Plan: | Geerpark |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0797.BPgeerpark-OH01 |
De landschappelijke structuur van Geerpark bestaat uit:
Centrale parkkamer
Geerpark heeft in het centrum van de wijk een open groene ruimte ‘de parkkamer’. Deze parkkamer, omrand met een dubbele bomenrij, is een vanzelfsprekende aanvulling op de reeds aanwezige groene eenheden in het landschap zoals:
De parkkamer biedt met zijn droge en natte vegetatie een uitstekend habitat voor flora en fauna en vormt daarmee tevens het ecologisch hart van de wijk. Er wordt een separaat inrichtingsplan opgesteld. De parkkamer wordt ook ingezet voor de waterbergingsopgave.
Noord-zuid georiënteerde boomstructuren
In noord-zuidrichting is geïnspireerd op de houtwalstructuur uit het verleden een lijnvormig boomstructuur toegevoegd. De bomen onderstrepen het lineaire karakter van het landschap. Uitgangspunt is dat iedere lijn bestaat uit een onderscheidende boomsoort met een specifieke ecologische waarde. De boomstructuur is mede van belang voor vleermuizen in het gebied.
Deze structuur wordt versterkt door de hagenstructuur direct aansluitend (naast) erfgrenzen. De variatie in beplanting versterkt zowel de identiteit van de stroken onderling als de ecologische waarde van het geheel.
Waterslinger
Watervoering en waterberging
Tussen de landschappelijke structuur van parkkamer en bomenlijnen slingert in de orthogonale structuur van het landschap de waterslinger.
Deze waterslinger verbindt in het zuidelijk deel inkomend water uit het westen met het stedelijke water van Vlijmen. Hetzelfde water stroomt in het noordelijk deel weer terug en verlaat het plangebied via het noordelijke deel. Geerpark en Vlijmen vormen in de toekomst één waterhuishoudkundige en ecologische eenheid. Waterhuishoudkundig is dit gebied aangehaakt op het (agrarische) buitengebied. De waterslinger heeft behalve een watervoerende functie derhalve ook een functie als waterberging.
In de waterslinger loopt een stroompje dat zich vrij maakt van de orthogonaliteit. Ten aanzien van de waterslinger wordt uitgegaan van het volgende.
Het effect van het gevarieerde bodemreliëf laat zich vooral zien bij de wisselende waterstanden. Bij iedere waterstand verandert ook de beleving van de waterslinger. In droge tijden is er alleen een stroompje in de laagste delen van de slinger. Bij nattere tijden verbreedt de stroom en in zeer natte tijden kunnen er zelfs eilandjes ontstaan. Zo wordt de waterdynamiek maximaal zichtbaar. De dynamiek in waterstand vergroot de ecologische waarde van de bedding van de waterslinger. De centrale parkkamer maakt deel uit van de waterslinger en ondersteunt daarmee de waterbergingsopgave.
Woonmilieus
De groenblauwe strook is als slinger ontworpen. Hierdoor ontstaat een grote oeverlengte, waardoor een maximaal aantal woningen profiteert van de groenblauwe kwaliteit. Uitgangspunt is dat ieder dak in Geerpark is verbonden met het water dat door de wijk stroomt. Deze variatie draagt in belangrijke mate bij aan de duurzaamheid van het plan.
Speelvoorzieningen
De waterslinger biedt aanleidingen voor het opnemen van speelvoorzieningen. Ten zuiden van de entree voor fietsers vanaf de Priemsteeg is een lob aan de waterslinger voorzien speciaal voor speeldoeleinden. Deze waterspeelplaats ligt als schakel tussen de bestaande wijk en Geerpark.
Ecologisch casco
De combinatie groene parkkamer, boomstructuur en de waterslinger creëert een ecologische casco voor een zeer duurzame wijk met veel verschillende woonmilieus. De structuur biedt een geheel eigen identiteit en is landschappelijk verbonden met zijn omgeving. De uitwerking vormt een integrale ontwerpopgave, waarbij verdere verfijning mogelijk is.