direct naar inhoud van 6.3 Algemene regels
Plan: Herziening delen Maaspoort-Oud Empel
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002143-1401

6.3 Algemene regels

Artikel 20 Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Artikel 21 Algemene bouwregels

Naast de bouwregels in de bestemmingen geldt als algemene bouwregel dat ondergeschikte bouwdelen buiten beschouwing worden gelaten, mits de overschrijding van bouw- c.q. bestemmingsgrenzen niet meer bedraagt dan 2 meter. Als voorbeelden van ondergeschikte bouwdelen worden genoemd: plinten, pilasters, kozijnen, gevelversieringen, ventilatiekanalen, liftschachten, gevel- en kroonlijsten, luifels, uitbouwen, balkons en overstekende daken.

Artikel 22 Algemene gebruiksregels

Voor het geval dat uit een bestemmingsomschrijving de bestemming van een seksinrichting zou kunnen worden begrepen is als algemene gebruiksregel expliciet bepaald dat het gebruik ten behoeve van een seksinrichting in elk geval in strijd is met de bestemmingsomschrijving van alle bestemmingen in dit bestemmingsplan. Een seksinrichting wordt in lid 1.53 nader gedefinieerd.

Artikel 23 Algemene aanduidingsregels

Aan de Maaspoortweg liggen - binnen het plandeel Noorderplas - een vulpunt en een opslagtank voor lpg en - buiten het plangebied - een lpg-verkooppunt. Rond deze drie BEVI-inrichtingen (zie paragraaf 4.5) is een veiligheidszone aangeduid waarbinnen geen kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten zijn toegestaan, al dan niet in afwijking van de bestemmingen die op deze gronden gelden. Een kwetsbaar object is in de begripsbepalingen gedefinieerd als 'een object als bedoeld in het 'Besluit externe veiligheid inrichtingen' zoals vastgesteld op 27 mei 2004 en bekendgemaakt in de Staatscourant nummer 250 op 10 juni 2004'.

Artikel 24 Algemene afwijkingsregels

Voor alle bouwregels geldt dat het bevoegd gezag er conform de algemene afwijkingsregels van af kan wijken. Deze regels betreffen onder meer vermeerdering dan wel vermindering van de voorgeschreven maten en normen met niet meer dan 10% en vergroting van de bouwhoogte van gebouwen ten behoeve van plaatselijke verhogingen, zoals schoorstenen. Steeds geldt dat hiervoor alleen toestemming kan worden verleend als de afwijking het straat- en bebouwingsbeeld, de woonsituatie, de milieusituatie, de verkeersveiligheid, de sociale veiligheid en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden niet onevenredig aantast.