direct naar inhoud van 1.5 Communicatie en draagvlak
Plan: Oisterwijk Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0824.BPbuitengebied2010-0002

1.5 Communicatie en draagvlak

Zeker een bestemmingsplan voor het buitengebied is meer dan alleen een plankaart met regels en toelichting. Het gaat ook om een proces waarbij beleidsvorming, besluitvorming en draagvlak voor uitvoering essentieel zijn. Het bestemmingsplan moet een bijdrage leveren aan versteviging van draagvlak bij bestuurders, instanties en (vooral) gebruikers van het buitengebied. Bij voldoende draagvlak kan het beleid beter worden uitgevoerd en is het perspectief op een duurzaam behoud van kwaliteiten en ontwikkelingsmogelijkheden het grootst.

Bij de opstelling van de reconstructieplannen is aan het belang van het draagvlak en de creativiteit in de betreffende reconstructiegebieden invulling gegeven door de instelling van klankbordgroepen. Deze vorm van communicatie heeft goed gewerkt en de gemeente heeft voor het planproces van het buitengebied dan ook besloten tot het instellen van een klankbordgroep.

Deze klankbordgroep is samengesteld uit vertegenwoordigers van waterschap De Dommel, ZLTO, Natuurmonumenten, Recron, Brabants Particulier Grondbezit, Heemkundekring De Kleine Meijerij, IVN en Brabants Landschap.

Daarnaast zijn bewoners en andere belanghebbenden in een vroegtijdig stadium bij de planvorming betrokken door middel van inloopbijeenkomsten op 15 en 23 mei 2007. Voor deze inloopbijeenkomsten zijn, naast de gebruikelijke publicaties in het huis-aan-huis- blad, geadresseerde uitnodigingen verstuurd, voorzien van een uitsnede van de inventarisatie die ten grondslag ligt aan het bestemmingsplan. Tijdens de bijeenkomsten en in de periode daarna zijn de belangstellenden in de gelegenheid gesteld om de inventarisatie die aan het plan ten grondslag ligt te controleren en wensen ten aanzien van het bestemmingsplan naar voren te brengen. De betrokkenheid van de bewoners van het buitengebied was groot aangezien circa 275 personen een reactie op het plan aan de gemeente hebben toegezonden.

In de periode van 29 mei tot en met 26 juni 2009 heeft het voorontwerpplan ter inzage gelegen en zijn in het kader van de inspraakprocedure twee inloopbijeenkomsten georganiseerd. Ook deze bijeenkomsten zijn druk bezocht (zie hoofdstuk 9). Met ingang van 25 juni 2010 is het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd.