5.3 Watertoets
Het plangebied bestaat uit twee hydrologisch interessante gebieden. Plandeel Oud Empel betreft de omgeving rondom de Empelsedijk die de waterkering van de Maas vormt. Plandeel Noorderplas betreft de plas, omringende groenzones en enige bebouwing.
Plandeel Oud Empel bevat enkele smalle watergangen die in in het afwateringsgebied Maaspoort op een peil van 2,20 meter +NAP liggen. Hiervan is het Waterschap Aa en Maas de beheerder. Daarnaast omvat het plangebied een deel van de uiterwaarden en de Maas. Hiervan is Rijkswaterstaat de beheerder.
De Noorderplas ligt op een peil van 2,40 meter NAP en is grotendeels kwelgevoed. Afvoer van de plas bij te grote peilstijgingen vindt plaats over een stuw aan de oostkant van de plas, onder de weg Polsbroek. Het peil ligt doorgaans 20 centimeter hoger dan het omringende watersysteem van Maaspoort. Bij heftige neerslag stroomt er eens in de 10 tot 25 jaar water uit Maaspoort de plas in, waarmee de extra bergingscapaciteit wordt benut.
Dit bestemmingsplan is een conserverend plan. Bij toekomstige ontwikkelingen die binnen dit bestemmingsplan passen, is het van belang om eerdergenoemde uitgangspunten (zie paragraaf 5.2) op het gebied van water mee te nemen in de planvorming:
-
Waterkering. In het plandeel Oud Empel ligt de primaire waterkering van de Maas. Voor de bescherming ervan zijn in dit bestemmingsplan regels opgenomen (zie paragraaf 6.2). Daarnaast is voor als activiteiten met betrekking tot hemelwater en grondverzet een watervergunning van het bevoegd gezag noodzakelijk.
-
Afkoppelen op oppervlaktewater. Voor alle nieuwbouwplannen, renovatie en sloop- en nieuwbouwplannen moet het hemelwater door de initiatiefnemer gescheiden worden aangeboden op de perceelsgrens. Vanuit het verbreed Gemeentelijke Rioleringsplan (2009) en het Waterstructuurplan (in ontwerp) bestaat de wens om bij ruimtelijke plannen of bij werken aan de weg een regenwaterstelsel aan te leggen en de geschikte oppervlakken die hieraan grenzen hierop af te koppelen.
-
Bergingsopgave. In het plandeel moet bij nieuwbouwplannen, renovatie en sloop- en nieuwbouwplannen waarbij een verhardingstoename plaatsvindt hydrologisch neutraal worden ontwikkeld. De bergingsopgave moet worden berekend met behulp van de zogenaamde HNO-tool van Waterschap Aa en Maas. De meeste ontwikkelingen zullen sloop- en nieuwbouwplannen betreffen. Hierbij geldt dat het afkoppelen van deze oppervlakken van het gemengde stelsel een verlies aan berging in het rioolstelsel veroorzaakt. Dit verlies moet worden gecompenseerd binnen het plangebied, waarbij ook moet worden geanticipeerd op klimaatsverandering. Dit levert een bergingsopgave van 15 mm op voor nieuw in te richten, verharde terreinen. Mogelijke manieren om deze opgave te realiseren zijn groene daken, greppels, vijvers, poelen, infiltratievoorzieningen en het aanleggen van open water. Alleen infiltratievoorzieningen zijn in Oud Empel niet mogelijk.
-
Grondwater. Ten aanzien van de bescherming van grondwater is de provincie het bevoegde gezag. In het kader van het provinciaal Waterplan wordt door de provincie een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van bescherming van de industriƫle grondwaterwinning. Onder andere zal hierbij een afweging worden gemaakt ten aanzien van de toepassing van warmte- en koudeopslag (WKO) binnen een mogelijke beschermingszone.
-
Afvalwater. De weinige bebouwing in beide plandelen is aangesloten op het gemeentelijk gemengd rioolstelsel. Bij nieuwe ontwikkelingen kan afvalwater worden aangeboden op de perceelsgrens, waar kan worden aangesloten op het gemeentelijk rioolstelsel.
-
Bouwmaterialen. Uit zorg voor een goede kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater moet bij nieuwbouwplannen, renovatie en sloop- en nieuwbouwplannen worden afgezien van het gebruik van uitlogende bouwmaterialen in daken, gevels, verhardingen en regenwatervoorzieningen (goten en leidingen).
-
Toekomstige tweede waterverbinding van Maaspoort met Noord. De afwateringsgebieden van Noord en Maaspoort kennen verschillende waterkwaliteitsproblemen. Het is daarom gewenst om de doorstroming in deze gebieden te verbeteren. Een mogelijke maatregel is het realiseren van een tweede verbinding tussen beide gebieden, onder de A59, ten zuiden van de Noorderplas. Deze tweede verbinding is niet in dit bestemmingsplan opgenomen, omdat nog niet voldoende middelen beschikbaar zijn voor deze ingreep en de precieze ligging ervan nog niet bekend is.