direct naar inhoud van 5.7 Water
Plan: Geerpark
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0797.BPgeerpark-OH01

5.7 Water

5.7.1 Waterparagraaf

De waterparagraaf is de vertaling van de resultaten van de watertoets in een bestemmingsplan of projectbesluit. Het is wettelijk verplicht in een bestemmingsplan of projectbesluit een beschouwing (waterparagraaf of natte paragraaf) op te nemen over de aan het plan verbonden waterhuishoudkundige aspecten.

Een waterparagraaf beschrijft (in ieder geval) het advies van het waterschap en hoe dit advies in het plan is uitgewerkt. De waterparagraaf is integraal opgenomen in de bijlage (zie bijlage 19). In verband hiermee is in de hoofdtekst geen verdere invulling gegeven aan de waterparagraaf.

Relevant voor de bestemmingsregeling zijn:

  • de waterslinger en waterbergingscapaciteit (bestemd als Groen met aanduiding 'waterberging';
  • de wens van de gemeente ten minste 1,5 m³ per woning op eigen terrein te bergen (opgenomen in de specifieke gebruiksregels bij Wonen).

Met de combinatie van centrale waterberging in de Waterslinger en retentie op eigen terrein geeft plan Geerpark op eigentijdse wijze invulling aan de duurzaamheidsprincipes van integraal waterbeheer en het principe van hydrologisch neutraal ontwikkelen.

5.7.2 Waterstructuurplan

Algemeen

Door de gemeente is in samenwerking met Waterschap Aa en Maas en Royal Haskoning een waterstructuurplan opgesteld, waarin de ambities en uitgangspunten ten aanzien van water in Vlijmen Noord (inclusief ontwikkelingen Geerpark en Grassen) is opgenomen. De rapportage is 21 september 2012 vastgesteld (zie ook bijlage 20)

Doelen

De doelen van dit project zijn:

  • Wateroverlast terug te dringen zonder toename van de afvoer uit Vlijmen Noord, door het creëren van extra berging en voldoende afvoercapaciteit in watergangen en kunstwerken.
  • Geerpark in eigen berging laten voorzien.
  • Het water van Geerpark circuleren.
  • Berging creëren voor De Grassen in Geerpark West, en voldoende transportcapaciteit daartussen (keuze gemaakt in voortraject).
  • Vuil en schoon water apart afvoeren.
  • Zo min mogelijk (vuil) water inlaten in het gebied.
  • Water(slinger) als drager van de stedenbouwkundige structuur van Geerpark.

Product van het Waterstructuurplan is een inrichtingsvisie voor het watersysteem voor Geerpark en Vlijmen Noord op VO niveau, inclusief kostenraming. Deze inrichtingsvisie en kostenraming vormen de basis voor het doorlopen van de projectplanprocedure in het kader van de Waterwet.

De uitwerking van het aansluitende watersysteem in De Grassen, de natuurlijke en recreatieve inrichting van waterbergingsgebied Geerpark West en het ontwerp van een filtervoorziening vormen geen onderdeel van dit project.

Fasering van de uitvoering

De totale ontwikkeling van het plangebied is voor de realisatie van het nieuwe watersysteem opgedeeld in 3 fasen:

  • Fase 1 ontwikkeling Geerpark Zuid,
  • Fase 2 Geerpark Noord;
  • Fase 3 De Grassen.

In het Waterstructuurplan wordt een overzicht van de randvoorwaarden en uitgangspunten voor de werking van het toekomstige watersysteem beschreven, alsmede een inzicht in de berekeningsresultaten en daarmee of het toekomstige watersysteem voor alle facetten voldoet aan de randvoorwaarden en uitgangspunten.

Tot slot geeft het plan aan een overzicht van de maatregelen welke nodig zijn om het huidige watersysteem om te bouwen tot het toekomstige watersysteem, inclusief de bijbehorende kosten.