Plan: | Buitengebied Dinteloord en Prinsenland |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0851.bgBPdtlgeheel-v001 |
In de Europese Habitat- en Vogelrichtlijn en de provinciale Verordening ruimte zijn diverse waardevolle beschermde natuurgebieden vastgelegd. In dit bestemmingsplan worden deze gebieden integraal overgenomen. De bestaande natuurwaarden (ecologische waarden) - zowel in natuurgebieden als in gebieden met een andere functie (meestal agrarisch gebied) - worden beschermd door deze op te nemen op de verbeelding door middel van een passende bestemming, gebiedsaanduiding of een dubbelbestemming. Dit gebeurt ook met de actuele landschappelijke, aardkundige en archeologische & cultuurhistorische waarden. Er is een rechtstreekse koppeling tussen deze waarden en de regels, waardoor de veiligstelling van die waarden juridisch verzekerd is.
De in het bestemmingsplan opgenomen regels richten zich mede op het veiligstellen van de aanwezige waarden in het plangebied. Dit vertaalt zich naar bouw- en gebruiksregels, het omgevingsvergunningenstelsel voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of van werkzaamheden met de randvoorwaarden bij werken en werkzaamheden, voorwaarden bij afwijkingen van het bestemmingsplan en voorwaarden bij wijzigingsbevoegdheden.
Landschapswaarde waardevolle openheid
Bij de bestemming ‘Agrarisch met waarden - Landschapswaarden’ en ‘Agrarisch met waarden – Natuur- en landschapswaarden’ is het beschermen van de landschappelijke waarde van een groot deel van het plangebied (waardevolle openheid: open zeekleigebied) zeer belangrijk. De open zeekleipolders in het plangebied maken onderdeel uit van het grootschalige open polderlandschap aan de Delta. De vruchtbare bodem maakt het tot het belangrijkste akkergebied in Noord-Brabant voor bieten, tarwe en groenteteelt. Grootschalige teelten zijn hier bepalend voor de inrichting en ontsluiting van het gebied.
Het open zeekleigebied van de gemeente Steenbergen wordt beschermd en ontwikkeld door middel van:
Natuurwaarden
In het bestemmingsplan is de Ecologische hoofdstructuur opgenomen binnen de bestemming "Natuur" en binnen de bestemming "Agrarisch met waarden - natuur en landschapswaarden (voorzover de Ecologische hoofdstructuur nog niet is gerealiseerd). De Groenblauwe mantel is opgenomen in de bestemming "Agrarisch met waarden - natuur en landschapswaarden. Voor de bestemming "Agrarisch met waarden - natuur en landschapswaarden is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de bestemming te wijzigen in de bestemming "Natuur". Zodoende kan de Ecologische hoofdstructuur gerealiseerd worden.
De natuurwaarden van de gemeente Steenbergen worden beschermd en ontwikkeld door middel van:
Uitgangspunt voor het bestemmingsplan
In deze paragraaf is reeds eerder aangegeven dat de in het bestemmingsplan opgenomen verbeelding en regels zich mede richten op het veiligstellen van de aanwezige waarden in het plangebied. Hieronder worden een aantal specifieke voorbeelden gegeven op welke manier dit gebeurt:
Ook wordt in de regels veilig gesteld dat het verrichten van werken en werkzaamheden ter plaatse van met waarden aangeduide gebieden buiten het bouwvlak zonder of in afwijking van een een omgevingsvergunning verboden is.
Als gevolg van de aanvulling Plan-MER is het bestemmingsplan met betrekking tot bescherming EHS en Groenblauwe Mantel aangescherpt, zie hoofdstuk 5.5.
Naast de bestaande natuurwaarden kunnen nieuwe waarden worden ontwikkeld. Voor de nieuwe waarden gaat het om nieuwe natuur die kan worden gerealiseerd door middel van aankoop en/of inrichting van gronden. Het provinciale beleid biedt ontwikkelingsmogelijkheden voor nieuwe waarden.
Met de vaststelling van de Verordening ruimte heeft de provincie de Ecologische Hoofdstructuur heroverwogen. Dat heeft als resultaat gehad dat kleine gebieden met een ecologische waarde vaak hun beschermde status hebben verloren. Ook de Verordening ruimte geeft aan dat de inspanningen om de natuur te verbeteren en ecologische verbindingszones te realiseren, niet vanzelf gaan. Er moeten verbindingen worden gelegd tussen de natuurkerngebieden. Voor Steenbergen is een robuuste verbinding van belang.
Uitgangspunt voor het bestemmingsplan
In het bestemmingsplan wordt gekozen voor beschermende regels om natuur, natuurontwikkelingsgebieden en ecologische verbindingszones te waarborgen. Gronden in het bezit van natuurorganisaties en/of waar al natuur gerealiseerd is, worden in dit bestemmingsplan bestemd tot ‘Natuur’. Voor het ontwikkelen van nieuwe natuur in het bestemmingsplan wordt een wijzigingsbevoegdheid opgenomen.