is de bestaande situatie van de gevels vastgelegd.

Bovendien is in het beschermd stadsgezicht gewerkt met een gevellijn. Dat betekent dat bij eventuele nieuwbouw gebouwen in de gevellijn gebouwd moeten worden. Daarmee blijft ook het verloop van de gevels in stand.

3.3.2 Verblijfsgebied met detailhandel

Het verblijfsgebied met detailhandel (zie figuur 2) heeft zich ontwikkeld als levendig stadshart. Hier komt een mengeling van functies voor. De panden in het verblijfsgebied met detailhandel zijn voorzien van een gemengde bestemming. Binnen deze bestemming zijn zowel woonhuizen, detailhandel, horeca categorie I en II, (zakelijke) dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen en cultuur en ontspanning toegestaan. Dit gebied is vooral bedoeld voor woonhuizen en detailhandel. De andere functies zijn daarom op hun locatie vastgelegd met een aanduiding. Het verblijfsgebied met detailhandel heeft zijn oorsprong in de Discussienota.

afbeelding "i_NL.IMRO.0852.BPKMObinnendev013-va02_0002.png"

Figuur 2. Het verblijfsgebied met detailhandel van Monnickendam

3.3.3 Concentratiegebied horeca

Aan de Middendam, Havenstraat, Haven, Gooische Kaai en 't Prooyen is een verdere versterking van de horecafunctie gewenst (zie figuur 3). Daarom is dit gebied voorzien van een wijzigingsbevoegdheid. Met deze wijzigingsbevoegdheid kan de functie gewijzigd worden naar horeca. Er zijn ook diverse andere functies mogelijk zoals appartementen, detailhandel en (zakelijke) dienstverlening. Het concentratiegebied horeca heeft zijn oorsprong in de Discussienota.

afbeelding "i_NL.IMRO.0852.BPKMObinnendev013-va02_0003.png"

Figuur 3. Het concentratiegebied voor horeca

3.3.4 Bescherming individuele panden

In Monnickendam komen verschillende Rijks-, provinciale en gemeentelijke monumenten en beeldbepalende en waardevolle panden voor. De monumenten zijn beschermd onder de Monumentenwet. De beeldbepalende en waardevolle panden liggen binnen het beschermd stadsgezicht. Ze worden beschermd door de omgevingsvergunningplicht vanuit het beschermd stadsgezicht. Deze panden behoeven daarom geen bescherming vanuit het bestemmingsplan, waarmee dubbele regelgeving wordt voorkomen.

3.3.5 Kleinschalige duurzame energie

De opwekking van kleinschalige duurzame energie bijvoorbeeld in de vorm van zonnepanelen op gebouwen en dergelijk is in beginsel toegestaan, waarbij een afweging wordt gemaakt ten aanzien van de aanwezige monumentale, karakteristieke en landschappelijke waarden. Windturbines - windmolens - zijn niet toegestaan.