Plan: | Bestemmingsplan Lubberstraat |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0823.BPSPLUBBERST201000-VAST |
De ligging van het plan Lubberstraat in de kernrandzone van Spoordonk vraagt in de planvorming en het benoemen van de beeldkwaliteitregels om zorgvuldigheid en terughoudendheid. Om het gewenste ambitieniveau (landelijk en dorps) daadwerkelijk te kunnen realiseren is het van belang extra aandacht te besteden aan de beeldkwaliteit.
In dit hoofdstuk is de beeldkwaliteit specifiek voor het plan Lubberstraat benoemd. Er worden verschillende criteria beschreven die bepalend zijn voor de uitstraling van de uiteindelijke woonlocatie. Het betreft criteria gericht op de kwaliteit en samenhang van de (openbare) ruimte en op de uitstraling en architectonische kwaliteit van de gebouwen. De gepresenteerde beelden geven uitsluitend een sfeerimpressie. Deze behoeven niet exact gekopieerd te worden.
De opgestelde beeldkwaliteitscriteria zijn niet vrijblijvend. Het bevat de detaillering van stedenbouwkundige componenten en in aanvulling hierop architectonische aspecten. Het wordt zo een leidraad voor het opstellen van bouwplannen en de toetsing door welstand. Het beeldkwaliteitsplan wordt vastgesteld door de gemeenteraad en vormt daarmee een verplichte leidraad voor de welstandstoetsing. Deze paragraaf betreft een bindende aanvulling op de gemeentelijke welstandsnota en zal apart op de raadsagenda worden behandeld ter vaststelling.
Dorps wonen is het uitgangspunt van het plan. Dorps wonen wordt geassocieerd met diversiteit, kleinschaligheid en een groen karakter. Binnen het plangebied is een drietal sferen te onderscheiden, waarbinnen de bovengenoemde uitgangspunten gestalte krijgen in verschillende woonmilieus. De sferen zijn niet op zichzelf staand, maar gerelateerd aan het karakter van de plek en de relatie met de omgeving.
In de drie zones zijn enkele plekken te vinden die, gezien de ligging, extra aandacht behoeven. Het zijn belangrijke eindpunten van zichtlijnen en het vormt de hoofdentree van het plan. Extra verbijzondering door middel van detaillering wordt hier nagestreefd.
De hoofdontsluiting rijgt de verschillende sferen aan elkaar en geeft zicht en toegang tot het landelijke gebied en een breed scala aan woningbouwtypologieën De route is hierdoor divers van karakter. Vanaf de Spoordonkseweg buigt de hoofdontsluiting af naar de Lubberstraat. De weg heeft een natuurlijke vorm door haar gebogen vorm en door de groene bermen en bomenrijen die de ontsluiting een groen karakter geven.
De types in de verschillende woonsferen zijn afgeleid van landelijke en dorpse types, die in Spoordonk voorkomen. Een dorp bestaat uit een veelheid aan types, waarbij vaak een aantal gemeenschappelijke kenmerken voor een familiair karakter zorgt, zoals een beperkt volume, eenzelfde kleurgebruik en overeenkomstige bouwhoogtes.
Wonen langs het lint
Het woningbouwprogramma aan het lint is divers. Om extra accenten te leggen in de openbare ruimte en de entree van het plangebied, is het geschakelde gemeentelijke programma aan deze entreezijde gesitueerd.
Figuur 16: Wonen langs het lint
De lengtes die met de geschakelde woningen gemaakt kunnen worden, kunnen door middel van architectuur verbijzonderd worden. Ook kleine nuances in de rooilijnen zorgen voor extra accenten. Richting het landelijke gebied wordt de bebouwing opener. De rijwoningen worden opgevolgd door half vrijstaande woningen.
Om binnen het geheel samenhang te krijgen wordt voorgesteld gezamenlijke beeldkwaliteitscriteria te beschrijven, waarin nog voldoende ruimte is voor individuele accenten. De totale sfeer sluit aan op een landelijk en dorps type dat een verbinding vormt tussen het dorp Spoordonk en het landelijke gebied. Hierbij kan ook gedacht worden aan een hedendaagse vertaling van het traditionele woningtype waarbij de karakteristieke elementen en verhoudingen van deze architectuur behouden blijven maar uitgevoerd wordt in moderne materialen.
Samenvattend leidt dit tot de volgende specifieke beeldkwaliteitscriteria:
Figuur 17. Referentiebeelden 'wonen langs het lint'
Wonen langs het hof
Bijzondere plekken in het plangebied zijn de hoven. De woningen rondom deze hoven zorgen voor een intiem karakter. Een gepaste maat en schaal zijn hier dan ook gewenst.
Figuur 18: Wonen langs het hof
Samenvattend leidt dit tot de volgende specifieke beeldkwaliteitscriteria:
Figuur 19. Referentiebeelden 'wonen langs de hoven'
Wonen in de tuinen
De woningen in dit gebied liggen tegen het buitengebied aan. Groen en openheid zijn hier het meest belangrijk. Een landelijke sfeer staat hier voorop. Architectuur die aansluit bij het boerderijtype wordt hier voorgesteld.
De langgevelboerderij is een typische Brabants boerderijtype, die ook voorkomt in Spoordonk. Ook in het plan wordt dit type, waar mogelijk, voorgesteld. Enerzijds wordt hier aangesloten op dit oude type dat herkenbaar is voor de streek. Anderzijds kan dit type ook ingezet worden om extra accenten te leggen in de openbare ruimte door middel van de lange gevels en als markante herkenbare gebouwen in het plan.
Aangesloten kan worden op het typische klassieke Brabantse type, pannendak gecombineerd met riet, authentieke details en stijlkenmerken, etc. Maar het kan ook een hedendaagse vertaling zijn van dit type, uitgevoerd met moderne materialen. De verhouding tussen dakvlak en gevel is cruciaal bij dit type.
Figuur 20: Wonen in de tuinen
Samenvattend leidt dit tot de volgende specifieke beeldkwaliteitscriteria:
Figuur 20: Referentiebeelden 'Wonen in de tuinen"
Onderstaande beeldkwaliteitscriteria zijn voor alle typologieën van toepassing:
De kwaliteit van de openbare ruimte is af te lezen aan het materiaalgebruik. Die moet voldoen aan de gewenste sfeer in de nieuwe woonlocatie maar moet ook voldoen aan de functionele eisen in het gebruik. De beoogde sfeer hier is landelijk en de vormgeving is van een natuurlijke, dorpse soberheid, die kenmerkend is voor Spoordonk.
Met dit doel voor ogen worden als verharding de volgende materialen toegepast:
Kleur “bruin rood Kleur “ rood”
Figuur 21: Kleuren bestrating
De verlichting van de nieuwe woonlocatie moet voldoen aan het politiekeurmerk, dus van een ruim voldoende functionele kwaliteit. De vormgeving kan bijdragen tot de gewenste sfeer van dorpse soberheid. Dit betekent in ieder geval een lichtpunthoogte (in schaal tot de wijk) van 3,5 tot 4 m hoogte. Voor het plan wordt een armatuur voorgesteld waarbij traditionele en moderne vormgeving samenkomen.
Figuur 22: Impressie verlichting
Voor de beplantingskeuze gelden dezelfde uitgangspunten als voor de verhardingsmaterialen.
Op de tekening is vanwege onbekendheid met het woningbouwprogramma, inritten en parkeerplaatsen, een indicatie van een laanbeplanting aangegeven.
Aan de noordzijde van het plangebied staan op de kop van de entree een cluster bomen, waaronder kastanjes en een wilg. Paardenkastanjes komen in de kern van Spoordonk voor op specifieke plekken en daarom zijn met name deze bomen waardevol om in de nieuwe woonlocatie te worden opgenomen.
Figuur 23: Impressie beplanting