Plan: | Landhof, fase 1 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80026-0501 |
In het kader van het bestemmingsplan Meerhoven is een archeologische waardering voor de locatie Meerhoven uitgevoerd.
Tot in het begin van deze eeuw was het landschap van Meerhoven ingrijpend anders dan op dit moment. Het bestond nagenoeg alleen maar uit een heide landschap met daarin een zestal vennen. Alleen in het zuidoosten bevonden zich enkele ontginningen met daartussen een viertal gehuchten (Heistraat, Sliffert, Welschap en Verre Welschap). Hiervan stammen de oudste uit de late middeleeuwen. De nederzetting Welschap wordt reeds in 1303 genoemd als de Welpse Hoeve. Rond deze middeleeuwse gehuchten liggen akkercomplexen, bestaande uit de karakteristieke en donker gekleurde plaggen of esdekken.
Op de Indicatieve kaart van Archeologische Waarden (IKAW) van de Rijksdienst voor Archeologie Cultuurlandschap en Monumenten, is het plangebied aangeduid als een gebied met een hoge trefkans op archeologische waarden (afbeelding 1).
Afbeelding 1: Indicatieve Kaart van Archeologische waarden
De actuele archeologische waardenkaart van de gemeente Eindhoven (vastgesteld in maart 2008 en te raadplegen in Geogids van de gemeente Eindhoven) kent binnen het plangebied geen bekende of verwachte archeologische waarden meer (afbeelding 2). Het gebied is reeds archeologisch onderzocht tijdens het archeologisch onderzoek in Meerhoven (2000 tot begin 2007). Momenteel vindt nog uitwerking en rapportage van de resultaten van dit archeologische onderzoek plaats. De publicatie van het rapport is gepland medio 2009.
Afbeelding 2: Het plangebied en omgeving met de gemeentelijke archeologische verwachtingsgebieden (rood gerasterd) die op de gemeentelijke Archeologische Waardenkaart staan. Het plangebied kent geen archeologische verwachting.
Bron Geogids gemeente Eindhoven.
Het gedeelte van het plangebied dat ten noorden van de Grasdreef ligt, is in 2006/ 2007 geheel onderzocht (bijlage 2). Tijdens dit onderzoek is een gedeelte van het beekdal van de Rundgraaf en een gedeelte van de aansluitende dekzandkop onderzocht. De oudste vondsten die hierbij zijn aangetroffen dateren uit de steentijd. Ook is een groot aantal waterkuilen (primitieve waterputten) daterend vanaf de vroege prehistorie tot in de Romeinse tijd aangetroffen. Verder is in dit gebied een boerderij uit de 18e eeuw met bijbehorende waterputten opgegraven.
Het gedeelte van het plangebied dat ten zuiden van de huidige Grasdreef ligt, is eind 2000/ begin 2001 onderworpen aan een zogenaamd proefsleuvenonderzoek. Daarbij zijn enkele archeologische werkputten aangelegd met het doel te onderzoeken of zich archeologische resten in de ondergrond bevonden. Tijdens het onderzoek is gebleken dat dit niet het geval was. Destijds is het advies gegeven dat verder archeologisch onderzoek in dit gedeelte niet nodig was (afbeelding 3).
Afbeelding 3: Werkpunten archeologisch onderzoek
Het plangebied Landhof is tijdens de opgravingen in Meerhoven, die zijn uitgevoerd in de periode 2000 tot en met januari 2007 reeds archeologisch onderzocht. Het noordelijk deel van het gebied is volledig archeologisch onderzocht en van het zuidelijk deel is na een proefsleuvenonderzoek vastgesteld dat er verder geen archeologische waarden te verwachten zijn. Bij ontwikkelingen in het plangebied behoeft derhalve geen rekening te worden gehouden met archeologische waarden of verwachtingen.