direct naar inhoud van 6.2 Natuur en landschap
Plan: Oisterwijk Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0824.BPbuitengebied2010-0002

6.2 Natuur en landschap

Uitvoeren van werkzaamheden in agrarische gebieden met cultuurhistorische, natuur en / of landschapswaarden (groenblauwe mantel)

In het algemeen is er geen bezwaar tegen het uitvoeren van werken en werkzaamheden, passend bij het agrarische gebruik, zoals het opzetten en uitvoeren van een nieuwe teelt, het verder verbeteren van verkaveling, ontsluiting of waterbeheersing of het toepassen van teeltondersteunende voorzieningen. Wel worden - op basis van het provinciale beleid - in het algemeen voorwaarden gesteld aan het oprichten van bouwwerken. In de agrarische gebieden met cultuurhistorische natuur- en / of landschapswaarden kunnen bepaalde ontwikkelingen voorts negatieve effecten hebben op de betreffende waarden. In hoofdstuk 4 is beschreven dat natte graslanden, landschapselementen, kleinschalige landschappen, openheid en rust belangrijke landschappelijke en ecologische kwaliteiten zijn. Om de waarden in de zones Agrarisch gebied met cultuurhistorische, landschappelijke en natuurwaarden (Aln) en de agrarische gronden in de EHS) daadwerkelijk te beschermen wordt het noodzakelijk geacht met name de volgende werkzaamheden aan een nadere toets te onderwerpen:

  • het blijvend omzetten van grasland in bouwland, het egaliseren, ophogen en afgraven van gronden en het graven en dempen van sloten om de biotoop natte graslanden te behouden;
  • het planten en het verwijderen van opgaande beplanting om de belangrijke biotoopkenmerken te behouden (het graslandkarakter met de afwisselende landschapselementen in het overgangsgebied van de Oisterwijkse bossen en vennen naar het agrarische gebied).

Verharding van kavelpaden ten behoeve van een doelmatig agrarisch gebruik van de gronden kan overal worden toegelaten. Uiteraard is naast het bestemmingsplan de Keur van het Waterschap van toepassing wanneer het om waterhuishoudkundige zaken gaat.

Ontwikkeling landschapselementen

Naast behoud wordt ook de ontwikkeling van landschapselementen nagestreefd, in met name het gebied Leemkuilen-Vennen. Op basis van vrijwilligheid en zonder dat hierdoor planologische schaduwwerking ontstaat, wordt de aanleg van nieuwe elementen nagestreefd. Het bestemmingsplan mag zich niet verzetten tegen deze aanleg van elementen, noch een zwaarder planologisch regime introduceren na de aanleg ervan. Particulieren en agrarische ondernemers kunnen gebruik maken van de subsidieregeling "Stimuleringskader Groene en Blauwe Diensten". In de gebieden die opgenomen zijn in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) kan gebruik gemaakt worden van de mogelijkheden die het "Programma Beheer" (SN en SAN-regeling) van de rijksoverheid biedt.

Nieuwe landgoederen

Voor de zone Agrarisch gebied met cultuurhistorische, landschappelijke en natuurwaarden (Aln) kan de vestiging van nieuwe landgoederen in principe bijdragen aan de ontwikkeling van het landschap. In de StructuurvisiePlus is echter de keuze gemaakt om slechts een aantal van de waardevolle gebieden in aanmerking te laten komen voor nieuwe landgoederen. Het gaat hierbij om het dal van de Voorste Stroom (ten zuid-westen van de kern Oisterwijk), het gebied ten noord-westen van Moergestel en de beekdalen van de Voorste en Achterste Stroom ten zuiden van de kern Oisterwijk.

De provincie heeft voor de realisatie van nieuwe landgoederen een richtlijn opgesteld, waarin een zeer zorgvuldige afweging wordt voorgeschreven. Het bieden van mogelijkheden voor landgoederen is, gelet op deze zorgvuldig te maken afweging en de creativiteit van initiatiefnemers, maatwerk geworden en leent zich in het algemeen niet voor een standaard wijzigingsprocedure binnen het bestemmingsplan. Door middel van een afzonderlijke planologische procedure van het bestemmingsplan kan aan de realisatie van nieuwe landgoederen worden meegewerkt.