Plan: | Sint-Michielsgestel, Centrum Sint-Michielsgestel 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0845.BP2010SMGCENTRM100-OH02 |
Hierna worden de resultaten van de verrichte bodemonderzoeken vermeld.
Spijt 8b
Het perceel is in het verleden in gebruik geweest ten behoeve van bewoning en tuin. In de nabije toekomst zal deze functie niet veranderen. Op 11 juni 2002 is door Optifield adviesbureau in opdracht van H. Schellekens een verkennend bodemonderzoek, projectnummer MIC.02250 Optifield, uitgevoerd. Hierbij zijn in de bovengrond geen van de onderzochte componenten in verhoogde gehalten aangetoond. In de ondergrond zijn minerale olie en zink in licht verhoogde gehalten aangetoond en is koper in sterk verhoogd gehalte aangetoond. In het grondwater is arseen in licht verhoogd gehalte aangetoond. Na nader onderzoek blijkt dat het sterk verhoogd kopergehalte waarschijnlijk is veroorzaakt door een stukje koper. Er is geen onderzoek meer nodig.
Spijt 10
Voormalig tankstation gecombineerd met een rijwielhandel 'Coen van Buuren', rijwielhandel is nog steeds actief. In 1991 zijn twee ondergrondse opslagtanks voor de opslag van normaal benzine verwijderd en vervangen door twee nieuwe opslagtanks. In september 2001 zijn ook deze ondergrondse opslagtanks gesaneerd. In de periode november 1998 -januari 1999 is door Oranjewoud een verkennend en nader bodemonderzoek, met projectnummer 8345-85870, uitgevoerd. Ter plaatse van de voormalige opslagtank voor dieselolie zijn matig verhoogde gehalten aan minerale olie en sterk verhoogde gehalten aan vluchtige aromaten aangetoond. Op het overige deel van de locatie zijn de onderzochte componenten maximaal in licht verhoogde gehalten aangetoond. In het grondwater zijn nabij de ondergrondse opslagtanks sterk verhoogde gehalten aan benzeen, ethylbenzeen en xylenen aangetroffen. Gezien de mate en de omvang van de aangetoonde verontreiniging, is op de onderzoekslocatie geen sprake van een ernstig geval van bodemverontreiniging. In het kader van de Wet bodembescherming hoeven geen sanerende maatregelen getroffen te worden. Bij wijziging van het gebruik kunnen sanerende maatregelen wel noodzakelijk worden.
Beemdweg
Geen bedrijven actief, geen bodemonderzoeken bekend.
De Beemden
Op deze locatie is het bejaardencentrum 'De Beemden' gelegen. In april 1998 is door Grontmij een verkennend bodemonderzoek, projectnummer 31.8399.1, uitgevoerd. In de bovengrond is plaatselijk een licht verhoogd gehalte aan PAK's aangetoond. In de ondergrond zijn geen van de onderzochte componenten in verhoogde gehalten aangetoond. In het grondwater is een licht verhoogd gehalte aan zink gemeten. Op basis van de resultaten van het onderzoek zijn er milieuhygiënisch geen beperkingen te worden gesteld aan het toekomstig gebruik van het terrein als bouwlocatie voor woningen. Er is geen nader onderzoek noodzakelijk.
Voor het westelijk gedeelte van De Beemden, ter hoogte van de bungalowbebouwing, is door Geofeox b.v. in 2003 onderzoek verricht (Verkennend bodemonderzoek centrumplan Sint-Michielsgestel; Deellocatie E; 1 oktober 2003). In de grond en het grondwater zijn stoffen in gehalten tot boven de streefwaarde aangetoond. Vanuit milieuhygiënisch oogpunt bestaat er echter geen bezwaar tegen de geplande bestemmingswijziging. In de bovengrond met bijmengingen is minerale olie aangetoond tot boven de streefwaarden. De bovengrond zonder bijmengingen zijn geen van de geanalyseerde parameters verhoogd aangetoond. In het grondwater is chroom aangetoond tot boven de streefwaarde. Geen van de stoffen waarop is geanalyseerd zijn aangetoond in gehalten tot boven de tussenwaarden. Dit betekent dat er op basis van de Wet bodembescherming geen aanleiding bestaat voor het laten uitvoeren van een nader onderzoek.
Schijndelsweg 19
Op het perceel gelegen aan het adres Schijndelseweg 19 te Sint-Michielsgestel is een woonboerderij en een garage met een smeerkuil aanwezig. Op het perceel heeft tot 1990 een ondergrondse dieseltank gelegen. Deze is in hetzelfde jaar verwijderd. Door IWACO B.V. is op het perceel in 1999 een verkennend bodemonderzoek (projectnummer 3375010) uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat ter plaatse van de voormalige afleverzuil minerale olie in gehalten tot boven de interventiewaarde is aangetroffen, 11 m³. Het onderzoek toont echter aan dat er geen sprake is van een ernstig geval van bodemverontreiniging. In het grondwater zijn tolueen en xyleen in gehalten boven de streefwaarden aangetroffen. In het kader van de Wet bodembescherming hoeven geen sanerende maatregelen getroffen te worden. Bij wijziging van het gebruik kunnen sanerende maatregelen wel noodzakelijk worden.
Schildershof
Geen bedrijven actief, geen bodemonderzoeken bekend.
Petrus Dondersplein 1
Op deze locatie is het gemeentehuis gevestigd. In het verleden zijn ten behoeve van uitbreidingen de volgende onderzoeken uitgevoerd. In december 1996 is in opdracht van de gemeente Sint-Michielsgestel een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd ter plaatse van Petrus Dondersplein 1. Hierbij zijn in de boven- en ondergrond geen van de onderzochte componenten in dusdanige concentraties aangetroffen dat nader onderzoek gewenst is. In het grondwater zijn enkele metalen in licht verhoogde gehalten en tolueen in matig verhoogd gehalte aangetoond. In mei 2001 is op dezelfde locatie een grondwateronderzoek uitgevoerd waarbij zink en cadmium in sterk verhoogde gehalten zijn aangetoond. Dergelijke gehalten komen vaker voor in gebieden die in het Dommeldal liggen. Door MILON milieuonderzoek bv is in mei 2002 een verkennend bodemonderzoek, projectnummer 22255, uitgevoerd. In de bovengrond zijn koper, lood, zink, kwik, minerale olie en PAK's in licht verhoogde concentraties aangetoond. In de ondergrond zijn koper, lood, zink en kwik in licht verhoogde gehalten aangetoond. In het grondwater zijn arseen en chroom in licht verhoogde gehalten aangetroffen. Er is geen nader onderzoek nodig.
Petrus Dondersplein 5
In het verleden is hier een constructiewerkplaats actief geweest. De voormalige constructiewerkplaats wordt onderverhuurd aan een controle-/reparatiebedrijf van klein bouwmateriaal en handgereedschap. In maart 1999 is door IWACO B.V. in opdracht van de Provincie Noord-Brabant een oriënterend onderzoek, projectnummer 506591, uitgevoerd op een perceel gelegen aan het adres Petrus Dondersplein 5 te Sint-Michielsgestel. In het grondwater zijn xylenen in een gehalte boven de streefwaarde aangetoond. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door puinverharding.
Petrus Dondersplein 9
In maart 1997 is door Oranjewoud in opdracht van H. Berkelmans een bodemonderzoek, projectnummer 9470-97489, uitgevoerd op het perceel gelegen aan het adres Petrus Dondersplein 9. In de bovengrond is minerale olie in licht verhoogd gehalte aangetoond. In het grondwater is minerale olie in licht verhoogd gehalte en zink in matig verhoogd gehalte aangetoond. Er is geen nader onderzoek noodzakelijk.
Torenstraat 1-3-5
In januari 2000 is door Oranjewoud in opdracht van Architectenbureau Van Boven een bodemonderzoek, projectnummer 9470-98292, uitgevoerd. In de grond en het grondwater zijn enkele componenten in licht verhoogde gehalten aangetoond. Op basis van de resultaten van het onderzoek zijn er milieuhygiënisch geen beperkingen te worden gesteld aan het toekomstig gebruik van het terrein als bouwlocatie voor woningen. Er is geen nader onderzoek noodzakelijk.
Ceintuurweg 1
In mei 2001 is in opdracht van de gemeente Sint-Michielsgestel door Van Vleuten Consult bv een verkennend bodemonderzoek, projectnummer CV01178v, uitgevoerd. Hierbij zijn in de grond geen van de onderzochte componenten verhoogd aangetroffen. In het grondwater zijn cadmium en zink sterk verhoogd aangetroffen. Naar aanleiding van deze hoge waarden is er een aanvullend onderzoek, projectnummer CVO1178, uitgevoerd. Uit de resultaten uit het nader onderzoek blijkt dat het grondwater nog steeds is verontreinigd met zink en cadmium. Dit heeft een natuurlijke oorzaak. Geen gevolgen voor de verkoop of geplande nieuwbouw. Geen gebruikmaken van het grondwater. De bodem is verder niet verontreinigd. Er is geen nader onderzoek noodzakelijk.
Adrianusplein
Geen bedrijfsactiviteiten bekend, geen bodemonderzoeken bekend.
Heesakkerstraat
Ter plaatse van de percelen Heesakkerstraat 1 en 3 is bodemonderzoek verricht (Verkennend bodemonderzoek Heesakkerstraat 1 en 3; Adviesbureau Optifield BV; 27 juli 2006). Daaruit is gebleken dat ter plaatse geen (noemenswaardige) verontreinigingen zijn aangetoond die aanleiding vormen voor het uitvoeren van nader of aanvullend bodemonderzoek. Geconcludeerd is dat er milieuhygiënisch geen bezwaren bestaan tegen de voorgenomen herbouwplannen op de locatie.
Binnenterrein
Spijt 8
Op deze locatie zijn een drietal bedrijven actief, te weten: Installatiebedrijf Harry Immens BV, Nieuwhuis Stofvrijstralen en Smits Technisch bureau. In augustus 1994 is door Heidemij advies een verkennend bodemonderzoek, projectnummer 632/ZA94/F892/34948, uitgevoerd in opdracht van Installatiebedrijf Harry Immens BV. Hierbij zijn in de bovengrond ter plaatse van de gebouwen van Smits en Nieuwhuis sterk verhoogde gehalten aan zink en koper aangetroffen. Op het overig terreingedeelte, noordelijk en oostelijk, zijn in de bodem matig verhoogde gehalten aan zink, minerale olie en PAK's aangetoond. In de ondergrond is zink in matig verhoogd gehalte aangetroffen. Op basis van de onderzoeksresultaten heeft geen nader bodemonderzoek plaatsgevonden om de exacte plaats en omvang van de verontreiniging vast te stellen.
In oktober 2001 is opnieuw door Van Vleuten Consult bv in opdracht van de gemeente Sint-Michielsgestel een bodemonderzoek, projectnummer CV01380v, uitgevoerd. Hierbij is in de aanwezige verhardingslaag koper en zink in sterk verhoogde gehalten aangetoond. Minerale olie en PAK's zijn in matig verhoogde gehalten aangetroffen. Cadmium, lood en nikkel zijn licht verhoogd ten opzichte van de streefwaarde aangetroffen. Voor het overige terrein geldt dat enkele componenten boven de streefwaarde zijn aangetroffen. In het grondwater zijn cadmium en zink licht verhoogd aangetroffen en lood matig verhoogd. De verhardingslaag moet aanvullend worden onderzocht. Indien blijkt dat de hele verhardingslaag verontreinigd is, moet deze worden afgegraven en afgevoerd. Voor het overige terrein geldt dat hier geen noemenswaardige verontreinigingen zijn aangetroffen. Het grondwater moet opnieuw worden bemonsterd en worden geanalyseerd op het gehalte aan lood. In het kader van de Wet bodembescherming hoeven geen sanerende maatregelen getroffen te worden. Bij wijziging van het gebruik kunnen sanerende maatregelen wel noodzakelijk worden. Met eventuele sanering van de gronden is rekening gehouden.
Schijndelseweg 15-17
Op deze locatie is Bouwbedrijf Van der Linden gevestigd. In 1992 is door Haskoning in opdracht van Bouwbedrijf van der Linden een nulsituatieonderzoek, projectnummer: 92/7889.01/1 K, uitgevoerd. Hierbij zijn in de bovengrond verontreinigingen met PAK's, zink en lood boven de voormalige A-waarde aangetroffen. Daarnaast is er een verontreiniging van de bodem met minerale olie in gehalten boven de voormalige B-waarde aangetroffen. In het grondwater zijn xylenen in een gehalte boven de voormalige B-waarde aangetoond. In 1994 is door Haskoning in opdracht van Bouwbedrijf van der Linden een vervolgonderzoek, projectnummer: 788.B1454.AO/NO01/EDV/MMF, uitgevoerd. De bodemverontreiniging met minerale olie (in gehalten boven de B-waarde) is in dit onderzoek afgeperkt en wordt geschat op een hoeveelheid van circa 35 m³. In het kader van de Wet bodembescherming hoeven op dit moment geen sanerende maatregelen getroffen te worden. Bij wijziging van het gebruik kunnen sanerende maatregelen wel noodzakelijk worden.
Aangezien het bodemonderzoek afkomstig is uit 1994, is een actualiserend verkennend bodemonderzoek uitgevoerd. Het bodemonderzoek is uitgevoerd door Inpijn-Blokpoel ingenieursbureau, projectnummer: MB-7689, datum rapport: 21 oktober 2009. Het onderhavige terrein is in verband met beëindiging van de bedrijfsactiviteiten op het perceel onderzocht volgens de richtlijnen uit de NEN 5740. Op basis van de beschikbare gegevens is hierbij uitgegaan van de hypothese onverdacht. De verschillende onderzochte locaties hebben lichte verontreinigingen, waarbij in het grondwater lichte verontreinigingen met barium, zink, xylenen, naftaleen, dichloormethaan, tetrachlooretheen en 1,2-dichlooorethenen is gemeten. In de bovengrond zijn lichte verontreinigingen met lood, PAK en som PCB's gemeten. In de ondergrond is plaatselijk lichte loodverontreiniging gemeten. Het criterium voor nader onderzoek wordt door bovengenoemde parameters niet overschreden, nader onderzoek wordt niet noodzakelijk geacht. Resumerend kan bij beoordeling van het geheel aan onderzoeksresultaten gesteld worden dat bedrijfsactiviteiten niet hebben geleid tot een additionele bodemverontreiniging. Constatering dat bepaalde gehalten de desbetreffende achtergrondwaarde overschrijden, kan wel consequenties hebben bij eventuele grondafvoer.
Spijt kadastraal nummer 4173
Het onderzoek is uitgevoerd door Inpijn-Blokpoel ingenieursbureau, projectnummer: M7853, datum rapport: 7 januari 2010. Het onderhavige terrein is in verband met beëindiging van de bedrijfsactiviteiten op het perceel onderzocht volgens de richtlijnen uit de NEN 5740. Op basis van de beschikbare gegevens is hierbij uitgegaan van de hypothese onverdacht. Het geheel aan onderzoeksresultaten (onder andere veldwaarnemingen, aanvullende historische informatie en analyseresultaten) is getoetst aan het desbetreffende kader en geeft formeel aanleiding de gestelde hypothese te verwerpen. In de zintuiglijk onverdachte bovengrond zijn lichte verontreinigingen met kwik en lood gemeten. De zintuiglijk onverdachte ondergrond is niet verontreinigd met de onderzochte parameters. In het grondwater is een lichte verontreiniging met barium aangetoond. Het criterium voor nader onderzoek wordt door bovengenoemde parameters niet overschreden, nader onderzoek wordt niet noodzakelijk geacht. Resumerend kan bij beoordeling van het geheel aan de onderzoeksresultaten gesteld worden dat de aangetroffen bodemkwaliteit aanvaardbaar wordt geacht en zodoende geen belemmeringen vormt voor de geplande woningbouw. Constatering dat bepaalde gehalten de desbetreffende achtergrondwaarde overschrijden, kan wel consequenties hebben bij eventuele grondafvoer.
Verder onderzoek
In opdracht van gemeente Sint-Michielsgestel is door Geofox B. V. in de periode van juli-augustus 2003 een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd op de locatie centrumplan Sint-Michielsgestel. Ten behoeve van de uitvoering van het onderzoek is de locatie in een vijftal deellocaties opgedeeld, te weten:
In het hierna volgende worden in het kort de bevindingen per deel locatie besproken.
Deellocatie A (op en nabij Petrus Dondersplein)
In de zintuiglijk schone bovengrond is minerale olie licht verhoogd aangetroffen. In de zwak koolhoudende bovengrond zijn PAK's en minerale olie in gehalten aangetoond tot maximaal boven de streefwaarde. In de zwak puin bevattende bovengrond zijn lood, zink, PAK's en minerale olie aangetoond tot maximaal boven de streefwaarden. In de ondergrond zijn geen van de onderzochte stoffen in verhoogde gehalten aangetoond. In het freatisch grondwater is arseen tot boven de streefwaarde aangetoond.
Deellocatie B (Torenstraat -Openbare bibliotheek)
In de zwak puinhoudende bovengrond zijn lood, PAK's en minerale olie in gehalten tot boven de streefwaarden aangetoond. In de ondergrond is minerale olie aangetoond tot boven de streefwaarde. In het freatisch grondwater zijn geen van de onderzochte stoffen in verhoogde gehalten aangetoond.
Deellocatie C (parkeerplaats achter EM-TÉ; Torenstraat 20)
In de bovengrond zijn geen van de onderzochte stoffen in verhoogde gehalten aangetoond.
In de puinresten en kolensporen bevattende ondergrond zijn koper, kwik, lood, zink, PAK's en minerale olie tot maximaal boven de streefwaarde aangetoond. In het grondwater is arseen tot boven de interventiewaarde aangetoond. Dit gehalte is bevestigd na herbemonstering en heranalyse van het grondwater. Chroom is tot maximaal boven de streefwaarde aangetoond. Het sterk verhoogde gehalte aan arseen kan als een achtergrondwaarde worden beschouwd. Het is bekend dat in oeverdalen van rivieren, zoals de Dommel of De Aa, door natuurlijke processen hoge concentraties arseen kunnen ontstaan.
Deellocatie D (tussen Ceintuurweg en Torenstraat)
In de boven zijn geen van de onderzochte componenten in verhoogde gehalten aangetoond. In de matig puinhoudende ondergrond zijn lood, zink en PAK's in gehalten tot boven de streefwaarden aangetoond. In het freatisch grondwater zijn koper, kwik en nikkel in gehalten tot boven de streefwaarden aangetoond.
Deellocatie E (De Beemden)
In de bovengrond met sporen asfalt en kolen is minerale olie tot boven de streefwaarde aangetoond. Verder zijn geen van de onderzochte stoften in verhoogde gehalten aangetoond. In de ondergrond zijn geen van de onderzochte componenten in verhoogde gehalten aangetoond. In het freatisch grondwater is chroom aangetoond tot boven de streefwaarde.
Conclusie
Met uitzondering van arseen (zie deel locatie C), zijn geen van de stoffen waarop is geanalyseerd aangetoond in gehalten boven de tussenwaarden. Dit betekent dat er op basis van de Wet bodembescherming geen aanleiding bestaat voor het laten uitvoeren van een nader onderzoek. Veder onderzoek naar het sterk verhoogd arseengehalte is eveneens niet noodzakelijk. De onderzochte deellocaties zijn geschikt voor een eventuele bestemmingswijziging en/of geplande woning/nieuwbouw.