Plan: | Dongen Buitengebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0766.BP2009000001-0001 |
Burgerwoningen
Alle burgerwoningen in het plangebied (inclusief voormalige agrarische bedrijfswoningen) worden positief als zodanig bestemd, met uitzondering van woningen waarvan in het verleden slechts tijdelijk gebruik is toegestaan. Dit betreft twee situaties namelijk Klein Dongenseweg 63 en Bosweg 5.
Een woning met bijbehorende aanbouwen, de vrijstaande bijgebouwen en de onbebouwde gronden (tuin) worden in principe opgenomen in één bestemmingsvlak Wonen tenzij de groene ruimte mede de ruimtelijke kwaliteit van een bebouwingslint bepaalt. In die gevallen wordt het onbebouwde karakter vastgelegd met een bestemming Tuin. Woningen (hoofdgebouw met aan- en uitbouwen) mogen worden uitgebreid tot een inhoud van 600 m³. Voor bestaande, legaal gebouwde woningen, die deze norm reeds overschrijden, geldt dat de huidige omvang als maximaal toelaatbaar wordt aangemerkt. Voor de omvang van erfbebouwing (vrijstaande bijgebouwen) wordt uitgegaan van de algemene regel dat 40% van het erf bebouwd mag worden tot een maximum van 80 m².
Als voormalige agrarische bedrijf worden aangemerkt de locaties waar in de vigerende bestemmingsplannen nog sprake was van een agrarische bedrijfsbestemming, maar waar, op basis van de huidige inventarisatie sprake is van een gebruik als woning.
De overgang van agrarische bedrijfswoningen naar burgerwoningen zal in het bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt onder de voorwaarden dat het landelijk karakter van de bebouwing gehandhaafd blijft, overtollige stallen en schuren worden gesloopt en dit niet leidt tot uit het milieubeleid voortkomende onoverkomelijke beperkingen voor nabij gelegen agrarische bedrijven.
Nieuwbouw van burgerwoningen in het buitengebied wordt niet mogelijk gemaakt, in verband met de bescherming van de agrarische belangen (woonfunctie kan leiden tot belemmeringen voor de agrarische bedrijfsvoering), de aantasting van het landelijk karakter en het uitgangspunt dat de bouw van burgerwoningen dient plaats te vinden in de dorpskernen. Uitsluitend met de toepassing van de ruimte-voor-ruimte regeling kunnen er, in de kernranden rond de dorpen en / of in de bebouwingsconcentraties, woningen worden gebouwd (zie paragraaf 3.8 voor de bouwmogelijkheden in de bebouwingsconcentraties). Daarnaast worden, onder voorwaarden, mogelijkheden geboden voor de realisatie van extra woningen in grote bouwvolumes (met een inhoudsmaat van meer dan 900 m³) en rijks- en gemeentelijke monumenten met een woonbestemming.
Wonen in Dongen Vaart
De woningen in Dongen Vaart worden, voor wat betreft de bouwmogelijkheden, niet aangemerkt als burgerwoningen in het buitengebied. De gebruiks- en bouwregelingen worden afgestemd op de bestemmingsbepalingen die gebruikelijk zijn voor woonwijken en dorpen. Het woningbouwproject voor de bouw van 54 nieuwe woningen aan de Meester Janssenweg wordt in het bestemmingsplan meegenomen.
In Dongen Vaart gelden speciale regels voor parkeren in de voortuin. Het komt nogal eens voor dat de voortuin wordt gebruikt om een auto, caravan, boot of aanhangwagen te stallen. Dit levert vaak geen fraai aanzicht op. Om regulerend te kunnen optreden heeft het college van burgemeester en wethouders op 13 maart 2007 besloten om bij de herziening van bestemmingsplannen een gebruiksverbod op te nemen voor de bestemming "voortuin" om het parkeren van voertuigen in de voortuin of het plaatsen van objecten als aanhangwagens, caravans etc. tegen te gaan. Deze regeling wordt ook in het bestemmingsplan Buitengebied opgenomen.
Bungalowpark Eindsestraat
Het bungalowpark aan de Eindsestraat is oorspronkelijk opgezet als een verblijfsrecreatief terrein. In de loop der jaren is het gebruik echter gewijzigd; de bungalows worden hoofdzakelijk voor permanente bewoning gebruikt. De gemeente is voornemens het huidige gebruik met dit bestemmingsplan te legaliseren. Bij de milieuvergunningverlening voor de nabijgelegen sloperij annex puinbreker is reeds rekening gehouden met een permanent gebruik van de bungalows. Zie voor een nadere toelichting bijlage 6.
Regeling mantelzorg
Om in voorkomende gevallen huisvesting te kunnen bieden ten behoeve van mantelzorg is door de provincie Noord-Brabant een voorbeeldregeling opgesteld. Ook in Dongen is de behoefte aan mantelzorg aanwezig en het gemeentebestuur wil haar bewoners hierin, onder voorwaarden, tegemoet komen.
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 7 december 2004 de "Beleidsregel voor het verlenen van vrijstelling van het bestemmingsplan voor de huisvesting mantelzorg" vastgesteld. Deze regeling maakt het mogelijk dat het college vrijstelling verleent van de bepalingen van een bestemmingsplan om iemand die hulpbehoevend is te laten wonen in een afhankelijke woonruimte bij een bestaande woning. De voorbeeldregeling van de provincie is als uitgangspunt genomen.
De gemeentelijke beleidsregel wordt vertaald in het bestemmingsplan. Op basis hiervan kan een "afhankelijke woonruimte" binnen de vigerende regeling voor aanbouwen en bijgebouwen worden ingepast met een maximale oppervlakte van 80 m², mits de noodzaak van mantelzorg in het individuele geval is aangetoond. Dit beleid is van toepassing op alle locaties waar een (legale) woning aanwezig is, dus zowel bij burgerwoningen als bij dienstwoningen.
Dierenverblijven en paardenbakken
Bewoners van het buitengebied hebben een toenemende behoefte aan erfbebouwing en de bouw van dierenverblijven, op het erf of op percelen elders. De provinciale regels met betrekking tot erfbebouwing vormen echter het uitgangspunt voor de regeling in het bestemmingsplan.
De bouw van verblijven voor hobbydieren in weilanden (niet op het erf) is in principe niet gewenst; het leidt tot verrommeling van het landschap. In het plangebied komen dergelijke schuilgelegenheden en stalletjes echter wel voor en het bestemmingsplan Dongen Buitengebied (1997) voorziet ook in de bouw van nieuwe stallingsruimte voor vee in kernrandzones met een gemengd functiepatroon. De bestaande bouwwerken worden gerespecteerd. Ook de mogelijkheden om met toepassing van een ontheffing nieuwe stallingsruimte voor dieren op te richten op agrarische gronden blijft gehandhaafd (van toepassing voor het gebied omgeving Doelstraat en het gebied Eindsestraat-Vierbundersweg).
Voorts wordt voorgesteld om een extra uitbreiding van erfbebouwing bij woningen toe te staan, uitsluitend voor de opslag van materialen voor het onderhoud van het perceel en het hobbymatig houden van dieren. Aan deze mogelijkheid zijn voorwaarden verbonden (uitsluitend op het bouwperceel, gekoppeld aan maximum maten, met toepassing van een ontheffingsprocedure).
Paardenbakken bij burgerwoningen dienen bij voorkeur binnen bestemmingsvlakken te worden gerealiseerd maar zijn ook toelaatbaar in directe aansluiting op het bestemmingsvlak. Eventuele lichtmasten zijn uitsluitend binnen bestemmingsvlakken toegestaan.