Plan: | Oisterwijk Buitengebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0824.BPbuitengebied2010-0002 |
Attentiegebieden EHS
De begrenzing van de natte natuurparel en de daarbij behorende 500 meter brede beschermingszone zoals deze in de reconstructieplannen was opgenomen, is overgenomen in de Verordening Ruimte. De Verordening schrijft de bescherming van de natte delen van de EHS voor. Concreet betekent "bescherming van de natuurparel" dat het uitvoeren van bepaalde werken en werkzaamheden in de natte natuurparel of de beschermingszone, die negatieve effecten kunnen hebben op de waterhuishouding, aan regels worden gebonden (omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden vereist).
De begrenzing is bij de toekenning van bestemmingen tegen het licht gehouden waarbij rekening is gehouden met de belangen van individuele grondeigenaren. Dit heeft bij één bouwperceel geleid tot aanpassing van de beschermingszone.
Zoekgebieden voor behoud en herstel beeksystemen
Het herstel van het natuurlijk karakter van het watersysteem van het Wilhelminakanaal, de Reusel, de Beerze, Voorste Stroom, Achterste Stroom, Essche Stroom en de Rosep zijn belangrijke beleidsvoornemens uit de reconstructieplannen die vertaald zijn in de Verordening Ruimte. De gemeente heeft deze beleidsvoornemens onderschreven. Voor het herstel van het natuurlijk karakter van de beken kunnen maatregelen worden genomen waarvoor agrarische gronden nodig zijn (aanpassen van de oevers of het laten meanderen van de beek). Momenteel is nog niet bekend welke gronden hiervoor nodig zijn en of deze gronden ook verworven kunnen worden. Het gemeentebestuur acht het wel gewenst dat het bestemmingsplan voorziet in mogelijkheden om het gewenste beekherstel te realiseren, nadat de eventueel daarvoor benodigde gronden zijn aangekocht.
Regionale waterbergingsgebieden
Binnen de gemeentegrenzen van Oisterwijk zijn enkele bestaande en in te richten inundatiegebieden gelegen. Langs de Beerze is binnen de grenzen van het natuurgebied een inundatiegebied aangelegd en ingericht en is derhalve sprake van een bestaande situatie. De gronden langs Voorste en Achterste Stroom zijn nog niet als zodanig ingericht en veelal agrarisch in gebruik. Uitvoering van de reconstructieplannen is hier op termijn te verwachten en het bestemmingsplan moet in een instrument voorzien dat in de huidige situatie de mogelijkheden van inundatie veilig stelt en waarmee op termijn, wanneer gronden daadwerkelijk van functie gaan veranderen, de bestemming kan worden aangepast.
Voor de beoogde waterberging langs de Reusel is in de reconstructie een zoekgebied aangewezen waarbinnen de berging gerealiseerd zal worden. Inmiddels is er een concreet plan (vanuit de landinrichting) voor de ontwikkeling van natuur rond de Reusel en het laten meanderen van de beek. Het landinrichtingsplan wordt vertaald in het bestemmingsplan en daarbij wordt de waterbergingsdoelstelling veilig gesteld.
Reserveringsgebieden waterberging
De gebieden die in aanmerking komen voor de opvang van water op de langere termijn worden niet in dit bestemmingsplan opgenomen omdat de realisatie pas na de plantermijn is te verwachten. Met de agrarische bestemming die voor deze gronden wordt opgenomen is een ontwikkeling richting kapitaalsintensieve functies zoals woningbouw, intensieve veehouderij of glastuinbouw niet mogelijk (waarborgbeleid).
Zoekgebied ecologische verbindingszones
Ecologische verbindingszones zijn veelal langgerekte (landschaps)elementen langs dijken, waterlopen of wegen, door middel waarvan natuurgebieden met elkaar worden verbonden. In Oisterwijk zijn agrarische gronden grenzend aan delen van de Voorste en Achterste Stroom, het Wilhelminakanaal en de Reusel aangemerkt als natte ecologische verbindingszone. De natuurlijke inrichting van deze zones wordt binnen de plantermijn verwacht. Vooralsnog krijgen deze zones een agrarische bestemming waarbij de ontwikkeling richting kapitaalsintensieve functies zoals woningbouw, nieuwvestiging van grondgebonden agrarische bedrijven, intensieve veehouderij of glastuinbouw wordt uitgesloten (waarborgbeleid).