direct naar inhoud van 5.2 Toelichting op de regels
Plan: Bedrijventerrein Nassaulaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0797.BPbedrijven3-VG02

5.2 Toelichting op de regels

Het hoofdstuk inleidende regels omvat de artikelen met betrekking tot de 'begrippen' en de 'wijze van meten'. In artikel 1 'begrippen' worden begrippen uit de planregels verklaard. In artikel 2 'wijze van meten' wordt beschreven hoe de maatvoering (bijvoorbeeld de goothoogte en de bouwhoogte) moet worden gemeten. In de bestemmingsregels worden de regels voor de verschillende bestemmingen beschreven. In het plan komen de volgende bestemmingen en dubbelbestemmingen voor:

  • Bedrijf
  • Groen
  • Verkeer
  • Wonen
  • Leiding - Gas

Bedrijf
De bestemming 'Bedrijf' omvat de meeste gronden van het 'Bedrijventerrein Nassaulaan'. Binnen deze bestemming zijn langs de randen de milieucategorieën 1 t/m 2 toegestaan en in het middengebied de milieucategorieën 1 t/m 3.1. In het noordwesten van het plangebied is op het middengebied een klein deel aangeduid voor bedrijven t/m milieucategorie 3.2 en 4. Bestaande bedrijfsactiviteiten uit een hogere milieucategorie zijn specifiek aangeduid.

afbeelding "i_NL.IMRO.0797.BPbedrijven3-VG02_0006.png"

Ook andere afwijkende functies zoals sportcentra, bedrijfswoningen en een speelhal zijn toegestaan door middel van een specifieke aanduiding.

Afwijkingsmogelijkheden zijn opgenomen voor het realiseren van nieuwe volumineuze detailhandel en grotere maatschappelijke en leusire functies op bedrijventerrein Nassaulaan. Bij de afweging van het toestaan van dergelijke functies geldt het beleid zoals beschreven in paragraaf 3.2.2. Tevens moet bij de aanvraag worden aangetoond, dat het plan voldoet aan de bestaande milieurichtlijnen en richtlijnen voor Externe veiligheid.

Naast het gebruik zijn ook regels omtrent het bouwen opgenomen in de bestemming 'Bedrijf'. Zo zijn bouwvlakken opgenomen om de ligging van gebouwen vast te leggen en mag het bebouwingspercentage binnen het bouwvlak niet meer dan 80% mag bedragen. De bouwhoogte is vastgelegd op de kaart.

afbeelding "i_NL.IMRO.0797.BPbedrijven3-VG02_0007.png"

 

Groen
Aan de westzijde van het plangebied ligt een strook die conform het vigerende bestemmingsplan is bestemd als groen.

Verkeer
De voor deze bestemming aangewezen gronden zijn bestemd voor wegen en fiets- en voetpaden. Binnen deze bestemmingen zijn ook voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding, alsmede parkeer- en groenvoorzieningen toegestaan.

Wonen
De bestaande burgerwoningen hebben de bestemming 'Wonen' gekregen.

Leiding - Gas
In het bestemmingsplan is ook dubbelbestemming 'Leiding – Gas' opgenomen ten behoeve van bescherming van de bestaande leiding.

Algemene regels
In deze paragraaf worden, in aanvulling op de bestemmingsbepalingen, aanvullende regels gesteld.

Anti-dubbeltelbepaling

Het artikel "Anti-dubbeltelbepaling" bevat bepalingen om te voorkomen dat met het bestemmingsplan strijdige situaties ontstaan of worden vergroot. Deze bepaling met deze formulering is verplicht gesteld in het Bro (Besluit ruimtelijke ordening).

Algemene bouwregels
In dit artikel is vastgelegd dat bestaande, legaal tot stand gekomen bebouwing is toegestaan, ook als deze in strijd is met de regels van het bestemmingsplan.

Algemene gebruiksregels
In deze bepalingen zijn enkele gebruiksvormen aangegeven, die in ieder geval als strijdig met het bestemmingsplan worden aangemerkt. Het gebruiksverbod zelf is geregeld in artikel 7.10 van de Wro.

Algemene aanduidingsregels
Langs de A59 is een 'vrijwaringszone - weg 1' opgenomen om zeker te stellen dat daar alleen wordt gebouwd, indien de wegbeheerder daarover is gehoord. Rondom het LPG-tankstation is een 'veiligheidszone - bevi' opgenomen.

Algemene afwijkingsregels
In dit artikel is in aanvulling op afwijkingsregels uit de bestemmingen nog een aantal algemene mogelijkheden opgenomen. Het betreft hier een standaardregeling die het mogelijk maakt om bij de uitvoering van bouwplannen beperkte afwijkingen van het plan mogelijk te maken.

Procedureregels
Dit artikel regelt de procedure die burgemeester en wethouders dienen te volgen bij toepassing van nadere eisen. De procedureregels vloeien voort uit de bepaling in artikel 3.6, lid 5 Wro: 'belanghebbenden worden in de gelegenheid gesteld hun zienswijzen omtrent een voorgenomen afwijking bij een omgevingsvergunning of nadere eis naar voren te brengen'.

Overgangs- en slotregels
In de overgangsbepalingen is een regeling opgenomen voor bebouwing en gebruik dat al bestond bij het opstellen van het plan, maar dat strijdig is met de opgenomen regeling. Onder bepaalde voorwaarden mag deze strijdige bebouwing en/of strijdig gebruik worden voortgezet of gewijzigd. Deze bepalingen met deze formulering zijn verplicht gesteld in het Bro.

In de slotbepaling is de officiële naam van het plan bepaald. Onder deze naam kan het bestemmingsplan worden aangehaald.