Plan: | Hooghei II |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0840.2585KO001-DEF1 |
Planconcept
Op basis van de gebieds- en locatiekenmerken, de gestelde randvoorwaarden en uitgangspunten en inspelend op de eerste fase van Hooghei is een ruimtelijk planconcept voor het gebied gemaakt.
Figuur 5.1: Planconcept Hooghei II
Zowel de Van den Wildenbergstraat als de Waegemaekersstraat eindigen abrupt en zijn hiermee niet logisch afgerond. Om de tweede fase van Hooghei goed in te passen in de dorpstructuur wordt ervoor gekozen beide structuren door te zetten en een extra aantakking voor langzaam verkeer te maken op de Hoefstraat.
Het ritme van de omliggende bebouwing wordt voortgezet en de oriëntatie van de woningen zal de ontsluitingsstructuur volgen.
De oostzijde sluit aan op de bestaande bebouwing en een groene singel aan de westzijde draagt bij aan een zorgvuldige inpassing naar het buitengebied.
Stedenbouwkundige opzet nieuwbouwwoningen
Het totale plan bestaat uit 17 woningen waarvan 12 woningen nog dienen te worden gerealiseerd. In het weestelijke deel van het plan worden twee woningen op grote kavels gerealiseerd conform de 'Ruimte voor Ruimte'- regeling en drie woningen op vrije kavels. De aanwezige milieuzonde (spuitzone) vanwege het nabij gelegen agrarisch bedrijf bepaalt in hoge mate de ligging van bouwvlakken op deze kavels.
In het oostelijke deel wordt een woning op een vrije kavel gerealiseeerd en zes geschakelde woningen.
De kavelgrootte van de 12 nog te bouwen woningen varieert van circa 200 m² tot circa 1.400 m².
Figuur 5.2: Stedenbouwkundige opzet Hooghei II
De kavelbreedte aan de rand van het plangebied bedraagt minimaal 22 meter, waardoor een zekere mate van transparantie is gegarandeerd. De watergang en de groene singels die aan de westzijde van het gebied worden aangelegd, zorgen voor een passende inrichting en een buffer ten opzichte van het landelijk gebied. Om ook een groene uitstraling in de woonstraat te krijgen, zullen bomen worden geplaatst. De situering van de bomen in het stedenbouwkundig plan is indicatief. Ten aanzien van de architectonische verschijningsvorm van de woningen wordt veel vrijheid gelaten aan de architect.
Het woongebied wordt via de verlengde Waegemaekersstraat ontsloten via de Van den Wildenbergstraat en via Hooghei I. De woonstraat van Hooghei II wordt middels een langzaamverkeerverbinding verbonden met de Hoefstraat (gestippelde lijn). Deze route zal ook als calamiteitenroute dienst doen.
Figuur 5.3: Ontsluitingsmogelijkheden plangebied Hooghei II