direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke structuur
Plan: Coudewater
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002161-1501

2.2 Ruimtelijke structuur

Het plangebied is gelegen in het zuidoosten van de gemeente 's-Hertogenbosch, ten zuiden van de A59 en ten westen van de woonwijk Maliskamp. Door de ligging ten zuiden van de A59 vormen Coudewater en Maliskamp min of meer zelfstandige eenheden, gescheiden van de overige bebouwing van Rosmalen.

Het plangebied bestaat uit drie deelgebieden:

  • het historische landgoed Coudewater;
  • de boszone tussen de A59 en de Peter de Gorterstraat;
  • het kampenlandschap ten zuiden van de Peter de Gorterstraat.

Het complex Coudewater is een historische bebouwingscluster ingeklemd tussen het landelijk gebied van Hooge Heide zuid en het stedelijk gebied rondom Rosmalen. De begrenzing door de Groote Wetering en de A59 maken Coudewater in stedelijk opzicht duidelijk begrensd. De relatief geïsoleerde ligging heeft er voor gezorgd dat de bebouwingsstructuur naar binnen is gericht.

2.2.1 Bebouwingsstructuur

Coudewater bestaat thans uit een aantal losse gebouwen in een parkachtige setting, gelegen op een hoogte in het landschap.

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002161-1501_0006.png"

Afbeelding 6: het oude hoofdgebouw op Landgoed Coudewater

2.2.2 Verkeersstructuur

Coudewater vormt een schakel in het recreatieve uitloopgebied van ‘s-Hertogenbosch en Rosmalen. De Peter de Gorterstraat is onderdeel van een belangrijke fietsroute naar de oostelijker gelegen groengebieden. Daarnaast lopen er diverse wandelpaden over het landgoed.

2.2.3 Groen- en waterstructuur

Coudewater is gelegen in één van de Bossche Buitens: het Buiten Hooge Heide. Dit Buiten wordt gekenmerkt door de verschillende landschapstypen die op een kleine oppervlakte bij elkaar komen. Droge bossen, stuifzanden en heideterreinen worden afgewisseld met weideveldjes en plaatselijk natte laagtes met onder andere rabatbos. Door deze afwisseling tussen natuur en het landgoed Coudewater is Hooge Heide aantrekkelijk voor een groot publiek en kan het een grote recreatieve druk opvangen.

Er zijn een aantal mooie lanen te onderscheiden. Zo heeft de Peter de Gorterstraat een lanenstructuur van Hollandse zomereiken. De Oude Berlicumseweg is een laan met Amerikaanse eiken. En er is een prachtige lindelaan die tussen de gebouwen 'Willibrorda' en 'Sonnevanck' naar achteren loopt.

Ten oosten van Coudewater bevinden zich aan weerszijden van de Groote Wetering nog prachtige restanten van het vroegere kampenlandschap

De boszone tussen de A59 en de Peter de Gorterstraat maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur. In dit gebied ligt ook een natuurzwembad en een volkstuinencomplex. De Groote Wetering is aangemerkt als een ecologische verbindingszone.