Plan: | Waterrijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80056-0301 |
Archeologische waarden in het plangebied
Volgens de Archeologische Waardenkaart van de gemeente Eindhoven, waarop aangegeven is waar archeologische resten in de bodem aanwezig zijn of verwacht worden, ligt het plangebied Waterrijk niet in een gebied met een archeologische waarde of verwachting.
Op basis van het Beleidsplan Archeologie van de gemeente Eindhoven en Helmond 2008-2012 gelden voor gebieden in de categorie lage of geen archeologische verwachting vanuit de gemeente geen nadere onderzoekseisen of voorschriften.
“Gebied met een lage of geen archeologische verwachting"
Het gaat hierbij om gebieden waar op archeologische en landschappelijke gronden de kans op behoudenswaardige archeologische resten uiterst klein wordt geacht.
Hieronder vallen tevens de gebieden waar het bodemprofiel als gevolg van sanering, ontgronding, onderkeldering of zware fundering zodanig verstoord is, dat eventuele archeologische resten als verloren beschouwd mogen worden, of in ieder geval zodanig zijn aangetast dat zij niet meer voor onderzoek of bescherming in aanmerking komen. Hieronder vallen ook de zgn. gedeselecteerde gebieden: gebieden waar het bevoegd gezag (gemeente, provincie of RACM) heeft vastgesteld dat geen verder onderzoek hoeft plaats te vinden, bijvoorbeeld na archeologisch vooronderzoek of opgraving).
Voor deze gebieden is vanuit het oogpunt van de archeologie geen vergunning nodig. Wel zal bij m.e.r.-plichtige projecten en andere projecten die onder de Tracéwet vallen nader onderzoek worden verlangd. Deze situaties vallen onder het regime van de Wet Milieubeheer en de Tracéwet.”
Bron: Beleidsplan Archeologie Eindhoven en Helmond 2008 – 2012.
Dit betekent dat er in het bestemmingsplan geen archeologische gebieden op de plankaart of regels over archeologie in de voorschriften hoeven te worden opgenomen. Wel kan onderstaande algemene tekst opgenomen worden in de toelichting.
Uitsnede uit de Archeologische Waardenkaart van de gemeente Eindhoven met het plangebied Waterrijk en omgeving. De archeologische verwachtingsgebieden zijn rood gerasterd. Het plangebied Waterrijk ligt niet in een archeologisch verwachtingsgebied. Bron: geogids gemeente Eindhoven 4 juni 2010.
Archeologie
Gemeentelijk beleid en gemeentelijke kaart
De gemeente Eindhoven heeft eigen archeologiebeleid, als uitwerking van het nationale en provinciale beleid. Dit beleid staat in het Beleidsplan Archeologie 2008-2012 dat is vastgesteld door de raad in september 2008. De archeologische gebieden binnen de gemeente Eindhoven staan aangegeven op de gemeentelijke Archeologische Waardenkaart, een onderdeel van de gemeentelijke Cultuurhistorische Waardenkaart, die is vastgesteld in maart 2008.
De kaart dient als beleidskader om bij ruimtelijke ontwikkelingen in de stad rekening te kunnen houden met de archeologische waarden en verwachtingen in de ondergrond.
Volgens de gemeentelijke Archeologische Waardenkaart kent onderhavig plangebied geen archeologisch waardevolle gebieden of archeologische verwachtingsgebieden. Binnen het bestemmingsplan hoeft dan ook geen rekening te worden gehouden met archeologische waarden of verwachtingen. Wel geldt ten aanzien van archeologie een meldingsplicht voor archeologische toevalsvondsten. Mochten tijdens grondwerkzaamheden binnen het plangebied archeologische resten worden aangetroffen, dan dienen deze (op grond van de meldingsplicht art. 53 Monumentenwet 1988) direct gemeld te worden aan (de Afdeling Archeologie van) de gemeente Eindhoven.