Plan: | Kanaalpark |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002043-1401 |
Een groot deel van de bebouwing in het plangebied ligt verspreid in het landschap op enige afstand van de stadsranden van 's –Hertogenbosch en Rosmalen. Deze bebouwing kan stedenbouwkundig getypeerd worden als 'bebouwingsclusters' of 'erven' in het landschap. Een uitzondering hierop is de lintbebouwing langs de Graafsebaan, het bedrijfsterrein van Heijmans tussen de A59 en de Graafsebaan en de bedrijven aan de Kloosterstraat.
De grootste bebouwingsclusters bevinden zich in het lager gelegen poldergebied ten noorden van de Bruistensingel. Dit zijn de Intratuin en het voormalige Proefstation voor de Veehouderij (ten westen van de Blauwe Sluisweg). Deze zijn te beschouwen als zelfstandige objecten. Door de erfbeplanting rondom de kavels liggen ze als groene enclaves in het vlakke landschap. Het proefstation is tijdelijk in gebruik als voorlichtingscentrum voor De Groote Wielen. Een deel van de gebouwen is in gebruik bij een biologische varkenshouder. De toekomstige invulling van het proefstation is nog niet bekend.
Langs de Hustenweg bevinden zich twee kleinere bebouwingsclusters met kleinschalige woonbebouwing en enkele bijgebouwen als stallen en schuren.
Intratuin en voormalig proefstation voor de varkenshouderij verscholen in het groen
Op de hoger gelegen dekzandrug tussen de Bruistensingel en het spoor liggen meerdere kleinschalige erven. De meeste erven liggen parallel aan de Empelseweg en hebben een rechtstreekse aansluiting op deze weg. Doordat de erven op enige afstand van elkaar liggen zijn er vanaf de Empelseweg doorzichten naar het achterliggende landschap.
Een bijzonder aspect aan het gebied is dat een aantal bebouwingsclusters een afwijkende kavelrichting heeft, waarbij de oude structuur van de Heinisdijk gevolgd wordt. Hierdoor is het verleden van de plek nog goed zichtbaar.
Erven langs de Empselseweg
In het gebied tussen het spoor en de A59 zijn nauwelijks erven aanwezig. In dit gebied ligt een geheel andere, meer stedelijke structuur in de vorm van lintbebouwing langs de Graafsebaan en bedrijfsbebouwing (Heijmans). De lintbebouwing maakt onderdeel uit van de doorgaande bebouwingsstructuur tussen 's-Hertogenbosch en Rosmalen en bestaat voornamelijk uit woningen. Aan de noordzijde wordt het bebouwingslint onderbroken door de voormalige Jumbo. Door de afwijkende maat en schaal van dit bedrijfsgebouw wordt het continue karakter van het lint aangetast en wordt er afbreuk gedaan aan het kleinschalige karakter hiervan.
Graafsebaan
Achter het lint ligt het bedrijfsterrein van Heijmans. Dit terrein wordt ontsloten vanaf de Graafsebaan en ligt ingeklemd tussen de A59 en de Graafsebaan. Het meest westelijke terrein bestaat uit lage bedrijfsgebouwen die vanaf de Graafsebaan nauwelijks zichtbaar zijn. Het oostelijke terrein is een zichtlocatie vanaf de snelweg A59. Hier staan twee hoge kantoren in het groen.
Aan de andere kant van de snelweg bevinden zich lage bedrijfsgebouwen (aan de Kloosterstraat) die parallel aan de snelweg liggen. Deze worden ontsloten vanaf de Berlicumseweg. De Kloosterstraat maakt een rommelige indruk. Dit wordt veroorzaakt door de bebouwing, de ruimte voor ontsluiting en de nabijheid van de A59. In de oksel van de Berlicumseweg en A59 is nog ruimte gereserveerd voor een nieuw bedrijfsgebouw (conform vigerend bestemmingsplan). Ook het informatiecentrum voor de A2/A59 van Rijkswaterstaat bevindt zich hier. Deze zal worden uitgebreid met informatie over de Ecologische verbindingszone Rosmalense Aa, het Dynamisch Beekdal en natuurlijk de nieuwe Zuid-Willemsvaart.
Kloosterstraat met bedrijven
Vervolgens gaat het stedelijk gebied met snelwegen en bedrijfsgebouwen over in een meer landelijk gebied met landgoed Coudewater en de Wamberg. Langs de Berlicumse weg liggen enkele (voormalige) boerderijen en een gemeentelijk monument. Door storm is de kap van het monument er af.