Plan: | Sint-Michielsgestel, Centrum Sint-Michielsgestel 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0845.BP2010SMGCENTRM100-OH02 |
Rijksmonumenten
Petrus Dondersplein 13
Nederlands Hervormde Pastorie.
Begin 19e eeuw.
Herenhuis in empirestijl, met zes- en vierdelige schuiframen, omlijste ingang, kroonlijst met tandlijst en triglyphen.
Petrus Dondersplein 18
Toren.
Uit de 15e eeuw. Gerestaureerd in 1937 en in 1988.
Overblijfsel van de middeleeuwse kerk. Bouwwerk uit begin van de 15e eeuw, opgetrokken uit baksteen met lagen van tufsteen. Overhoekse veelvuldig versneden steunberen, uitgebouwde traptoren aan de zuidzijde. Drie geledingen: in de onderste aan de westzijde een hoge, geprofileerde spitsboognis, waarin de ingang en een spitsboogvenster, aan de andere zijde telkens een tweetal recht overtoogde nissen; in de tweede geleding telkens een tweetal door een segmentboog overtoogde en daarboven spits- boogvormige overtoogde nissen; in de bovenste geleding spitsboognissen met galmgaten. Geheel onderaan hebben de spaarvelden in de steunberen en ter weerszijden van de ingang naar links schuin oplopende togen. In al deze tufstenen goten.
Schijndelseweg 1
Nederlands Hervormde kerk.
Bouwjaar 1801.
Driezijdig gesloten zaalkerk met dakruiter, lisenen en spitsboogvensters uit 1801. Inwendig stucgewelf.
Schildershof 2
Woning
19e eeuw.
Pand uit het tweede kwart van de 19e eeuw zonder verdieping en onder met pannen gedekt schilddak, waarin een dakkapel met fronton. Deur uit de bouwtijd met bovenlicht en geprofileerd hoofdgestel; vensters met zesruitschuiframen in betoogde omlijstingen. Rechts het stalgedeelte onder een dak met het woonhuis en met getoogde inrijpoort.
Torenstraat 4
Woning.
1882.
Woonhuis gebouwd in 1882 in een sobere ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het aan de noordzijde gelegen woonhuis is waarschijnlijk een overblijfsel van de bebouwing van voor 1882 toen het voorhuis vernieuwd werd. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de Torenstraat in de onmiddellijke nabijheid van de toren van de voormalige kerk. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van het woonhuis met achterhuis. Het pand heeft architectonische waarden vanwege de gecompliceerde bouwgeschiedenis die een afspiegeling vormt van de bewoningsgeschiedenis. Het heeft ensemblewaarden vanwege de ligging ten opzichte van het oude centrum van Sint-Michielsgestel. Het pand is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde woonhuizen met achterhuis.
Gemeentelijke monumenten
De gemeentelijke monumenten zijn bij besluit van 16 maart 2004 aangewezen.
Petrus Dondersplein 1
Gemeentehuis.
Bouwjaar 1791, 1935.
Vanwege de authentieke functie van het pand als zijnde het gemeentehuis van Sint-Michielsgestel, heeft het een grote cultuur- en sociaalhistorische waarde. Om die reden is het ook van algemeen belang. Verder heeft het een grote beeldbepalende waarde in het straatbeeld een de noordzijde van het Petrus Dondersplein.
Petrus Dondersplein 23
RK-pastorie.
Bouwjaar 1851.
Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voormalige pastorie. Verder heeft het planologische en beeldbepalende waarde in de noordelijke straatwand van het Petrus Dondersplein.
Petrus Dondersplein 25
Woning.
Bouwjaar 1923.
Het pand heeft grote architectonische en bouwkundige waarde, vanwege de stijl, de afwerking en de gaafheid in aanleg. Verder heeft het grote beeldbepalende waarde in het straatbeeld aan de noordkant van het Petrus Dondersplein. Als zodanig is het ook planologisch van belang.
Schildershof 3-6
Woningen.
Bouwjaar 1820-1850.
Het complex is in architectonisch-typologische en sociaalhistorische zin van belang als een zeldzaam en vroeg voorbeeld van een reeks geschakelde dorpswoningen. Vanwege de gaafheid en constructie en hoofdvorm en de daarmee samenhangende karakteristiek als gezichtsbepalend deel van de historische hoofdkern heeft het een hoge beeldbepalende waarde. Indifferent en deels storend zijn de moderniseringen van kozijnen in de verschillende panden en dakkapellen (vooral in nummer 3).