Plan: | 't Ven Hondsberg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002102-1401 |
De wijk 't Ven is in twee fases gebouwd. De eerste fase is gereed gekomen tussen 1950 en 1965 en ligt tegen het centrum van Rosmalen aan. De bebouwing bestaat hier uit “ambachtelijke traditionele (woon)bebouwing” en “individuele woonbebouwing”. De maat van de bebouwing sluit aan op de oude bebouwing van het centrum en de historische bebouwingslinten. Haaks op de Venstraat zijn aan beide zijde korte woonstraatjes gesitueerd voorzien van vrijstaande en twee-onder-één-kap woningen. Door de grote druk op de woningmarkt na de tweede wereldoorlog is bij de bouw van de woningen veel gebruik gemaakt van geprefabriceerde elementen en er is gekozen voor een eenvoudige architectuur. De individuele woonbebouwing bestaat uit vrijstaande bebouwing of twee-onder-één-kap woningen. Doordat het merendeel door zelfbouwers is gebouwd hebben de woningen een individueel karakter wat resulteert in een divers straatbeeld.
De tweede fase, het westelijk deel van 't Ven, is tot stand gekomen tussen 1965 en 1977. dit gedeelte van de wijk bestaat voornamelijk uit “geïndustrialiseerde woonbebouwing” waarvan de architectuur kenmerkend is voor de planmatige uitbreidingswijken van deze periode. De woningen zijn veelal opgetrokken uit geprefabriceerde elementen en zijn allemaal gelijk.
Een bijzonder element in de wijk is het historisch bebouwingslint aan de tuinstraat. Veel verschillen in kleur- en materiaalgebruik, architectuur en massagrootte bepalen hier het karakter. De meeste bebouwing stamt uit de jaren '30 en heeft een statig karakter. Erg belangrijk voor de bebouwing aan deze straat is het behouden van de huidige uitstraling en het besef van de historische identiteit van het lint.
Door de Hondsberg lopen twee bebouwingslinten: De Deken Fritsenstraat en Bruggen welke overgaat in de Schoolstraat. De Bruggen is een historisch lint vanaf het centrum van Rosmalen naar de Kruisstraat. De bebouwing aan de Bruggen heeft een meer historisch karakter dan de Deken Fritsenstraat. De Pastoor Hordijkstraat loopt met een bocht midden door de wijk haaks op de Deken Fritsenstraat.
Het karakter van de wijk wordt vooral bepaald door het grote aantal vrijstaande woningen. Deze waren oorspronkelijk gesitueerd aan het fijnmazige net van bestaande wegen, maar zijn later ook aangevuld met planmatige uitbreidingen.
Tussen de Deken Fritsenstraat en de Kattenbosch ligt een woonbuurt uit de jaren '50 en '60 met allerlei woningtypes. Door het individuele karakter van de woningen ontstaat een vrij rommelig karakter. De bebouwing is opgetrokken uit één of twee bouwlagen en is opgetrokken uit baksteen.
Kattenbosch bestaat uit strak vormgegeven woningen met een industrieel karakter in een hoge dichtheid. Dit is karakteristiek voor buurten die gebouwd zijn in de jaren '70. De woningen zijn in zichzelf gekeerd en hebben inmiddels allemaal een andere uitstraling. Kenmerkend in het straatbeeld zijn de hoge voorgevels en de verspringende rooilijnen.
Ten zuiden van Kattenbosch ligt een kantorenstrook langs het spoor. Deze kantoren hebben een individueel karakter en vormen geen geheel. De kantoren zijn relatief klein en opgetrokken uit baksteen.
De laatste uitbreiding van Hondsberg ligt tussen de Bruggen en de Deken Fritsenstraat. Het betreft hier bebouwing uit de jaren '80 rondom een hofjesstructuur.