Plan: | Kruiskamp - Schutskamp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002030-1501 |
De oudste bebouwing in het plangebied Kruiskamp - Schutskamp ligt in het oosten, langs de Oude Vlijmenseweg. De historische bebouwing langs deze weg dateert uit het begin van de vorige eeuw. Het betreft met name twee-onder-één-kap woningen. De bebouwing vertoont de kenmerken van een tuindorp. In het noordelijk deel van de Oude Vlijmenseweg staat op een verhoging tussen hoog opgaand groen de boerderijherberg Klein-Deuteren, gemeentelijk monument, omgebouwd tot architectenkantoor.
Afbeelding 4: Boerderijherberg Klein Deuteren
Het overgrote deel van de bebouwing in het plangebied is ontstaan tussen 1964 en 1974, als gevolg van de enorme woningnood die 's-Hertogenbosch teisterde. Continue bouw van systeemwoningen leek een goede oplossing. De woonbebouwing in De Kruiskamp en De Schutskamp draagt over het algemeen in bouwhoogte, typologie en architectuur weinig bij aan de hiërarchie in de wijken. Vooral in gebieden tussen de hoofdwegen zijn, door het steeds weer herhalen van dezelfde woningen in dezelfde blokken aan dezelfde straatjes, herkenbaarheid en oriëntatiemogelijkheid klein. Over het algemeen zijn de woningen sober en degelijk gebouwd. Door productie, bouwtechniek, financiën en bruikbaarheid op een simpele wijze te combineren is het type bebouwing van Kruiskamp en Schutskamp ontstaan: voornamelijk twee bouwlagen en een kap. De combinatie met de sobere vormgeving van de gebouwen en het ontbreken van ruimtelijke accenten en herkenningspunten leidt tot rust in de woonstraten maar ook tot eenvormigheid. Een groot deel van de rijwoningen in De Schutskamp en De Kruiskamp betreft huurwoningen, waarbij het onderhoud redelijk is. Deze woningen zijn in eigendom van woningbouwcorporaties. De verwachting is dat de corporaties hun bezit complexgewijs zullen opknappen en onderhouden.
Naast de rijen eengezinswoningen onderscheidt de wijk ook een aantal wooneenheden/buurten met vrijstaande woningen, twee-onder-één-kap (soms tevens geschakeld) woningen en met hoogbouw.
Een groot deel van de vrijstaande woningen betreft bungalows, die overwegend sober zijn vormgegeven. Door de ruime kavels is er in deze woonbuurten sprake van een groen karakter. Eén van de buurten met bungalows (Gouverneur van den Bogaerdensingel e.o.) is opgebouwd uit aaneengeschakelde patiobungalows, waardoor de buurt een minder groen karakter krijgt dan bij de vrijstaande bungalows.
Twee-onder-één-kap woningen komen in beperkte mate in de wijken voor. Zij hebben dezelfde uitstraling als de rijwoningen en zijn overwegend twee lagen met kap.
De hoogbouw bevindt zich met name aan de randen van de wijken. Met name aan de oostelijke en zuidelijke rand van het plangebied bevindt zich beeldbepalende hoogbouw.
Aan de Kooikersweg is een cluster van woonwagens gesitueerd.
De bebouwing in de voorzieningenstroken draagt, in tegenstelling tot de woonbebouwing, wel bij aan de hiërarchie in de wijken. De gebouwen in de voorzieningenstroken (scholen, kerken, winkels, kantoren, etc.) hebben ieder een eigen individuele uitstraling. Met name langs de wijkverbindingswegen, de Helftheuvelweg en de Kooikersweg is hogere en meer representatieve bebouwing gerealiseerd. Voorbeelden zijn het verzorgingstehuis De Taling aan de Kooikersweg, de kantoorgebouwen aan de Kooikersweg en de woningbouw aan de Helftheuvelweg.
Verder is in de jaren '90 van de vorige eeuw een aantal woningbouwprojecten gerealiseerd op voormalige voorzieningenstroken. Voorbeelden zijn de woningen aan de Commissaris van Rijckevorselsingel, de ouderenwoningen aan de Dirk Hartogstraat en de woningbouw aan de Rijzertlaan. Deze woningbouw kenmerkt zich door een uitgesproken verschijningsvorm.
Het sportpark De Schutskamp behoort ook tot het plangebied van het bestemmingsplan "Kruiskamp - Schutskamp". In het sportpark bevindt zich kleinschalige bebouwing, zoals kleedlokalen en kantines.