Plan: | Kanaalpark |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002043-1401 |
Geologie:
Geologisch gezien bevindt het plangebied zich in de Centrale slenk, een noordwest-zuidoost georiënteerd dalingsgebied in Oost-Brabant met een gecompliceerde geohydrlogische opbouw.
's-Hertogenbosch bevindt zich op de scheiding van het zand- en kleigebied. Binnen het plangebied bevinden zich kleigronden, zandruggen en enkaargronden.
Ophogingen:
Er zijn binnen het plangebied geen ophogingen bekend. Nabij de Tivoliweg/Empelseweg bevindt zich een rond 1960 met huisvuil en afval gedempte wiel dat nog niet is onderzocht.
Stortplaatsen:
Nabij de Maas bevindt zich de voormalige stortplaats “Koornwaard”. Op het tracé liggen diverse (voormalige) boerderijen die gesloopt gaan worden. De ervaring leert (o.a. bij De Groote Wielen) dat nabij nagenoeg elke boerderij een stort aanwezig is. Bij de aanleg zal hier rekening mee worden gehouden.
Explosieven:
Het plangebied tussen de Graafsebaan en de Heinis is verdacht met betrekking tot de aanwezigheid van explosieven. Hier zal een explosieven onderzoek uitgevoerd worden.
Diffuse bodemkwaliteit
Het plangebied kent meerdere bodemkwaliteitszones. De boven-, ondergrond en het grondwater kan in zijn algemeenheid beschouwd worden als schoon. Voor meer specifieke gegevens wordt verwezen naar de bodemkwaliteitskaart.
Bekende en potentieel aanwezige verontreinigingen
Voormalige vuilstortplaats De Koornwaard
Door de inspectie van Verkeer & waterstaat is bij besluit van 7 mei 2008 een saneringsplan voor deze locatie vastgesteld. Het plangebied doorsnijdt fase 2 van dit saneringsplan. In het op te stellen plan van aanpak wordt rekening gehouden met de omlegging van Zuid-Willemsvaart. De doelstelling is om de werkzaamheden uiterlijk in 2015 af te ronden
Grondwaterverontreiniging Heer en Beekstraat
Ter hoogte van de Burg. Jhr. Von Heijdenlaan bevindt zich een grondwaterverontreiniging. Bij besluit van 31 maart 2009 is voor deze locatie de saneringsurgentie en het saneringsplan vastgesteld.
De verontreiniging heeft zich verspreid vanaf een bronperceel aan de Heer en Beekstraat.
Het betreft een verontreiniging met VOCl (vluchtige gechloreerde koolwaterstoffen = ontvettingsmiddel). De verontreiniging bevindt zich in de ondergrond, vanaf circa 5 tot circa 20 meter diepte. De verontreiniging wordt gesaneerd. De sanering start in april 2009 en zal naar verwachting in 2012 afgerond zijn, maar een langere saneringsduur is niet uit te sluiten.
Gezien de diepte van de verontreiniging zal er vermoedelijk géén sprake zijn van wederzijdse beïnvloeding tussen de verontreiniging en de Aa. Maar dit moet wel geverifieerd worden met (hydrologisch) onderzoek. Verder geldt dat er afstemming vereist is, indien de aanleg van Aa plaatsvindt terwijl de sanering nog loopt. Beide aspecten, hydrologie en afstemming, moeten ook in samenhang met de omlegging van de Zuid-Willemsvaart bekeken worden.
Figuur.Ligging verontreiniging Heer en Beekstraat
Bedrijfsterrein Heijmans
Op het terrein van Heijmans zijn zes gevallen van verontreinigingen aanwezig. In een beschikking van het college van B&W d.d. 7 april 2005 is vastgesteld dat voor alle zes gevallen geldt dat er sprake is van een geval van ernstige verontreiniging. Voor vier gevallen geldt dat met de sanering voor 2015 moet worden begonnen. Voor de 2 overige gevallen bestaat er geen urgentie om deze te saneren.
Opslag brandstoffen
In het plangebied zijn op een tiental locaties ondergrondse brandstoftanks aanwezig. Op basis van landelijke ervaringen is de bodembedreiging van deze opslagtanks gering. Niet uit te sluiten is dat er plaatselijk sprake is van een verontreiniging.
Regelgeving
Ingevolge de Woningwet en de Bouwverordening zal in het kader van de afgifte van een bouwvergunning een bodemtoets moeten plaatsvinden op basis van een actueel bodemonderzoek.
Grondverzet en -afvoer zal overeenkomstig het gestelde in het Besluit Bodemkwaliteit moeten geschieden. Grondverzet op onverdachte lokaties binnen de gemeentegrenzen kan plaats vinden op basis van de bodemkwaliteitskaart en het bodembeheerplan.