Plan: | Bedrijventerrein De Rietvelden, De Vutter, Het Ertveld |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002071-1402 |
Vanwege de schaarste aan goed bereikbaar bedrijfsterrein in het stedelijk gebied worden andere functies dan bedrijvigheid, zoals zelfstandige kantoren, detailhandel, medische, sport-, vrije tijds- en andere voorzieningen en wonen in beginsel van het bedrijventerreinen geweerd.
Kantoren
Voor het gebouwencomplex Kwadrant, hoek Rietveldenweg/Ruwekampweg zal in afwijking van het bovenstaande op de verdiepingen (mede)gebruik als zelfstandige kantoorruimte (in kleine en middelgrote eenheden) wel worden geaccepteerd als voldoende vaststaat dat het bijbehorend parkeren op eigen terrein wordt opgelost. Op deze wijze kan de jarenlange leegstand van het complex- dat op een goed zichtbare locatie nabij de entree van het bedrijventerrein vanaf de A59 staat, doorbroken worden. Aangezien voor gebruiksverandering binnen bestaande bebouwing landelijke wetgeving bestaat, is hiervoor geen afzonderlijke planregeling nodig.
Figuur 8: Locatie Het Kwadrant
Ook voor het monumentale industriële erfgoed van De Gruyterfabriek wordt een maatwerkoplossing aangereikt. Dit bedrijfsverzamelcomplex wordt momenteel ingrijpend verbouwd en krijgt naast de functie van bedrijfsverzamelgebouw, met name gericht op creatieve bedrijvigheid, ook directe gebruiksmogelijkheden voor zelfstandig kantoorgebruik. Met de gebruiksverruiming wordt het economisch draagvlak voor verder herstel en duurzame instandhouding van het industriële erfgoed verbreed. In de planregels van onderhavig bestemmingsplan wordt in het voormalige kantoorpand van De Gruyterfabriek en het voormalige fabrieksgebouw medegebruik in de vorm van kleinschalige kantoorruimten (eenheden tot maximaal 500 m2) rechtstreeks toegestaan. Met toepassing van de bestaande landelijke wetgeving kan met een omgevingsvergunning kantoorgebruik in grotere eenheden zonodig ook toegelaten worden.
Voor het voormalige opslagdepot van De Gruyterfabriek wordt uitdrukkelijk geen verruiming van de gebruiksmogelijkheden naar kantoorgebruik voorgestaan. De beschikbare buitenruimte op het totale bedrijfskavel legt de nodige beperkingen op ten aanzien van het toelaten van gebruiksintensivering over het gehele complex (parkeerproblematiek), en met het vrijgeven van het voormalige kantoorgebouw voor dienstverlenende functies en het aanvullend toelaten van kantoren in het voormalige fabrieksgebouw zullen de grenzen al snel benaderd worden. Naast meer extensief gebruik binnen de functie bedrijvigheid, welke ook beter past bij de ligging in de nabijheid van invloedsgebieden van bedrijven met veiligheidsrisico's, kan zonodig overwogen worden het voormalig depot in de toekomst (deels) een functie te geven als parkeervoorziening.
Detailhandel en horeca
Voor de volumineuze detailhandel wordt het bestaande beleid voortgezet. Detailhandel is rechtstreeks toelaatbaar gemaakt in het segment a.b.c.-goederen (auto's, boten, caravans, (landbouw)machines, motoren en banden) en kan met een binnenplanse afwijkingsbevoegdheid toegelaten worden voor (andere) volumineuze of milieuverstorende goederen. Detailhandel in meubels is - behoudens op het bestaande verkooppunt aan de Rietveldenweg 13 - in het gehele plangebied uitgesloten.
Op het bedrijventerrein worden geen zelfstandige horecafuncties toegelaten. Wel is ondersteunende horeca toegelaten in het bedrijfsverzamelgebouw van De Gruyterfabriek en zijn horeca-activiteiten verweven in het gebruik van het beurs en evenementencomplex De Brabanthallen.
Maatschappelijke voorzieningen
De nieuwe planregeling voorziet niet in het aanvullend toelaten van maatschappelijke functies. Bestaande vergunde voorzieningen als de praktijkschool de Rijzert, Fitnesscentrum Fitland en het Gezondheidscentrum West zijn wel meegenomen in de planregeling.
In het verlengde van de discussienota 'Functiemenging op bedrijventerreinen' wordt ten aanzien van vestiging van maatschappelijke, culturele en recreatieve functies op het bedrijventerrein een 'nee, tenzij' benadering voorgestaan. Het bedrijventerrein kan daarbij alleen als vestigingsplaats voor een niet-bedrijfsfunctie overwogen worden als de voorziening niet passend te huisvesten is op de voor de functie gereserveerde reguliere locaties buiten het bedrijventerrein, het gaat om hergebruik van bestaande bedrijfspanden, en huisvesting van de niet-bedrijfsfunctie geen beperkingen oplevert voor de reguliere bedrijfsactiviteiten op het industrieterrein. Invulling van dit beleid kan vormgegeven worden op basis van art. 2.12, eerste lid onder a, sub 2 van de Wabowetgeving.
Wonen
Aan de Oude Vlijmenseweg 156 tot en met 176 krijgen de bestaande woningen opnieuw een reguliere woonbestemming. De woningen aan de Oude Vlijmenseweg 192-194b zijn inmiddels aangekocht door de gemeente. Deze woningen zullen in het kader van de herinvulling van het voormalige Michelinterrein worden gesloopt en zijn dan ook in onderhavig plan wegbestemd.
Op het bedrijventerrein zijn nieuwe woonfuncties uitgesloten. De bedrijfswoningen aan de buitenrand van het deelgebied De Vutter - welke bijdragen aan een goede stedenbouwkundige overgang naar het buitengebied - blijven uiteraard gehandhaafd. De bestaande vergunde bedrijfswoningen elders op het bedrijventerrein zijn vanuit het aspect rechtsbescherming positief bestemd.
In de Industriehaven aan de Oude Engelenseweg hebben 11 woonboten een ligplaats binnen het gebied dat op basis van de APV is aangewezen als ligplaatslocatie voor woonboten. De woonboten zijn daar aangesloten op nutsvoorzieningen. Vanuit de milieuwetgeving kunnen de woonboten op deze locatie gevestigd zijn en blijven; de Wet geluidhinder merkt woonboten op een gezoneerd bedrijventerrein niet aan als geluidgevoelige bestemming. In het kader van de Wet milieubeheer zijn woonboten die permanent worden bewoond wel milieugevoelige objecten voor wat betreft de aspecten van geur- en stofhinder, luchtverontreiniging en veiligheid. Voor de toekomst dient wel rekening gehouden te worden met verplaatsing van de woonboten om het ruimtegebruik voor de bedrijvigheid in de omgeving verder te kunnen optimaliseren.
Beurs- en evenemententerrein (Brabanthallen)
De Brabanthallen heeft een belangrijke functie als beurs-, congres- en evenementencomplex voor Zuid-Nederland. De ambitie is deze functie te versterken en uit te bouwen. Eerder is al een nieuwe hal gerealiseerd en is de voormalige veemarktcomplex gerestaureerd tot een multifunctioneel vergader- en congrescentrum (gereed 2010). Verdere uitbouw van het Brabanthallencomplex stelt hoge eisen aan de bereikbaarheid; in de vorm van uitbreiding van de parkeervoorzieningen en een betere ontsluiting. Een en ander wordt nader bestudeerd in het kader van de gebiedsvisie voor de Industriehaven en omgeving.
Jachthavens
In de noordflank van het bedrijventerrein Het Ertveld-Noord ligt de bestaande jachthaven met bijbehorende bebouwing gelegen van watersportvereniging De Viking . Deze gronden zijn bestemd voor recreatie met een specifieke aanduiding voor een jachthaven, waarbij de bestaande bouwmogelijkheden zijn overgenomen uit het vigerende bestemmingsplan. Ook de toelaatbaarheid van een bedrijfswoning is specifiek aangeduid.
In de noordelijke arm van de Industriehaven ligt de jachthaven van watersportvereniging Neptunus. Naast ligplaatsen kent de vereniging aanvullende faciliteiten zoals een drijvend verenigingsgebouw. Beoogd wordt de vereniging te verplaatsen naar de Koornwaard, maar in afwachting daarvan heeft de jachthaven in het nieuwe bestemmingsplan met de aanduiding jachthaven haar bestaande plek behouden.