Plan: | Coudewater |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002161-1501 |
De psychiatrische verplegingsfunctie op landgoed Coudewater voert terug tot in 1870. Toen kwam Coudewater in eigendom van de Maatschappij tot Verpleging van Krankzinnigen op het land. Toen werd in het klooster een psychiatrisch ziekenhuis gevestigd. In de begintijd van het ziekenhuis zijn woningen voor de geneesheer-directeur en de psychiater gebouwd De boerderij, waar patiënten konden werken in het kader van hun therapie, stamt uit het midden van de twintiger jaren. De kapel en het klooster zijn gereed gekomen in 1940. Een nieuw klinisch centrum is het laatste wat is gebouwd en dateert van 1971. Sinds 1985 zijn het landgoed en de gebouwen in het bezit van het huidige GGZ Oost Brabant. Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Oost Brabant is een tweede- en derdelijns organisatie voor geestelijke gezondheidszorg. GGZ behandelt en begeleidt mensen met complexe psychische en psychiatrische problemen, voor korte of langere tijd. Op Coudewater biedt GGZ cliënten met een langdurende zorgvraag behandeling, dagactiviteiten en woon- en verblijfsvoorzieningen. In de loop van de tijd zijn verscheidene gebouwen gesloopt of nieuwbouw toegevoegd om te voldoen aan de veranderende kwaliteitseisen en zo de zorgfunctie van het landgoed te behouden. Zo huisvest de oude kliniek uit 1970 met zes verdiepingen tegenwoordig het kantoorpersoneel van GGZ.
Afbeelding 7: De Kapel, één van de monumentale gebouwen op Landgoed Coudewater
De voorzieningen op Landgoed Coudewater liggen grotendeels op privaat terrein. Dit biedt bescherming en beschutting aan kwetsbare cliënten. Coudewater richt zich op langdurende zorg en rehabilitatie. Mensen die langdurig op zorg zijn aangewezen, kunnen via Coudewater wonen in een reguliere woonwijk óf op het eigen terrein. Daarbij wordt zoveel mogelijk afgestemde zorg aan specifieke doelgroepen zoals jongeren of volwassen autisten aangeboden. De woonvormen, de begeleiding en de behandeling worden daarbij volledig aangepast. Daarnaast richt Coudewater zich op ouderenzorg voor oudere psychiatrische cliënten.
Het zorgplan is erop gericht dat mensen weer deel gaan nemen aan het 'normale' leven. Voor sommigen duurt dat lang waardoor het verblijf bij GGZ langdurig is. Voor anderen gaat het herstel sneller. De bewoners krijgen intramurale zorg en 'wonen' op twee manieren op Coudewater via 'Beschermd Wonen' of per 'zorgplaats of –bed'.
Aan de Berlicumseweg bevindt zich een aantal woningen. Ook aan de Peter de Gorterstraat bevinden zich nog enkele woningen.
Op het terrein zijn een dagactiviteitencentrum en diverse werkvoorzieningen. Zo kunnen cliënten zich bezig houden met groen- en kaswerkzaamheden, verzorging van dieren, huishoudelijk werk en koken. Vroeger leverde het tuinbouwbedrijf van Coudewater jaarlijks een rijke oogst aan groenten en fruit. Er waren zelfs tijden dat medewerkers een deel van hun loon in natura ontvingen.
Er zijn voor de cliënten nog een aantal voorzieningen op het terrein zoals een restaurant, een levensmiddelenwinkeltje en een dierenparkje.
Op het landgoed is naast GGZ Oost Brabant ook een aantal andere instellingen gehuisvest. Zo zijn in het oude hoofdgebouw Onderwijsinstelling Signum, de Stichting Algemeen toegankelijk Onderwijs, Stichting Peuterspeelzalen en Kanteel kinderopvang gehuisvest. Maar ook zorgorganisatie Vivent, Cello, Psyche Bounce, De Castor Fiber groep hebben kantoor op het landgoed.
Sinds juli 2010 heeft Golfclub Rosmalen haar golfbaan op het terrein van Coudewater ter plekke van de voormalige sportvelden (zie afbeelding 8). De vereniging beschikt hier over een 9-holes baan, met 3 holes par-4 en 6 holes par-3. Er is een eigen clubhuis ingericht in de oude aardappelschuur. Op dit moment wordt een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar een volwaardige 9-holesbaan, die zich verder strekt op de agrarische gronden van GGZ. Op het landgoed is ook een dansschool ondergebracht.
Afbeelding 8: De golfbaan
Ten noorden van de Peter de Gorterstraat maakt de Reddingsbrigade Rosmalen gebruik van het natuurbad als trainingslocatie (zie afbeelding 9). Daarnaast maakt een hondenvereniging gebruik van een deel van de gronden voor haar trainingen. Een deel van de gronden is ook in gebruik als volkstuin.
Afbeelding 9: het gebouw aan het natuurbad. Het gebouw is in gebruik als trainingslocatie van de Reddingsbrigade Rosmalen