Plan: | Empel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002142-1401 |
Begin jaren '90 waren op het grondgebied van de gemeente 's-Hertogenbosch, met uitzondering van De Groote Wielen, geen grote bouwlocaties voor grondgebonden woningen beschikbaar. Alleen de directe omgeving van Empel bood mogelijkheden. In 1993 werd in de Structuurschets Uitbreiding Empel een structuurmodel voor de uitbreiding van Empel gepresenteerd. Gelegen tussen de rijksweg A2, de nieuwe Zuid-Willemsvaart en de rivierbedding van de Maas werd het toekomstige Empel gekarakteriseerd als een geïsoleerde, zelfstandige en herkenbare eenheid. Een belangrijk uitgangspunt voor de uitbreiding van Empel was de al ingezette cirkelvormige structuur. Empel moest zich door het creëren van een eenduidige ronde rand duidelijk manifesteren ten opzichte van het omringende landschap. De door de provincie ontwikkelde bastiongedachte zou door het maken van zo'n heldere basisvorm worden versterkt.
De structuurschets is uitgewerkt in drie opeenvolgende bestemmingsplannen: Uitbreiding Empel 1e fase, 2e fase en 3e fase. In bestemmingsplan Empel 1e fase werd aan de noordwestkant van Empel het bedrijventerrein Maasakker uitgebreid en werd in oostelijke richting begonnen met de ontwikkeling van de ronde rand om de kom. Het eerste deel van de rand bestond uit circa 750 woningen en reikte tot de Doornkampsteeg, samen met de Meerwijkweg de belangrijkste buurtontsluitingsweg. De noordrand is conform de bastiongedachte een strakke lijn die contrasteert met het omringende landschap. Tussen Empel 1e fase en de bestaande bebouwing van de kom is een oost-west gerichte groenzone aangelegd met een brede waterpartij, van het terrein van het voormalige kasteel Meerwijk tot de nieuwe Zuid-Willemsvaart.
In bestemmingsplan Empel 2e fase werden nog eens circa 770 woningen mogelijk gemaakt. De schil van nieuwe woningen om de oorspronkelijke kern van Empel werd aan de oostzijde doorgezet. Waar de nieuwe Zuid-Willemsvaart de Hustenweg afsnijdt, is gekozen voor een verbijzondering in bebouwingshoogte en een eenmalige doorbreking van de ronde dorpsrand. Dit Bastion Empel is echter nog niet ontwikkeld. De juridisch-planologische regeling in bestemmingsplan Empel 2e fase is overgenomen in dit bestemmingsplan.
Bestemmingsplan Empel 3e fase rondt de schil af met een kleine 300 woningen. Ook hier is de bastiongedachte doorgezet. Bij de Empelseweg is dit thema vertaald in bolwerken waarop en waarachter bebouwing is of wordt geplaatst. De nieuwe school op de hoek van de Empelseweg en de Zeis is indachtig dit thema vormgegeven. Het woongebied aan de overkant is nog niet ontwikkeld. De juridisch-planologische regeling in bestemmingsplan Empel 3e fase is ook overgenomen in bestemmingsplan Empel. Hetzelfde geldt voor de woongebieden verderop aan de Empelseweg. Met Empel 3e fase wordt ook de blauwe en groene ring om de kom van Empel afgerond alsook de rondweg die hier aansluit op de Empelseweg, met de Burgemeesters Godschalxstraat de belangrijkste ontsluitingsweg van het dorp.
Het gebied ten westen van de Empelseweg werd, mede vanwege de nabijheid van de A2, bestemd voor bedrijven: bedrijventerrein Rosmalense Plas en bedrijventerrein Empel-Zuid. Dit deel van bestemmingsplan Empel 3e fase is door gedeputeerde staten van Noord-Brabant niet goedgekeurd. De gemeenteraad van 's-Hertogenbosch heeft op 11 april 2012 voor beide bedrijventerreinen een nieuw afzonderlijk bestemmingsplan vastgesteld: bestemmingsplan Bedrijventerrein Empel 3e fase.