Plan: | Buitengebied noord en Kloosterstraat |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002152-1401 |
Veehouderijen veroorzaken in het algemeen geur vanwege de dierenverblijven, mestbassins en de productie en opslag van voer. Gezien de typering van het plangebied, namelijk buitengebied met voornamelijk agrarische bedrijvigheid is geur een relevant aspect. Geur kan in de leefomgeving in meer of minder mate hinder veroorzaken en kan om die reden ook gezondheidsrisico's met zich meebrengen. De geuremissie verspreidt zich via de lucht en op de woon- en leefomgeving wordt een geurbelasting veroorzaakt. Onder geurbelasting verstaan we de hoeveelheid geur, uitgedrukt in odourunits per kubieke meter lucht, die op een geurgevoelig object zoals een woning 'terecht' komt. Deze hoeveelheid kan in situaties worden berekend. De afstand tussen geuremitterende bedrijven en geurgevoelige bestemmingen is daarbij van grote invloed. De geurbelasting op een gebied is relevant voor een beoordeling van het woon- en leefklimaat en dient beschouwd te worden om bijvoorbeeld woningbouw te realiseren. Geur van veehouderijen heeft dus gevolgen voor het woon- en leefklimaat van mensen en voor het gebruik van de ruimte.
Vergunningplichtige veehouderijen moeten voor wat betreft geur van dierenverblijven voldoen aan de Wet geurhinder en veehouderij (Wgv). Verder dienen op grond van de Wet milieubeheer beste beschikbare technieken te worden toegepast. Veehouderijen die onder het Besluit landbouw milieubeheer vallen, moeten voldoen aan de in dat besluit genoemde minimaal aan te houden afstand tot geurgevoelige objecten. Het Besluit landbouw milieubeheer geeft ook minimaal aan te houden afstanden tot geurgevoelige objecten voor opslagen van veevoeder en mest. Mestbassins dienen te voldoen aan het Besluit mestbassins milieubeheer. Voldoen aan de gestelde afstanden of aan het regime van de Wgv dient ter voorkoming van geurhinder.
In de huidige situatie wordt geur geëmitteerd door de thans aanwezige veehouderijen, in de Rosmalense polder - zowel binnen als buiten het LOG - als ook in het gebied Kloosterstraat. Geurgevoelige objecten binnen het plangebied zijn woningen behorende bij andere veehouderijen en een klein aantal bestaande burgerwoningen in het buitengebied. De dichtstbijzijnde woonkernen liggen buiten het plangebied en betreffen woningen in de Watertuinen (Groote Wielen), Hondsberg, Sparrenburg, het oostelijk deel van De Overlaet en de lintbebouwing aan de Kruisstraat. Nabij de Kloosterstraat bevinden zich op het Pettelaarpark en De Brand diverse kantoren en werklocaties als geurgevoelige objecten. In het kader van de MER is de bestaande achtergrondgeurbelasting beschouwd. Hieruit blijkt dat de milieuruimte qua geur dichter naar de genoemde woonkernen toe beperkt is. Dit gegeven kan relevant zijn bij eventuele vestiging van nieuwe bedrijven of activiteiten die niet als zodanig bestemd zijn. In geval van dit conserverend plan worden uitbreidingen en wijzigingen gereguleerd door de mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt en de milieu- en geurregelgeving ze toelaat. Toepassing van reducerende maatregelen zoals luchtwassers bij de reeds bestaande bedrijven kunnen uitbreidingsmogelijkheden daarin wel vergroten. Overigens worden er met onderhavig bestemmingsplan geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt anders dan reeds zijn bestemd, bestaand en reeds vergund.
Ter plaatse van de meest oostelijk gelegen woningen in woonwijk “De Watertuinen” (Groote Wielen) is sprake van een overbelaste geursituatie als gevolg van een varkensbedrijf aan de Blokkenweg 4a. Het betreft hier echter een lang bestaande en vergunde bedrijfssituatie voor het houden van varkens. De opgenomen “intensieve” bestemming binnen het onderhavige verwevingsgebied laat echter ten opzichte van de reeds vergunde situatie geen extra mogelijkheden toe die een verdere nadelige invloed kan hebben voor de reeds bestaande geurbelasting. Hiervoor biedt het strakke wettelijk regiem rondom geur namelijk geen ruimte, maar eerder verdere inperkingen. Het maatgevende aspect geur mag en zal ter plaatse van de Watertuinen als gevolg van het varkensbedrijf aan de Blokkenweg 4a nooit verder toenemen dan de thans huidige vergunde geursituatie.
Overigens geldt binnen de gemeente 's-Hertogenbosch de “Verordening geurhinder en veehouderij gemeente 's Hertogenbosch 2008” welke is vastgesteld door de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch op 21 mei 2008. In deze Verordening zijn andere (strengere) waarden voor de geurbelasting opgenomen dan de wettelijke normen. Het vast gestelde geurbeleid en normering geldt echter bij vestiging van nieuwe agrarische bedrijven en bij nieuwe ontwikkelingen op het gebied van woningbouw. Onderhavig bestemmingsplan is echter van een conserverend karakter en maakt géén nieuwe ontwikkelingen mogelijk anders dan de voortzetting van het huidig bestemde en vergunde gebruik. Hierbij gaat de reeds vergunde (bestaande) geursituatie van een bedrijf boven een vastgesteld geurbeleid. Het regime van de Wet milieubeheer en de Wet geurhinder en veehouderij (Wgv) en Wet ammoniak en veehouderij vormen hiermee de restricties voor eventuele wijzigingen en uitbreidingen van agrarische bedrijven binnen het plangebied. Daarbij worden er binnen het plangebied met onderhavig bestemmingsplan geen nieuwe geurgevoelige functies (zoals woningen) bestemd die beschermd dienen te worden. Tevens worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt die meer geur kunnen veroorzaken en daarmee een bijdrage kunnen leveren aan een verslechtering van het bestaande woon- en leefklimaat ter plaatse van woningen of andere te beschermen geurgevoelige objecten. Het aspect geur vormt geen belemmering voor onderhavig conserverend bestemmingsplan.