direct naar inhoud van 2.4 Functionele structuur
Plan: Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002025-1401

2.4 Functionele structuur

Hierna wordt de functionele structuur van Zuid per onderdeel beschreven.

2.4.1 Wonen

Naast de reguliere woningen in het plangebied bieden woningcorporaties en zorginstellingen op een vijftal locaties in Zuid huisvesting aan bijzondere groepen. Op de nieuwbouwlocaties Beethovenlaan en de Meerendonk worden nog twee woonvoorzieningen voor bijzondere doelgroepen gerealiseerd.

2.4.2 Maatschappelijke voorzieningen

In het plangebied zijn diverse maatschappelijke voorzieningen aanwezig. Er ligt één verzorgingshuis in de wijk, de Zuiderschans aan het Sweelinckplein, met 147 intramurale plaatsen (bedden) voor verzorgingshuiszorg inclusief meerzorg. In termen van de gemoderniseerde Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) worden in de Zuiderschans zes van de zeven zorgfuncties geleverd, alleen de functiebehandeling niet. Bij dit verzorgingshuis liggen vijftien aanleunwoningen (seniorenpluswoningen). Er is verder geen separaat ouderensteunpunt aanwezig in de wijk. Er bestaan plannen voor herontwikkeling van de Zuiderschans tot een modern woonzorgcentrum, waarbij tevens samenhang gezocht wordt met het voorzieningencluster nabij de Zuiderpassage vanwege het vergroten van een passend woningaanbod voor senioren met een te verwachte zorgvraag. Een opwaardering van de woonkwaliteit en het voorzieningenniveau (ontspanning, zorg- en serviceverlening) is hier in onderzoek. Deze locatie is in elk geval bijzonder geschikt voor de clustering van wonen, zorg en welzijn.

Wat betreft welzijnsvoorzieningen is er relatief weinig aanwezig in Zuid. Het lunchcafé In de Roos vervult momenteel niet de functie van kloppend (welzijn)hart.

Divers, Cello en Thuiszorg zijn actief op sociaal-maatschappelijk gebied in de wijk. Het welzijnswerk richt zich op de volgende activiteiten: voorlichting en advies, educatie, bewegen voor ouderen, thuishulp en ontmoeting.

Er zijn verder verschillende voorzieningen voor onderwijs, alsmede voor sport, spel en recreatie in de wijk. Zo liggen er verschillende scholen in de wijk. Het Sint Janslyceum betreft een middelbare school. Deze school heeft behoefte aan uitbreiding. Verder zijn er nog twee basisscholen; De Cirkel en Het Bossche Broek en is een vergunning verleend voor de bouw van de Brede Bossche School Nieuw Zuid. Het Bossche Broek is onlangs uitgebreid en gecombineerd met kinderopvang. Voor deze school bestaan op dit moment geen plannen tot verdere wijzigingen/uitbreidingen. Begin 2011 is een bouwvergunning verleend voor de bouw van de Brede Bossche School Nieuw Zuid. In deze Brede Bossche School zullen 12 leslokalen, 7 groepen kinderdagopvang en 1 groep buitenschoolse opvang, 100 m² bvo medische en maatschappelijke diensten, 550 m² bvo gymnastieklokalen en 550 m² bvo wijkvoorzieningen (Wijkwinkel, bibliotheek, theater) worden gevestigd. Aan de Pieter Langendijksingel (Bilderdijkstraat) ligt een school voor speciaal onderwijs; De Rietlanden. In dit gebouw is ook een kinderdagverblijf en een dependance van het Van Maerlantcollege gevestigd. Er zijn geen plannen voor uitbreiding en op korte termijn ook niet voor afstoting/verplaatsing.

Qua sport en recreatie zijn in het plangebied de volgende accommodaties aanwezig:

  • vier gymzalen bij het Sint Janslyceum;
  • sportzaal aan de Weberstraat en gymzalen aan de Van Maerlantstraat en Pieter Langendijksingel;
  • een locatie voor thaiboksen (Gestelse Buurt);
  • een sportschool;
  • een voetbalclub (SV BLC);
  • een 9 holes golfbaan (Golf Parc De Pettelaar);
  • net buiten het plangebied, in het Zuiderpark, bevinden zich een rugbyveld en een tennisvereniging.
  • één gymzaal in de Brede Bossche School Nieuw Zuid is in voorbereiding.
2.4.3 Bedrijven en werkgelegenheid

In 2007 waren er volgens het vestigingenregister van I&O research in Zuid 429 bedrijven gevestigd. In de bedrijven waren 7770 personen werkzaam.

De belangrijke werklocaties in Zuid zijn:

  • Pettelaarpark
  • Bedrijventerrein Zuid
  • Winkelcentra Pettelaarse Poort en Zuiderpassage

Daarnaast is een aantal arbeidsplaatsen verspreid over de wijk te vinden. Deze arbeidsplaatsen zijn gekoppeld aan de voorzieningen; onderwijs, gezondheids-, sport- en andere voorzieningen. En voorts in de woningen als praktijk of als huisgebonden beroep.

Bedrijventerrein Zuid

Bedrijventerrein Zuid is een binnenstedelijk terrein, ontwikkeld in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Hier is een breed scala van bedrijven gevestigd; productiebedrijven, autoschade- en servicebedrijven, groothandel, zakelijke en maatschappelijke dienstverlening. Campina Buttergold en de betonmortelcentrale Mebin zijn watergebonden. Een aantal van de hier gevestigde bedrijven heeft een functie voor de wijk (bijvoorbeeld de kinderopvang en het fitnesscentrum Intraligne). De afgelopen jaren hebben de bedrijven flink geïnvesteerd in hun bedrijfspanden. Hierdoor is de uitstraling verbeterd.

De voormalige Kruithoornfabriek, aan de Zuid-Willemsvaart nabij de A2, is in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw van de BIM. Daarnaast zijn langs de Poeldonkweg het wijkteamgebouw en het Milieustation van de Afvalstoffendienst gevestigd. Het plan bestaat om dit milieustation in 2011 op te heffen en onder te brengen bij de nieuwbouw van de Afvalstoffendienst in Treurenburg.

Zowel het bedrijventerrein Zuid als het bedrijfsverzamelgebouw van de BIM hebben een broedplaatsfunctie voor startende bedrijven.

De Meerendonk

In de plannen voor nieuwe bedrijventerreinen wordt al jaren de Meerendonk als locatie opgevoerd. Daarbij is steeds uitgegaan van een samenhangende ontwikkeling met Kloosterstraat. In 2004 is een quickscan 'ontwikkelingsmogelijkheden de Meerendonk' opgesteld. Aanleiding voor de quickscan was de vraag in hoeverre de Meerendonk een alternatief kan bieden voor het bedrijventerrein Kloosterstraat. Conclusie van het onderzoek is, dat de uitbreidingsmogelijkheden als bedrijventerrein beperkt zijn. Een eenzijdige ontwikkeling als bedrijventerrein is niet gewenst. De Meerendonk wordt aangewezen als een stedelijk verdichtings- en transformatiegebied met een mix van wonen, (lichte) bedrijvigheid en (sport)voorzieningen. Op basis van deze quickscan is vastgesteld, dat hier in totaal circa 35 ha. bedrijventerrein kan worden gerealiseerd. Daartoe is wel een ingrijpende herstructurering noodzakelijk. Daarbij gaat het onder meer om een verplaatsing van de sportvelden, (gedeeltelijke) hergebruik van de stortplaats, bodemsanering en amovering van een deel van de bebouwing van de Kruithoorn. Plannen bestaan tot aanleg van een brug over de Zuid-Willemsvaart, de aanleg van een transferium en de verbetering van de relatie met de binnenstad. Niet uitgesloten is, dat een en ander ook consequenties heeft voor het bestaande bedrijventerrein Zuid.
Het afgelopen jaar is met de bevolking en regio discussie gevoerd over de 'Discussienota werk- en woonlocaties' in het kader van de actualisering van de Ruimtelijke Structuurvisie. Op basis van deze discussie wordt verwacht dat definitief zal worden afgezien van de ontwikkeling van Kloosterstraat. De druk om op korte of middellange termijn alternatieve locaties te ontwikkelen, zoals de Meerendonk en Avenue2 neemt hierdoor toe. Qua segment wordt gedacht aan een combinatie van hoogwaardige en gemengde bedrijvigheid. Langs de rijksweg A2 zijn kantoorachtige gebouwen voorzien. De bedrijfshallen zullen meer in de omgeving van de voormalige vuilstort worden gerealiseerd.

2.4.4 Detailhandel

Verspreid in de wijk Zuid komt detailhandel voor. In de wijk Zuid liggen zo'n 20 food winkels en 27 non-food winkels. Winkelcentra bevinden zich in het zuidwesten (Pettelaarpoort) en in het noorden (Zuiderpassage). Onder andere vanwege de barrièrewerking van de Zuid-Willemsvaart zijn de inwoners van Zuid voor de dagelijkse boodschappen grotendeels aangewezen op de relatief kleine winkelcentra in Zuid. Voor de grote boodschappen gaat men naar de grotere winkelcentra. Dit blijkt ook uit koopstroomonderzoeken.

In winkelcentrum Pettelaarpoort is naast diverse kleine winkels één supermarkt in het hoge segment gevestigd. Dit winkelcentrum functioneert goed, mede door de aanwezigheid van andere functies in de directe omgeving, zoals het Sint-Janslyceum en het verzorgingstehuis Zuiderschans.

Het winkelcentrum Zuiderpassage is sterk naar binnen gericht. Voor de Zuiderpassage lijkt het markttechnisch draagvlak niet bijzonder groot. Dit winkelcentrum ligt tussen het wijkwinkelcentrum Pettelaarpoort en het Rivierenplein (Aawijk). Dienstverlening heeft hier voor een deel de plek van detailhandel ingenomen.

In de Gestelse buurt zit een winkelstrip aan de Hildebrandstraat. Deze maakt al jaren geen deel meer uit van de Bossche winkelstructuur. In deze strip zitten geen buurtwinkels meer, maar alleen nog enkele horecavestigingen. Voor de bewoners van de Gestelsebuurt worden hierdoor de winkels aan de Zuiderpassage steeds belangrijker.

2.4.5 Horeca

In de huidige situatie bevinden zich verspreid in Zuid diverse horecavestigingen. Zij liggen voornamelijk nabij de winkelcentra en overige voorzieningen.

Eén van de uitgangspunten van de beleidsnota Horeca (1994) heeft niet aan actualiteit ingeboet: geen uitbreiding van horeca buiten daartoe aangewezen gebieden. In de loop van de jaren is dit iets genuanceerd, want de gemeente zit niet op slot voor horeca-ontwikkelingen. Horeca in de wijken is bevolkingsvolgend en –ondersteunend. Zo kan er bij uitbreiding van winkelcentra soms beperkt horeca worden toegevoegd die een functie heeft voor buurt respectievelijk wijk.

2.4.6 Kantoren

Midden jaren negentig is het kantorenpark Pettelaarpark gerealiseerd. Pettelaarpark is een van de grootste kantorenlocaties in de stad. Pettelaarpark is ontwikkeld als snelweglocatie voor grote en middelgrote kantoren. Doelgroep waren de financiële instellingen en zakelijke dienstverlening. Mede door de gunstige ligging aan de rijksweg A2 heeft het kantorenpark een grote aantrekkingskracht op de bedrijven.

Bij de ontwikkeling van het kantorenpark waren Océ Nederland en het Provinciehuis hier al gevestigd. Tezamen met deze bedrijven zijn op Pettelaarpark 46 bedrijven gevestigd met in totaal 5567 werkzame personen.

Verspreid over de wijk bevinden zich nog enkele zelfstandige kantoren. Het betreft de volgende panden:

  • Schubertsingel 32 (Rijkswaterstaat)
  • Zuiderparkweg 280 (Huijbregts notarissen)
  • Zuiderparkweg 498 (R&P advies B.V.)
  • Josquin des Prezstraat 1 (Vereniging voor Milieukundigen (VVM)

Voorts is er een aantal panden op het bedrijventerrein Zuid met een sterk kantoorgebruik. Dit betreft ondermeer:

  • Jacob Catsstraat 23 – 25 (kantoorverzamelgebouw)
  • Van Veldekekade 360
  • Jacob van Maerlantstraat 100

Het pand A. Wielaertstraat 18 is een aantal jaren gebruikt als kantoor van de Bossche Investerings Maatschappij (BIM). Op dit moment is hier (A. Wielaertstraat 21) volgens het vestigingregister de buitenschoolse opvang All Stars gevestigd.

Het gemeentelijk kantorenbeleid is vastgelegd in de nota 'Ruimte voor kantoren 2004-2015'. Volgens dit beleid wordt voor de vestiging van grootschalige kantoren aansluiting gezocht bij de knooppunten van vervoer. Een selectief vestigingsbeleid wordt gevoerd, waarbij slechts één locatie tegelijkertijd wordt ontwikkeld. Prioriteit heeft volgens de nota de ontwikkeling van het Paleiskwartier, daarna volgen Station Oost en Avenue2.

Voor de kleinschalige kantoren (=1.000 m²) zijn er ontwikkelingsmogelijkheden langs de stedelijke verbindingsassen en op de vrijkomende VAB-terreinen. In Zuid zijn de Pettelaarseweg en Van Veldekekade als verbindingsassen aangemerkt. Gezien de stedenbouwkundige opzet van de wijk zal de kantoorontwikkeling hier beperkt zijn.