Plan: | Dongen Buitengebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0766.BP2009000001-0001 |
Als bebouwingsconcentraties zoals bedoeld in de provinciale nota Buitengebied in ontwikkeling worden de volgende zes bebouwingslinten aangemerkt:
Een nadere precisering van de ruimtelijke kwaliteiten is nodig om toekomstige ontwikkelingen zo goed mogelijk op die karakteristiek aan te laten sluiten.
De kenmerken van de bebouwingslinten zijn in de Welstandsnota globaal vastgelegd. Enerzijds zijn deze niet gedifferentieerd naar de verschillende linten, anderzijds zijn de aandachtspunten en criteria gedetailleerder vastgelegd dan in dit kader noodzakelijk is. Bij verbouwplannen kan zoveel mogelijk naar deze welstandsnota worden verwezen om het gewenste kwaliteitsbeeld te waarborgen.
In het vigerende bestemmingsplan Dongen Buitengebied 1997 zijn enige relevante kenmerken in de bestemmingswijze vastgelegd zoals de open gaten in het lint (agrarische bestemming zonder bebouwing) en de rooilijn en tuinen van de (burger)woningen.
In een bijlage zijn bovendien de cultuurhistorisch waardevolle gebouwen in een lijst opgenomen. De belangrijkste architectonische details zijn in het betreffende voorschrift als toetsingscriterium vastgelegd.
Algemene kenmerken
De volgende ruimtelijke en landschappelijke kenmerken van de zes genoemde linten zijn voor alle gebieden van toepassing:
De ruimtelijke kenmerken worden hierna per bebouwingslint beschreven en geïllustreerd met een figuur.
Klein Dongenseweg
Voor dit lint zijn de volgende ruimtelijke kwaliteiten van belang:
Figuur 6.4. Klein Dongenseweg
Vaartweg
Het karakteristieke beeld stemt grotendeels overeen met dat van de Klein Dongenseweg.
Het profiel met water en een dubbele bomenrij is zeer kenmerkend voor dit lint.
De weg ligt in dit deel eenzijdig. De overzijde is bereikbaar via bruggetjes of dammen.
In het noordelijke deel van het lint zijn de percelen over het algemeen groter, richting Dongen Vaart treedt verdichting van bebouwing op.
De volgende ruimtelijke kwaliteitskenmerken zijn van belang:
Figuur 6.5. Vaartweg
Groenstraat
Kenmerkend voor dit lint is het groene beeld. Veel erfbeplanting met hagen en grote bomen in de tuinen en op de perceelsgrenzen. Burgerwoningen worden afgewisseld met agrarische bedrijven. De percelen zijn breed. Verspreid zijn er open stukken met doorkijkjes.
Het gedeelte tussen de Middellaan en de Laagstraat is door het vele groen besloten. Het deel ten noorden van de Laagstraat is veel opener.
Het profiel is intiem door de smalle verhardingsbreedte en de brede groene grasbermen.
De volgende ruimtelijke kwaliteitskenmerken zijn van belang:
Figuur 6.6. Groenstraat
Eindsestraat/Breedstraat
Deze lange uitloper van de kern kent een gemengd functiepatroon. Burgerwoningen en bedrijven wisselen af met agrarische bedrijven. Dit beïnvloed het beeld sterk. In het wegprofiel domineert de verkeersfunctie. In de oostelijke helft verschiet het stenen beeld in een groene weg met bomen en boselementen. Ook de percelen worden breder, doorkijkjes talrijker.
Bedrijven hebben doorgaans veel verharding en zijn soms zeer groot in vergelijking met de kleinschalige lintbebouwing.
Het bebouwingspatroon varieert. Aan de westkant staat veel bebouwing dicht bij de straat en zijn veel percelen smal. In het oostelijk deel schuift de rooilijn veelal meer terug. Incidentele, ver teruggelegen bebouwing met groene voorruimten vormen bijzondere plekken in dit dichte lint. De Breedstraat ligt ingeklemd tussen het woongebied Hoge Akker en het lange lint van de Eindsestraat. Het gebogen wegbeloop, de dichtheid van losliggende bebouwingsclusters en de doorkijkjes zijn kenmerkend voor deze omgeving. Na de bocht verandert het beeld met een duidelijke schaalsprong.
De volgende ruimtelijke kwaliteitskenmerken zijn van belang:
Figuur 6.7. Eindsestraat/Breedstraat
Westerlaan
Westerlaan-Laagstraat
De westzijde van de Westerlaan vormt een sterk contrast met de planmatige woonbebouwing aan de oostzijde. Het bebouwingspatroon aan de Laagstraat is gevarieerd. Kleinschalige woonbebouwing wordt afgewisseld met grotere bedrijfsgebouwen. De randbeplanting rond of op deze ruimere percelen kadert deze bijzondere elementen stevig in. Het Dorpspad geeft een geleding van de open ruimte naar de Groenstraat. De knooppunten met aantakkende wegen als het Dorpspad, de Noorderlaan en de Laagstraat zijn open waardoor het landschap beleefbaar blijft.
De volgende kwaliteitskenmerken zijn van belang:
Figuur 6.8. Westerlaan
Doelstraat
Dit gebied ligt enigszins afzijdig van de kern tussen grote infrastructurele elementen als Middellaan, Westerlaan en kanaal. De bosstroken aan de noord- en oostrand versterken deze geïsoleerde ligging. Grote elementen zoals het tenniscomplex vallen nauwelijks op in deze besloten omgeving. De kleinschalige lintbebouwing ligt verspreid aan de weg. De begrensde openheid van de achterliggende ruimtes bepaalt de kwaliteit van deze omgeving.
De volgende kwaliteitselementen zijn van belang:
Figuur 6.9. Doelstraat