Plan: | Kruiskamp - Schutskamp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002030-1501 |
Het groen in en om de stad 's-Hertogenbosch verhoogt de leefbaarheid in de stad en heeft een recreatieve functie voor de bewoners. De Bossche Buitens vormen de belangrijkste elementen van de groenstructuur in het buitengebied van 's-Hertogenbosch. Ten zuidwesten en noordwesten van het plangebied Kruiskamp - Schutskamp bevinden zich delen van de Bossche Buitens (Landschapsvisie). Tegenwoordig maken de grotere groengebieden rondom de stad onderdeel uit van De Groene Delta. Dit is de naam voor het beoogde robuuste en samenhangende netwerk van groengebieden. In de nabijheid van het plangebied zijn dit onder andere het Engelermeer en De Moerputten. De Moerputten is zelfs aangewezen als Natura 2000-gebied (EU-beleid).
Op het schaalniveau van de wijk zijn diverse groenelementen aanwezig. De grootste groengebieden liggen aan de randen van het plangebied. De groene "randen" om De Kruiskamp en De Schutskamp maken op stedelijk niveau deel uit van het landschappelijk raamwerk zoals is vastgelegd in het Landschapsbeleidsplan.
Aan de noordzijde grenzen de wijken De Schutskamp en De Kruiskamp aan het industrieterrein De Rietvelden. Conform de ideeën die in de jaren '60 van de vorige eeuw leefden ten aanzien van scheiding van functies zijn de woonwijken door brede groen- en recreatiezones gescheiden van het hinderopleverende industrieterrein. Deze groene wig tussen De Schutskamp en De Rietvelden vormt een sportaccommodatie op stedelijk niveau met zowel overdekte als buitensportvoorzieningen en horeca. Naar het westen toe krijgt de groenzone een meer recreatieve functie.
Ook aan de west- en zuidzijde van het plangebied zijn grote groenstroken aanwezig, waarbij een deel van de groenstrook aan de zuidzijde van De Schutskamp buiten het plangebied is gelegen. Op de grote groenstroken komen diverse speel- en wandelvoorzieningen voor. De groenzones aan de west- en zuidzijde vormen een buffer die de wijk beschermt tegen hinder van de autowegen. Daarmee is de wijk echter tevens visueel en functioneel afgeschermd van het omringende landschap. De groenstrook langs de Bossche Sloot aan de zuidzijde van het plangebied is onderdeel van de historische linie van Frederik Hendrik van 1629.
In het plangebied zelf vormt het Beatrixpark het grootste groengebied. Dit is een belangrijk wandelpark.
Afbeelding 5: Beatrixpark
Op wijkniveau komt weinig water voor in De Kruiskamp en De Schutskamp. De waterstructuur, in combinatie met groen, is rechtlijnig van opzet en volgt hierdoor de, voor het grootste deel, eveneens orthogonale structuur van de bebouwing. Het uitgebreide stelsel van waterlopen met groene oevers maakt de wijk tot een markante 'polderwijk'. De waterlopen kennen lokaal hoge natuurwaarden door de aanwezigheid van schoon grondwater. Vanuit een groot deel van de straten is er sprake van zicht op het water. De samenhangende groenstructuur in de wijken maken dat er relatief veel zangvogels en zoogdieren voorkomen.
Ten slotte komt in het plangebied her en der verspreid een beperkt aantal groenvoorzieningen op buurtniveau voor. Dit zijn vooral perken en kleine groenplekken met speelvoorzieningen.