direct naar inhoud van 6.4 Cultuurhistorie en archeologie
Plan: Oisterwijk Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0824.BPbuitengebied2010-0002

6.4 Cultuurhistorie en archeologie

Het veilig stellen van de cultuurhistorische en archeologische waarden is een belangrijk aspect van het behouden en versterken van de ruimtelijke kwaliteit in het plangebied. Langs de volgende sporen wordt daaraan in het kader van het bestemmingsplan invulling gegeven.

Archeologische monumenten en verwachtingswaarden

De archeologisch waardevolle monumenten worden rechtstreeks als een medebestemming opgenomen op de bestemmingsplankaarten. Het archeologisch belang van deze percelen noodzaakt tot het opnemen van beschermende bepalingen in de voorschriften (vereiste van omgevingsvergunningen voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden en regels met betrekking tot bouwen ten behoeve van andere bestemmingen).

Voor gebieden met archeologische verwachtingswaarden is gemeentelijk beleid ontwikkeld, dat in het bestemmingsplan wordt vertaald. In het buitengebied worden drie categorieën van gebieden onderscheiden waar sprake is van (verwachte) archeologische waarden.

Aardkundige waarden

In Oisterwijk valt het gebied met aardkundige waarden nagenoeg samen met het gebied van de Oisterwijkse bossen en vennen. De aanduidingen natuurgebied en agrarische gebied met landschaps- en natuurwaarden zorgen voor een basisbescherming tegen onomkeerbare ruimtelijke ingrepen zoals de bouw van woonlocaties, infrastructuur of projectlocaties voor de intensieve veehouderij. Het heeft de voorkeur om de aardkundige waarden als een medebestemming op te nemen in het bestemmingsplan.

Historische geografische vlakken en structuren

De historisch waardevolle lijnen, vlakken en groenstructuren zijn merendeels gelegen in de natuurgebieden en de agrarische gebieden met landschaps- en / of natuurwaarden. In de doeleindenomschrijvingen van deze bestemmingen zal ook de cultuurhistorische waarde van de gebieden worden benadrukt.

Met het vastleggen van de infrastructuur worden historische lijnen en daaraan verbonden groenstructuren in tact gehouden en derhalve is een verdergaande bescherming niet noodzakelijk.

Monumenten en karakteristieke gebouwen

In het buitengebied van Oisterwijk zijn zeer fraaie monumentale woningen en karakteristieke gebouwen gelegen. In dit bestemmingsplan worden aan rijks- en gemeentelijke monumenten, cultuurhistorisch waardevolle panden en landhuizen extra gebruiksmogelijkheden geboden. Deze extra gebruiksmogelijkheden dragen bij aan het economisch draagvlak voor instandhouding van deze waardevolle panden. Wat betreft de landhuizen wordt verder verwezen naar de paragraaf wonen in het buitengebied.

Onverharde paden

Behoud van de nog aanwezige onverharde openbare wegen is uit cultuurhistorisch oogpunt gewenst.

De wegenlegger (de kaart waarop alle openbare wegen zijn weergegeven) wordt als onderlegger gehanteerd voor de nieuwe bestemmingsplankaart. De daarop aangegeven onverharde wegen krijgen een aparte aanduiding waarmee voorkomen wordt dat zandpaden verdwijnen of worden verhard.

Particuliere zandpaden worden in principe niet apart bestemd. Voor zover deze paden gelegen zijn in natuurgebieden is verharden niet zonder meer toegestaan (omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden noodzakelijk).