direct naar inhoud van 6.6 Recreatie
Plan: Dongen Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0766.BP2009000001-0001

6.6 Recreatie

Huidige situatie

Vrijetijdsbesteding is een essentieel onderdeel voor het welzijn van mensen en daarmee zijn goede mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding belangrijk voor de leefbaarheid van de gemeente. Wat betreft vrijetijdsbesteding worden twee aspecten onderscheiden: specifieke voorzieningen voor dag- en verblijfsrecreatie enerzijds en de recreatieve (mede)gebruiksmo-gelijkheden van het landelijk gebied anderzijds.

De gemeente Dongen is – nog – geen recreatiegemeente. Toch biedt de omgeving aantrekkelijke mogelijkheden voor toeristen en recreanten. In de omgeving ligt een aantal grote bos- en natuurgebieden (boswachterij Dorst en de Loonse en Drunense Duinen) en een bijzonder attractiepark (De Efteling). Verder biedt de omgeving een variëteit aan landschappen met aantrekkelijke elementen, zoals cultuurhistorisch waardevolle bebouwingslinten die het gebied interessant maken voor recreatief medegebruik. De ligging op de overgang van zand naar veen, de waardevolle lintbebouwing en de Donge zijn de moeite waard. Bovendien ligt in nabije omgeving een aantal aantrekkelijke steden.

Het aantal recreatieve voorzieningen in het landelijk gebied is beperkt.

Er komt een aantal recreatieve paden voor; uitbreiding is echter gewenst om een aantrekkelijk netwerk te krijgen. Bovendien is de relatie tussen stedelijk en landelijk gebied beperkt. Behalve de uitvalswegen zijn er beperkte mogelijkheden om op een aantrekkelijke manier vanuit de kernen het buitengebied te bereiken.

In het plangebied komen slechts twee specifieke (verblijfs-) recreatieve voorzieningen voor: Pukkemuk, een kinderspeelboerderij ter plaatse van een voormalig agrarisch bedrijf met een kleinschalige kampeermogelijkheden en een logeergebouw voor groepsvakanties.

Toekomstige ontwikkelingen

Vrijetijdsbesteding wordt, door een toename van welvaart en vrije tijd steeds belangrijker in onze maatschappij.

Ook voor Dongen zijn er zeker kansen om de recreatieve mogelijkheden (voor eigen inwoners en toeristen) te vergroten. Momenteel vindt binnen de gemeente een eerste oriëntatie plaats op de potenties voor het toeristisch-recreatieve beleid. In het Toeristisch recreatief actieplan (TRAP) is een aantal beleidsuitgangspunten geformuleerd.

Door de zandwinning ontstaan mogelijkheden voor extensieve natuurgerichte recreatie rondom de plas aan de Moersedreef.

Voorts is het realiseren van zogenaamde afstappunten (horecavoorzieningen, cultuurhistorische bezienswaardigheden) langs toeristische routes een aandachtspunt. De betekenis van het buitengebied voor de recreatie kan hierdoor toenemen. Intensieve recreatieontwikkelingen zullen niet worden gestimuleerd. Wel kan kleinschalig kamperen in het buitengebied worden ontwikkeld, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van kampeerboerderijen. Ook kan het vestigen van hotelaccommodatie aantrekkelijk zijn voor de versterking van de verblijfsfunctie van Dongen.

Wet op de Openluchtrecreatie

Op 1 januari 2008 vervalt de Wet op de Openluchtrecreatie (WOR) en van de gemeente wordt verwacht dat zij een eigen verblijfsrecreatief beleid gaat voeren. De ruimtelijk relevante aspecten van dit verblijfsrecreatieve beleid kunnen alleen met het instrument bestemmingsplan nader worden geregeld. Hierbij kan gedacht worden aan het opnemen van een toegesneden recreatieve bestemming, het maximeren van het aantal te exploiteren permanente en niet-permanente standplaatsen, waarborgen van landschappelijke inpassing en voorwaarden met betrekking tot de gebouwde voorzieningen (omvang en locatie).

Bouwstenen voor het bestemmingsplan

Belangrijke aandachtspunten voor vrijetijdsbesteding in de gemeente zijn:

  • het versterken van de gebruiksmogelijkheden van het landelijk gebied en de relaties tussen stedelijk en landelijk gebied;
  • het ontwikkelen van een samenhangend recreatief routenetwerk: wandel-, fiets- en ruiterpaden;
  • het ontwikkelen van uitloopgebieden vanuit de kernen;
  • versterking van de mogelijkheden voor extensieve recreatie (zandwinplas);
  • ontwikkeling van (kleinschalige) verblijfsrecreatieve mogelijkheden in het buitengebied;
  • ontwikkeling van (kleinschalige) dagrecreatieve voorzieningen in het buitengebied.