direct naar inhoud van 2.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Bedrijventerrein Nassaulaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0797.BPbedrijven3-VG02

2.3 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie

Op 21 juli 2009 is de Structuurvisie door de gemeenteraad van Heusden vastgesteld. Het doel van deze visie is het richting geven aan de gemeentelijke ambities voor de ruimtelijke ontwikkeling van de komende tien jaren. De structuurvisie bevat onder meer de volgende actiepunten ten aanzien van bedrijvigheid:

  • uitbreiding van bedrijventerrein Het Hoog, voor bedrijven met een regionale uitstraling en voor bedrijfsverplaatsingen van lokale bedrijven.
  • uitbreiding noordkant van de locatie Verdoorn in Heesbeen.
  • benutten van een inbreidingslocatie aan de Tongerloostraat (Elshout).
  • herstructurering bedrijventerrein Groenewoud en revitalisering Nieuwkuijk.
  • mogelijk transformatie van de voormalige vuilstort aan de Bakkersdam op langere termijn tot bedrijventerrein.
  • lichte vormen van bedrijvigheid in als intermediair tussen bestaande bedrijventerreinen en nieuwe woningbouwlocaties: ten zuiden van de Middelweg in Nieuwkuijk en ten westen van de Lipsstraat in Drunen (in combinatie met maatschappelijke voorzieningen.
  • ten aanzien van de zone van de Jonker Frislocatie aan de Maas bij Heusden. Dit buitendijks gelegen gebied heeft de potentie om een aanvulling te kunnen vormen voor de onder meer de dag- en verblijfsrecreatieve functie van de Vesting Heusden en omgeving. Hoewel het ruimtelijk programma voor deze locatie niet is uitgekristalliseerd, is wel duidelijk dat er gezocht wordt naar een transformatie die beter aansluit bij Heusden Vesting dan het huidige bedrijfsterrein.

Sociaal-economisch plan

Op 23 januari 2007 is door de gemeenteraad van Heusden het Sociaal-Economisch Plan vastgesteld.

Door middel van het bevorderen van ondernemerschap, werken en genieten van vrije tijd zou een bloeiende economische ontwikkeling in Heusden bewerkstelligd moeten worden. Binnen het kader 'Industrie, bouwnijverheid en groothandel' wordt gestreefd naar diversiteit van bedrijvigheid en versterking van het midden- en kleinbedrijf, om zo grote schokken in de ontwikkeling van bedrijvigheid en arbeidsmarkt en afhankelijkheid van grote bedrijvigheid te vermijden. Een belangrijk deel van de werkgelegenheid in Heusden wordt namelijk in de industrie geboden. Ook de bouwnijverheid en groothandel zorgen voor de nodige werkgelegenheid. De gemeente Heusden heeft de volgende drie ruimtelijke uitgangspunten voor deze bedrijven geformuleerd:

  • concentratie van bedrijvigheid in de rode zone rondom de A59;
  • binnen de rode zone concentratie en intensivering van bedrijvigheid op bedrijventerreinen;
  • in principe geen industrie, groothandel of bouwnijverheid in de groene zone.

Er zijn twee uitgangspunten leidend voor het economisch beleid in deze sector:

  • de gemeente streeft naar diversiteit van bedrijvigheid om grote schokken in de ontwikkeling van bedrijvigheid en de arbeidsmarkt te vermijden;
  • de versterking van het midden- en kleinbedrijf staat voorop. Hiermee wordt de afhankelijkheid van enkele grote bedrijven beperkt.

Dit algemeen beleid is vormgegeven langs de volgende vier belangrijke beleidslijnen:

  • verbetering van vestigingsmogelijkheden voor kleine bedrijven; Ten eerste wordt werk gemaakt van een aantal potentiële vestigingslocaties zoals het Hoog II. Ten tweede zijn locaties aangewezen waar een bedrijfsverzamelpand kan komen.
  • stimuleren van de maakindustrie; De gemeente Heusden kiest expliciet voor het behouden van ruimte voor de maakindustrie, in het bijzonder de metaal- en machine-industrie. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om de sector kennisintensiever te maken en werknemers hierin verder te scholen. Bij de herstructurering van het bedrijventerrein Groenewoud wordt gestreefd naar behoud van ruimte voor de maakindustrie.
  • industrie, bouw en groothandel in de 'rode zone'; Er zijn beperkte uitbreidingsmogelijkheden bij bestaande bedrijventerreinen. Daarom wordt het beleid sterk gericht op revitalisering, intensivering en herstructurering van bestaande bedrijventerreinen.
  • recreatie, toerisme en landbouw in de 'groene zone'; Het vestigingsklimaat zal onder andere worden verbeterd door de bereikbaarheid te vergroten en de aansluitingen op de A59 te verbeteren, de realisatie van de parallelstructuur en een beter openbaar vervoer. Verder kan de intergemeentelijke en regionale samenwerking op het praktische niveau worden verbeterd.

Masterplan Nassaulaan

Voor het bedrijventerrein Nassaulaan, is een Masterplan vastgesteld op 21 april 2009, waarin de gewenste ontwikkeling van het bedrijventerrein is opgenomen. In hoofdstuk 3 zijn de hoofdlijnen van dit masterplan opgenomen.

Duurzaamheidsagenda

De gemeente Heusden heeft een duurzaamheidsagenda opgesteld. Voor het bestemmingsplan zijn de volgende thema's van belang.

  • Klimaat: in het bestemmingsplan worden verschillende mogelijkheden geboden voor voorzieningen voor duurzame energie zoals warmte- en koudeopslag en windenergie.
  • Zorgvuldig ruimtegebruik: door het vergroten van de bebouwingsmogelijkheden wordt bijgedragen aan het zorgvuldig ruimtegebruik.
  • Kwaliteit bodem, water en lucht: hieraan kan in het bestemmingsplan worden bijgedragen door het creëren van ruimte voor het afkoppelen van water en het beschermen van archeologische waarden door het opnemen van een dubbelbestemming.

Kadernotitie windenergie

In de kadernotitie windenergie van de gemeente Heusden is aangegeven, dat op bedrijventerreinen mogelijkheden bestaan voor plaatsing van grote windturbines. Nader onderzoek heeft uitgewezen, dat op bedrijventerrein Nassaulaan geen plaatsing van windturbines mogelijk is in verband met de risicocontouren van de windturbines.

Vestigingsbeleid

Op 30 oktober 2012 heeft de raad van Heusden de beleidsnota: 'Vestigingsmogelijkheden: Ruimte voor bedrijvigheid in Heusden' vastgesteld. In het kader van zuinig ruimtegebruik en de wens om ruimte te bieden voor groei en nieuwvestiging van bedrijven, is voor de gehele gemeente Heusden een integraal raamwerk opgesteld voor de vestigingsmogelijkheden van bedrijven. In het beleid zijn tevens bestaande beleidsnota's verwerkt.

De uitgangspunten voor de vestigingsmogelijkheden van bedrijven zijn:

  • er wordt gestreefd naar zuinig en effectief ruimtegebruik;
  • binnen bepaalde ruimtelijke randvoorwaarden, biedt de gemeente Heusden een 'waaier' aan vestigingsmogelijkheden ter bevordering van het ondernemingsklimaat en de leefbaarheid.

De uitwerking van de bovenstaande twee uitgangspunten betekent in de praktijk dat:

  • bedrijvigheid hoofdzakelijk geconcentreerd wordt rondom de A59 en op bedrijventerreinen;
  • voor vestiging van nieuwe omvangrijke logistieke bedrijven of andere bedrijven die niet bij de schaal en aard van de gemeente passen, de gemeente Heusden ondernemers verwijst naar andere mogelijkheden in de Langstraat. Een en ander op basis van daartoe gemaakte afspraken op basis van wederkerigheid met de beide andere gemeenten in de regio De Langstraat;
  • er gestreefd wordt naar flexibele inpassing van lichte bedrijvigheid in gemengde gebieden en centrumgebieden;
  • voor lichte bedrijvigheid onder voorwaarden ruimte in woongebieden gevonden kan worden;
  • het bestaande areaal aan bedrijventerreinen voor de nabije toekomst voldoende ruimte biedt om Heusden verder te profileren als een werkgelegenheidsgemeente;
  • detailhandel wordt geconcentreerd in de centra van Drunen, Vlijmen, Oudheusden en Heusden.

Verder bepaalt een aantal ruimtelijke randvoorwaarden de vestigingsmogelijkheden op een kleiner schaalniveau.

Belangrijk is de verdeling van de vestigingsmogelijkheden naar verschillende gebieden. Bedrijventerreinen zijn in het beleid verdeeld in twee typen terreinen: zware en gemengde bedrijventerreinen. Zware bedrijventerreinen zijn bedrijventerreinen voor de bedrijfsmatige uitoefening van zware industriële activiteiten en/of grootschalige logistieke activiteiten. Deze bedrijventerrein zijn speciaal voor de meest milieubelastende bedrijven ontwikkeld. Voor sommige (lichte) bedrijvigheid is de vestiging in de kernen of op zware bedrijventerreinen niet ideaal. Daarom zijn de zogenaamde gemengde bedrijventerreinen ontwikkeld.

Bedrijventerrein Nassaulaan is zo'n gemengd bedrijventerrein. Gemengde bedrijventerreinen zijn bij uitstek geschikt voor andersoortige bedrijven, zoals grootschalige detailhandel en internetbedrijven. Dit zijn bedrijven waarvoor op andere locaties in de gemeente niet altijd ruimte is en die soms verweven zijn met de reguliere bedrijvigheid. In de regels van dit bestemmingsplan zijn mogelijkheden geschapen voor:

  • volumineuze en grootschalige detailhandel;
  • ondergeschikte detailhandel;
  • internetbedrijven;
  • 'Maatschappelijke functies' (fitness, sportschool, dansschool, discotheek, etc.);
  • leisure, overdekt (speelhal, kartbaan, paintbal, etc.).

Waterplan

De gemeente Heusden en haar waterpartners (waterschappen Aa en Maas en De Dommel, provincie Noord-Brabant en waterleidingmaatschappij Brabant Water) hebben een integraal waterplan opgesteld, vastgesteld door de gemeenteraad op 16 december 2008. De aanleiding hiervoor was een omslag in het denken en beleid rond water gedurende de afgelopen jaren: “In plaats van voort te borduren op het vertrouwde denken in waterbeheersing door technische ingrepen, kwam de nadruk te liggen op het aansluiten op de natuurlijke potenties van het landschap en het watersysteem (duurzaamheidprincipe)”. In paragraaf 4.7 wordt nader ingegaan op het wateraspect.

Groenstructuurplan

Op 21 juli 2009 is het Groenstructuurplan Heusden 2009-2014 door de gemeenteraad vastgesteld. De gemeente Heusden heeft de ambitie een "groene gemeente" te zijn, die voor de eigen burgers en voor bezoekers (toeristen) kan fungeren als buffer tussen de verstedelijkte gebieden van 's-Hertogenbosch en Waalwijk. Het groene karakter en de duurzaamheid daarvan berusten in hoofdzaak op de groene "kaders" van de gemeente. Deze kaders worden gevormd door de groenstructuur van de gemeente. In feite is het Groenstructuurplan een vervolg op/herziening van het in 2001 opgestelde Groeninstrumentarium Heusden, waarin voor het eerst werd vastgelegd hoe de groenstructuur van de gemeente zich manifesteert.


Op een aantal locaties is het Groenstructuurplan strijdig met het bestemmingsplan. Dit heeft te maken met gronden waarop een bedrijfsbestemming is gelegen, maar nog niet als zodanig is gerealiseerd. Deze strijdigheden kunnen in dit bestemmingsplan niet worden weggenomen, vanwege de beperking die grondeigenaren kunnen ondervinden en daarmee de kans op planschadeclaims.