direct naar inhoud van 4.3 Ruimtelijke inrichting
Plan: Bedrijventerrein De Rietvelden, De Vutter, Het Ertveld
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002071-1402

4.3 Ruimtelijke inrichting

De bestaande stedenbouwkundige opzet van het terrein is in hoofdlijnen uitgangspunt voor de verdere ontwikkeling van het gebied.

Bebouwingsregels

De bouwregels voor de bedrijfskavels bieden in de huidige opzet al veel flexibiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden voor de bedrijven, en bieden voldoende mogelijkheden voor een goede stedenbouwkundige inpassing.
Ter bevordering van zuinig ruimtegebruik geldt dat het toelaatbaar bebouwingspercentage in de nieuwe planregels toegerekend wordt aan de gehele bouwperceel en niet uitsluitend over het bouwvlak waar de hoofdbebouwing gesitueerd moet worden. Dit geeft voor de meeste percelen een verruiming van de maximaal toegelaten bebouwing op maaiveld van 5 á 10%. Daarnaast zijn met name op het middenterrein hogere bouwhoogten toegelaten. Langs de Oude Vlijmenseweg ter hoogte van het voormalige Michelinterrein is de toelaatbare bouwhoogte aangepast tot maximaal 15 meter. Door de voorgenomen sloop van de woningen aan de straatzijde is een lagere bouwhoogte ter aansluiting op de bestaande woningen niet meer noodzakelijk, en voor afscherming van het geluid vanuit het achterliggend bedrijventerrein naar de woonwijk Boschveld is toepassing van hogere bebouwing hier zelfs wenselijk.

De bestaande stroken voorterrein langs de openbare ruimte en voor de gebouwen, welke slechts in beperkte mate voor bebouwing in aanmerking komt, blijven op het bedrijventerrein gehandhaafd. Deze zones dragen bij aan een goede stedenbouwkundige inpassing van de bedrijfsgebouwen ten opzichte van de weg. De ruimte kan daarbij benut worden als parkeerterrein of als representatieve voorruimte. Op enkele locaties wordt de rooilijn van de hoofdbebouwing aangepast om te komen tot meer samenhang.

In de planregels is voor aanvullende bebouwing een bepaling opgenomen welke bij calamiteiten de bereikbaarheid van terreinen voor hulpverkeer waarborgt.

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteitsaspecten maken geen onderdeel uit van het bestemmingsplan, maar worden ontwikkeld in samenhang met het welstandsbeleid. Het welstandsbeleid kent een eigen traject van besluitvorming. Op 17 mei 2011 heeft de gemeenteraad de 'Actualisering Westandsnota 2011' vastgesteld, waarin het merendeel van het binnengebied van het bedrijventerrein - de gronden níet grenzend aan de hoofdwegen, het water en het structureel groen - welstandsvrij wordt verklaard.