direct naar inhoud van 5.3 Duurzaam watersysteem
Plan: Hooghei II
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0840.2585KO001-DEF1

5.3 Duurzaam watersysteem

Op basis van de gebiedsinventarisatie wordt voor de uitwerking van het duurzame watersysteem in het plangebied uitgegaan van het bergen en vertraagd afvoeren van het hemelwater (afkomstig van het toekomstig verhard oppervlak) naar het bestaande oppervlaktewaterstelsel. Door de aanwezigheid van kleilagen in de ondergrond zijn de mogelijkheden om hemelwater in de bodem te infiltreren beperkt. Uit de doorlatendheidsmetingen blijkt dat de doorlatendheid van de bovenste laag tot circa 1 m –mv vrij goed tot goed is. Kleilagen dieper in de bodem beperken de infiltratiemogelijkheden.

Voor het bepalen van de benodigde berging is het toekomstig verhard oppervlak van belang. In Hooghei II worden 12 kavels uitgegeven. Het totale verhard oppervlak dat op de riolering wordt aangesloten is de som van het oppervlak aan daken, opritten en openbare wegverharding. Het totaal aan verhard oppervlak in Hooghei II bedraagt circa 4350 m2.

Ten zuiden van het gebied is in de openbare ruimte een laagte/ wadi gecreëerd om water afkomstig van verhard oppervlak van Hooghei I te bergen. De som van het verharde oppervlak in Hooghei I en Hooghei II bedraagt circa 10.350 m2 (6.000 m2 respectievelijk 4.350 m2).

Op basis van de hydraulische randvoorwaarden 2009 van waterschap Brabantse Delta is de benodigde bergingscapaciteit op grond van de norm 604 m3 per ha verhard oppervlak bepaald op circa 625 m3. Waterschap Brabantse Delta wijst er in haar reactie van 5 juli 2012 op dat moet worden uitgegaan van de norm 780 m3 per ha. Dit werkt uit op een benodigde bergingscapaciteit van circa 807 m3. De gezamenlijk bergingscapaciteit van de te verplaatsen schouwsloot, de aan te passen wadi/ laagte en het HWA-riool is hiervoor toereikend.

Hemelwater afkomstig van de weg wordt opgevangen in kolken en vervolgens via een onder de weg gelegen HWA-riool naar de wadi/ laagte getransporteerd. Het HWA-riool wordt tevens voorzien van huisaansluitingen ten behoeve van het hemelwatertransport van de kavels naar de laagte.

Berging in de schouwsloot

Voor de ontwikkeling van Hooghei I is de bestaande schouwsloot verplaatst naar westkant van de ontwikkelde kavels. Door in deze schouwsloot, ten zuidwesten van Hooghei II gelegen, een stuw met knijpconstructie te plaatsen, is het mogelijk (bij een peilstijging van 35 cm boven Normaal Water Peil) 109 m3 water te bergen. De knijpconstructie wordt begrensd op de landbouwkundige afvoer.

Figuur 5.4 geeft schematisch de bergingmogelijkheid in de zuidwestelijke schouwsloot weer. Groenstrook en schouwpad zijn in deze weergave achterwege gelaten.

Figuur 5.4: Schematische weergave van bergingsmogelijkheid in de schouwsloot.

afbeelding "i_NL.IMRO.0840.2585KO001-DEF1_0018.jpg"

Berging in HWA-riool

Het HWA-riool wordt na een regenbui leeggepompt, waardoor deze leeg is en beschikbaar is voor berging. In het HWA-riool kan circa 25 m3 geborgen worden. De pomp is reeds aangelegd bij de ontwikkeling van Hooghei I.

Berging in wadi/laagte

Ten zuiden van het gebied is in de openbare ruimte een laagte/ wadi gecreëerd om water afkomstig van verhard oppervlak van Hooghei I te bergen. Voor de ontwikkeling van Hooghei II zal deze wadi/ laagte aangepast worden. Door het plaatsen van een drempel is waterberging in deze laagte mogelijk. De maximaal mogelijk peilstijging bedraagt 0,7 m. Om de benodigde 490 m3 water te bergen (totale benodigde berging minus de berging in het HWA-riool en in de schouwsloot) is een peilstijging van circa 0,7 m toereikend

Vanuit de laagte wordt het water vertraagd afgevoerd op de naar de westzijde verplaatste schouwsloot. De landelijke afvoercoëfficiënt van het plangebied bedraagt 1,67 l/s/ha. In totaal voert circa 2,7 ha bruto oppervlak af via de waterberging. Dit betekent dat de maximale afvoercapaciteit vanuit deze waterberging 16,2 m3 per uur (1,67 l/s/ha x 2,7 ha) bedraagt. De afvoercapaciteit wordt beperkt tot de maximale afvoercapaciteit door het plaatsen van een knijpconstructie in de schotbalkstuw

Figuur 5.5 Principeontwerp wadi/laagte

afbeelding "i_NL.IMRO.0840.2585KO001-DEF1_0019.jpg"

Doordat het water door de infiltratiekoffer stroomt, wordt een zuiveringsslag gemaakt.

Oppervlaktewater

In de huidige situatie is van noord naar zuid door Hooghei II een schouwsloot gelegen. Deze in het plangebied gelegen schouwsloot wordt in de nieuwe situatie gedempt. Ter compensatie wordt er langs de westzijde van het plangebied een nieuwe schouwsloot aangelegd. Deze sluit aan op de voor Hooghei I verplaatste schouwsloot.