Plan: | Herziening delen Maaspoort-Oud Empel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002143-1401 |
Beleid inzake externe veiligheid is gericht op beperken en beheersen van risico's voor de omgeving vanwege het gebruik, de opslag, de productie of het transport van gevaarlijke stoffen. Uit het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) en de richtlijnen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen vloeit de verplichting voort om in ruimtelijke plannen met betrekking tot (beperkt) kwetsbare objecten in te gaan op de risico's van handelingen met gevaarlijke stoffen. (Beperkt) kwetsbare objecten zijn onder andere woningen, scholen, ziekenhuizen, hotels en restaurants.
Op grond van het Bevi moet voldoende afstand worden gehouden tussen kwetsbare objecten en een risicovolle inrichting. Het plaatsgebonden risico (PR) is 'het risico op een plaats buiten een inrichting, uitgedrukt als de kans per jaar dat een persoon die onafgebroken en onbeschermd op die plaats zou verblijven, overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongewoon voorval binnen die inrichting waarbij een gevaarlijke stof of gevaarlijke afvalstof betrokken is'. De norm voor het PR is een kans van 1 op 1.000.000 per jaar (10-6). Deze norm is een grenswaarde en moet daarom in acht worden genomen. Het PR wordt vertaald naar aan te houden afstanden tot kwetsbare objecten: de PR-contour
Ook buiten de PR-contour kunnen groepen mensen slachtoffer worden van een calamiteit met gevaarlijke stoffen. Daarom moet op grond van het Bevi in de directe omgeving (het invloedsgebied) van een risicovolle activiteit het aantal aanwezige personen worden beperkt: de oriënterende waarde voor het groepsrisico (GR). Het GR betreft de 'cumulatieve kansen per jaar dat ten minste 10, 100 of 1000 personen overlijden als rechtstreeks gevolg van hun aanwezigheid in het invloedsgebied van een inrichting en een ongewoon voorval binnen die inrichting waarbij een gevaarlijke stof of gevaarlijke afvalstof betrokken is'. Het GR is gekoppeld aan een personendichtheid binnen het invloedsgebied van een calamiteit met gevaarlijke stoffen. In tegenstelling tot het PR is het GR geen grenswaarde maar een oriëntatiewaarde. Het bevoegd gezag moet het GR verantwoorden en mag er gemotiveerd van afwijken.
Aan de Maaspoortweg ligt - buiten het plangebied - een tankstation dat vanwege de opslag en de verkoop van LPG onder de regelgeving van het Bevi valt. Het tankstation heeft een milieuvergunning met een gelimiteerde doorzet tot 1000 m³ aan LPG per jaar. Volgens de Regeling externe veiligheid inrichtingen (Revi) moet ingeval van een nieuw besluit rond het vulpunt van het bedrijf een PR-contour worden aangehouden van 45 meter. Voor bestaande situaties moet tenminste een afstand van 35 meter worden aangehouden. Daarnaast geldt een PR-contour van 25 meter rondom de ondergrondse LPG-tank en van 15 meter rond de afleverinstallatie met LPG. Deze contouren zijn weergegeven op de verbeelding bij dit bestemmingsplan. Er zijn binnen deze contouren geen (beperkt) kwetsbare objecten aanwezig. Evenmin is in dit bestemmingsplan binnen deze contouren de bouw van (beperkt) kwetsbare objecten toegestaan. Bestemmingsplan Herziening delen Maaspoort-Oud Empel voldoet dan ook aan de norm voor het plaatsgebonden risico.
Wat betreft het groepsrisico is het invloedsgebied van het LPG-tankstation 150 meter vanaf het vulpunt. Bestemmingsplan Herziening delen Maaspoort-Oud Empel maakt binnen dit invloedsgebied geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk. De oriëntatiewaarde voor het groepsrisico bij dit tankstation aan de Maaspoortweg blijft dan ook ongewijzigd en beschouwing ervan is niet aan de orde.
Plandeel Noorderplas grenst aan de zuidzijde aan de rijksweg A59 waarover gevaarlijke stoffen worden vervoerd. Volgens de 'Circulaire Risiconormering vervoer van gevaarlijke stoffen' moet bij ontwikkelingen binnen 200 meter van een route of tracé het groepsrisico worden beschouwd. Binnen deze afstand bevinden zich binnen het plangebied in het geheel geen woningen, zodat zonder meer aan de waarden voor het groepsrisico en plaatsgebonden risico wordt voldaan. Verder bevinden zich binnen dit plangebied geen risicovolle bedrijven, ondergrondse drukleidingen of andere zaken met invloed op de externe veiligheid.
Over de Maas in het plandeel Oud Empel vindt vervoer van gevaarlijke stoffen plaats. De Maas is een belangrijke binnenvaarweg en opgenomen in het Basisnet Water. Het ontwerp Basisnet Water is in 2008 aan de Tweede kamer aangeboden. Het Basisnet Water moet de bereikbaarheid van de belangrijkste industriële locaties in Nederland en het aangrenzende buitenland garanderen. Daarnaast moet ook de ruimtelijke ontwikkeling langs het water op verantwoorde wijze mogelijk blijven. Dit alles binnen de normen van externe veiligheid. De Maas wordt in het Basisnet Water aangeduid als een belangrijke binnenvaarweg, aangegeven als een zwarte vaarroute op de overzichtskaart van Nederland. Een zwarte vaarroute duidt op binnenvaart met frequent vervoer van gevaarlijke stoffen: dit zijn alle verbindingen tussen chemische clusters, met achterland en noord-zuidverbindingen. Dit zijn vaarwegen waar regelmatig vervoer van brandbare vloeistoffen plaatsvindt. Gebleken is dat bij een zwarte vaarroute als de Maas de plaatsgebonden risicocontour niet buiten de waterlijn komt. Hiermee wordt ter plaatse van (beperkt) kwetsbare objecten voldaan aan het wettelijk vereiste basisbeschermingsniveau. Overigens is het zo dat, indien de plaatsgebonden risicocontour langs deze zwarte vaarroute binnen 10 jaar op de oever dreigt te komen, de rijksoverheid het initiatief neemt om dit met maatregelen te voorkomen.
Voor wat betreft het groepsrisico is het invloedsgebied van het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Maas 175 meter. Nog binnen het invloedsgebied - op een afstand van circa 150 meter van de oever van de Maas - bevinden zich ten hoogste twintig woningen. Het groepsrisico binnen het plangebied is zeer laag, omdat het aantal woningen en daarmee de personendichtheid in dit deel van het buitengebied nabij de Maas ook zeer laag is. Het groepsrisico is om deze redenen niet berekend. Het groepsrisico neemt bovendien als gevolg van dit bestemmingsplan niet toe: de functies en de bestemmingen van de objecten binnen het invloedsgebied wijzigen niet en nemen niet in aantal toe. Omdat het groepsrisico ter plaatse van het plangebied beperkt is tot ruim onder de oriëntatiewaarde en omdat binnen het plangebied evenmin ontwikkelingen van kwetsbare objecten (zoals woningen) mogelijk worden gemaakt, levert de Maas op het gebied van externe veiligheid geen beperkingen op voor onderhavig plan.
In de rest van plandeel Oud Empel of in de directe omgeving ervan bevinden geen andere risicovolle bedrijven, ondergrondse gasdrukleidingen of andere zaken die invloed hebben op de externe veiligheid. Binnen het plangebied worden geen Bevi-inrichtingen toegestaan.