direct naar inhoud van 4.3 Visie voor het centrumgebied
Plan: Sint-Michielsgestel, Centrum Sint-Michielsgestel 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0845.BP2010SMGCENTRM100-OH02

4.3 Visie voor het centrumgebied

Ontwikkelingsvisie centrum

Locatie winkeldeel

In het winkeldeel komt rond het Petrus Dondersplein een nieuwe en goede winkelstructuur tot stand, die wordt gecombineerd met het leggen van een koppeling met de bestaande winkels in de Nieuwstraat.

De supermarkt EM-TÉ wordt gesitueerd aan een centraal winkelplein met twee korte winkelstraten naar een parkeerlocatie (bronpunt). Naast het winkelplein ontstaat er een nieuw vormgegeven Petrus Dondersplein aan de kant van de Nieuwstraat ('marktplein'), dat een driehoekige vorm krijgt en een nieuw te realiseren wand.

Een derde plein ontstaat bij de parkeergelegenheid van de EM-TÉ waar ruimte is voor een 'groenplein'. Een nieuwe voetgangersdoorsteek naar de Nieuwstraat ligt in de omgeving van de bestaande bloemenwinkel. Vanaf het winkelplein ('torenplein') is er een visuele relatie met de Dommel via de Torenstraat. Rondom de toren wordt een sokkel gerealiseerd ten behoeve van bijvoorbeeld een terrasgelegenheid.

Het huidige pand van Albert Heijn wordt grotendeels 'ingepakt' met nieuwe bebouwing. Het huidige bibliotheekpand wordt gesloopt. Bij de inrichting van het nieuwe Petrus Dondersplein en nieuwe torenplein wordt rekening gehouden met het houden van de wekelijkse markt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0845.BP2010SMGCENTRM100-OH02_0015.png"

Hoogtematen

Door genuanceerd met hoogtematen om te gaan en daarbij ook nadrukkelijk individuele gevels te realiseren met een aanzienlijk lagere hoogte, wordt voldaan aan het uitgangspunt dat de bebouwing moet aansluiten op de hoogte en in feite ook op de aard en schaal van de pleinwand met het huidige gemeentehuis. Hiermee wordt een karakter van nieuwbouw bereikt dat passend is voor Sint-Michielsgestel.

Verlegging Schijndelseweg

De Schijndelseweg zal worden verlegd. Een belangrijke overweging hierbij is dat de centrumontwikkeling, zoals ook aangegeven op bladzijde 17 van deze toelichting, niet mag worden doorkruist door de Schijndelseweg in verband met de beoogde kwaliteit van het centrumgebied, het functioneren van winkels ten opzichte van parkeergelegenheid (afstand, bereikbaarheid) en de verkeersveiligheid. Deze aspecten hebben geleid tot de gemaakte keuze tot verlegging van de Schijndelseweg. De toekomstige ligging van deze weg en het naastgelegen parkeerterrein is weergegeven op bijgaande figuur.

afbeelding "i_NL.IMRO.0845.BP2010SMGCENTRM100-OH02_0016.jpg"

Binnenterrein

Het Binnenterrein zal herontwikkeld worden tot woningbouwlocatie. Er kunnen hier maximaal 120 woningen worden gebouwd. Hiermee wordt een verbetering van de functionele invulling bereikt. De bestaande bedrijven worden aangekocht door de initiatiefnemer. Op het Binnenterrein worden zowel grondgebonden woningen als appartementen gerealiseerd, waarbij maximaal 35-45% gestapelde woningen gerealiseerd mogen worden. De hoogte van de bebouwing zal aansluiten op de omliggende bebouwing. Langs de randen worden grondgebonden woningen in 2 bouwlagen met een kap beoogd, in het middengebied kunnen gestapelde woningen tot 4 bouwlagen gerealiseerd worden en in het oostelijk deel tot 5 bouwlagen.

De auto-ontsluiting voor bewoners wordt geregeld vanaf het Spijt en vanaf de Schijndelseweg, waarbij maximaal 70% van het verkeer via het Spijt mag worden afgewikkeld. Er komt geen route voor doorgaand autoverkeer tussen de twee ontsluitingen, zodat sluipverkeer door het nieuwe woongebied niet mogelijk is. Het is wenselijk het gebied voetgangersverbindingen te geven met het nieuwe winkelhart van Sint-Michielsgestel. Eén route is daartoe in de planvorming opgenomen (verbinding met Petrus Dondersplein). Voor het Binnenterrein is een stedenbouwkundig plan in voorbereiding. De uitwerking van dit plan vergt nog afstemming.