direct naar inhoud van 5.3 Externe Veiligheid
Plan: Nieuwkuijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0797.Bpnieuwkuijk-VG01

5.3 Externe Veiligheid

Algemeen

Bij ruimtelijke plannen dient ten aanzien van externe veiligheid aan verschillende aspecten aandacht te worden besteed:

  • bedrijven in of in de directe omgeving van het plangebied, waar opslag, gebruik en / of productie van gevaarlijke stoffen plaatsvindt of waar zich installaties bevinden waaraan risico's zijn verbonden waardoor effecten van ongevallen buiten het terrein van de inrichting merkbaar zijn;
  • vervoer van gevaarlijke stoffen over wegen, spoor, water of door leidingen.

Voor Nieuwkuijk geldt het volgende.

  • In het plangebied van Nieuwkuijk vinden dergelijke risicovolle activiteiten niet plaats.
  • Over de A59 worden gevaarlijke stoffen vervoerd.
  • Ten zuiden van de Rijksweg A59 ligt een hogedruk aardgasleiding.
  • Op korte afstand, op het industriepark Vliedberg, staat het bedrijf Koninklijke Sanders B.V. Dit is een risicovol bedrijf.
  • Ten noorden van het plangebied, op industrieterrein Het Hoog, staat het bedrijf Alliance b.v. Dit is eveneens een risicovol bedrijf.

Normstelling

De doelstelling van het (externe) veiligheidsbeleid is het realiseren van een veilige woon- en leefomgeving door het beheersen van risico's van industriële activiteiten met opslag en transport van gevaarlijke stoffen. Het beleid is er op gericht te voorkomen dat er te dicht bij gevoelige bestemmingen activiteiten met gevaarlijke stoffen plaatsvinden. De overheid stelt grenzen aan de grootte van externe veiligheidsrisico's, die de bebouwings- en gebruiksmogelijkheden van aangrenzende gebieden beïnvloeden.

Gevaarlijke stoffen komen voor bij risicovolle bedrijven, waarop het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) inclusief de bijbehorende regeling van toepassing is en bij vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor, weg of buisleiding. Voor het transport van gevaarlijke stoffen over weg, het binnenwater of het spoor is de Circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen van 4 augustus 2004 (cRNVGS) van toepassing.

Voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in de omgeving van bestaande aardgastransportleidingen is het Besluit externe veiligheid buisleidingen van 24 juli 2010 van toepassing. Het besluit is op 1 januari 2011 in werking getreden.

De risicobenadering externe veiligheid kent twee begrippen om het risiconiveau voor activiteiten met gevaarlijke stoffen in relatie tot de omgeving aan te geven. Dit zijn het plaatsgebonden risico en het groepsrisico.

Voor het plaatsgebonden risico (PR) geldt een normwaarde van 10-6 per jaar. Deze norm wordt doorgaans grafisch weergegeven als een isocontour op een kaart (PR10-6 contour). Kwetsbare objecten (gedefinieerd in Bevi artikel 1 sub 1 onder m) moeten aan deze norm voldoen. Voor beperkt kwetsbare objecten (Bevi artikel 1 sub 1 onder a) is deze norm een streefwaarde, waarvan alleen gemotiveerd kan worden afgeweken.

In de wet- en regelgeving is het groepsrisico (GR) niet vervat in een vaste grenswaarde of norm. Voor het groepsrisico geldt een verantwoordingsplicht in geval van een toename, waarbij de oriëntatiewaarde moet worden gezien als richtlijn.

Inrichtingen

De risicovolle bedrijven binnen de gemeente Heusden zijn opgenomen op de provinciale risicokaart. Enkele inrichtingen die vallen onder het Bevi, liggen in de nabijheid van het plangebied en hebben mogelijk hun invloedsgebied over het plangebied liggen (Bron: www.risicokaart.nl).

Het betreft de bedrijven Alliance b.v. en Koninklijke Sanders b.v. Deze zijn weergegeven in figuur 5.1.

afbeelding "i_NL.IMRO.0797.Bpnieuwkuijk-VG01_0005.png"

Figuur 5.1. Risicobronnen

Uit de risicoberekeningen van de afzonderlijke bedrijven volgt dat alleen het invloedsgebied van Alliance b.v. over het voorliggende plangebied valt.

Alliance b.v. ligt op het bedrijventerrein 't Hoog. Het bedrijf slaat diverse gewasbeschermingsmiddelen en kunstmeststoffen op. De reikwijdte van het invloedsgebied is hieronder afgebeeld:

afbeelding "i_NL.IMRO.0797.Bpnieuwkuijk-VG01_0006.png"

Figuur 5.2. Invloedsgebied van Alliance b.v.

Uit de rapportage van 30 maart 2011 (zie bijlage 1) volgt dat het groepsrisico ruim onder de oriëntatiewaarde blijft. Doordat geen ontwikkelingen in het plangebied zijn opgenomen vindt geen toename van het groepsrisico plaats en is om die reden geen verantwoording van het groepsrisico uitgevoerd.

Transport van gevaarlijke stoffen over de autosnelweg A59.

Plaatsgebonden risico: Over de autosnelweg A59 worden gevaarlijke stoffen vervoerd. In de cRNVGS is deze weg aangeduid zonder veiligheidszone. Dat betekent, dat deze transportroute geen plaatsgebonden risico veroorzaakt hoger dan 10-6 per jaar. Dit betekent dat er geen veiligheidszone in acht hoeft te worden genomen.

Groepsrisico: Het plangebied ligt binnen het invloedsgebied van de vervoerde gevaarlijke stoffen over de autosnelweg A59. Vanwege deze ligging is een risicoberekening uitgevoerd, conform de cRNVGS. Uit deze berekeningen volgt dat het groepsrisico veroorzaakt door de A59 lager ligt dan 10% van de oriëntatiewaarde.

Transport van gevaarlijke stoffen via buisleidingen

In het plangebied, ten zuiden van de autosnelweg A59 bevindt zich het tracé van een ondergrondse hogedruk aardgasleiding (Z-517-12):

leidingnr.
   
diameter
   
ontwerpdruk   belemmerde strook *   1 %
Letaliteits-
grens *

invloedsgebied  
100 %
Letaliteits-
grens *  
 Z-517-12-KR-019    12 inch    40 bar    4 m     140 m    70 m  

* Afstanden zijn ter weerszijden van de hartlijn van de leiding gemeten.

Plaatsgebonden risico

Zoals vastgelegd in het Bevb moeten nieuwe ruimtelijke plannen getoetst worden aan de grenswaarde voor het plaatsgebonden risico. De leiding heeft geen risicocontour buiten het hart van de leiding. Bebouwing is dus mogelijk buiten de belemmeringenstrook van 4 meter.

Groepsrisico

Ter beoordeling van het groepsrisico is een berekening uitgevoerd met behulp van het voorgeschreven rekenpakket Carola. Het groepsrisico kwam hierbij lager dan 10% van de oriëntatiewaarde.

Omdat sprake is van een conserverend plan, binnen het plangebied zijn geen ontwikkelingen opgenomen en is ook geen sprake van een wijziging van een bestemming, is op grond van artikel 13 van het Bevi en artikel 12 van het Bevib geen verantwoording van het groepsrisico nodig.

Advies Veiligheidsregio Brabant-Noord

Het voorontwerpbestemmingsplan is voor advies voorgelegd aan de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Dit advies is op 20 december 2011 uitgebracht.

De Veiligheidsregio heeft in haar advies aandacht gevraagd voor de borging van de bestrijdbaarheid en de zelfredzaamheid in het bestemmingsplan, aangezien het plangebied binnen het invloedsgebied ligt van een aantal risicobronnen.

Uit de beoordeling van de bereikbaarheid blijkt dat het plangebied voldoende snel en in voldoende mate bereikbaar is en dat er ook voldoende mogelijkheden zijn om van de risicobron weg te vluchten. De bluswatervoorziening in het plangebied is afgestemd op het risicoprofiel van het plangebied.

Conclusie

Gelet op het voorgaande en het consoliderende karakter van het bestemmingsplan, vormen de risicovolle activiteiten rondom het plangebied geen belemmering voor de vaststelling van het bestemmingsplan.