direct naar inhoud van 2.5 Water en natuur
Plan: Dongen Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0766.BP2009000001-0001

2.5 Water en natuur

Natuur en natuurontwikkeling

De bestaande bos- en natuurgebiedjes in het plangebied zijn in de gebiedsvisie opgenomen met de aanduiding natuur en natuurontwikkeling . Het gaat hier om relatief kleine bos- en natuurgebiedjes ten westen van de Westerlaan (waaronder Het Blik) en overige verspreid liggende elementen.

Het beleid voor deze gebiedjes is primair gericht op behoud van de bestaande waarden.

Naast behoud van aanwezige elementen wordt ook de ontwikkeling van landschap en nieuwe natuur nagestreefd. Het gaat hierbij om:

  • de aanleg van landschapsecologische zones ten noorden van de Wildert
  • het ontwikkelen van een landschapszone tussen de kern Dongen en Oosteind (omgeving Groenstraat);
  • de aanleg van perceelsrandbeplantingen in de gebieden tussen de Lage Ham en Klein Dongenseweg, Eindsestraat en Fazantenweg en tussen de Klein Dongenseweg / Fazantenweg en de Vaartweg ( versterking beplantings- en verkavelingspatroon);
  • de aanleg van beplanting om de overgang van Dongen naar het landelijke gebied te verzachten (verzachten kernranden).


Het Wilhelminakanaal, De Donge en de 's-Gravenmoerse Noordkade zijn de binnen het plangebied gelegen ecologische verbindingszones. Behoud en herstel van het natuurlijke karakter van deze verbindingszones en ontwikkeling van natuurwaarden is een belangrijke doelstelling voor het gemeentelijk beleid (natte ecologische verbindingszone) . Van groot belang daarbij is dat de ecologische verbinding om Dongen heen wordt geleid, via de Onkelsloot, zodat de ecologische verbindingsfunctie beter tot ontwikkeling kan komen dan door Dongen. De Vaart, de 's Gravenmoerse Vaart en 't Molenvaartje hebben belangrijke cultuurhistorische betekenis in samenhang met de ontginningsgeschiedenis en zijn aangemerkt als beeldbepalend water .