direct naar inhoud van 4.6 Infrastructuur en openbare ruimte
Plan: Kom Liessel, 2e herziening
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0762.BP201201-D001

4.6 Infrastructuur en openbare ruimte

4.6.1 Inleiding

De gehele kom Liessel is een 30 km/u-gebied. Dit betekent dat de inrichting van de straten kan worden gebaseerd op de functie "verkeer en verblijf". Nergens behoeft de ruimte voor de auto dominant te zijn. Dit komt de leefbaarheid van het dorp ten goede.

4.6.2 Wegen en parkeren
  • Het vermijden van sluipverkeer op de Mgr. Berkvensstraat verdient aandacht. Dit is echter geen aspect van het bestemmingsplan, maar voor het Verkeer- en Vervoerplan.
  • Door de aanleg van dorpspaden kan de verweving c.q. relatie tussen dorp en omliggend landschap worden versterkt. Deze paden zijn op de ontwikkelingsschets aangegeven.

De hoofdwegen/straten zijn vervat in de bestemming "Verkeer".

Parkeren

In het algemeen kent Liessel geen parkeerprobleem. Alleen in het centrum en bij de school vraagt de parkeercapaciteit aandacht.

Per ontwikkelingslocatie moet een aantal parkeerplaatsen gerealiseerd worden overeenkomstig de gemeentelijke Nota parkeernormen.

Deze voorwaarde is opgenomen in de juridische regeling, algemene bouwregels.

De belangrijke openbare parkeerterreinen zijn vervat in de bestemming "Verkeer".

4.6.3 Openbare ruimte

Voorliggend plan bevat geen wijzigingen voor wat betreft de plaats en omvang van de openbare ruimte. Een eventuele herinrichting ligt op inrichtingsniveau en valt daarom buiten het kader van het bestemmingsplan.

4.6.4 Groenstructuur

Voorliggend plan leidt niet tot een wijziging van de belangrijke groengebieden binnen het dorp. Ter versterking van de stedenbouwkundige positie van de groengebieden is de aparte bestemming "Groen" toegekend aan de locaties:

  • plantsoen oorlogsmonument
  • processiepark
  • dierenweide bij molen De Volksvriend

N.B.Ook de randgroenstructuur rondom het bedrijventerrein Willige Laagt heeft de bestemming "Groen", conform het vigerende bestemmingsplan Willige Laagt.

Bij herinrichtingen moet het Groenstructuurplan gevolgd worden.

4.6.5 Water

De waterstructuur verandert niet ten opzichte van de bestaande situatie. De actuele rioleringsplannen en waterhuishoudingsplannen worden in paragraaf 6.3 beschreven.

De leggerwatergangen in de omgeving van de kom Liessel zijn opgenomen in het bestemmingplan Buitengebied, behoudens de hierna genoemde gedeelten. Zie ook afbeelding 2.13 - waterstructuur:

  • de zuidoostelijke tak van de Leijsingloop, 261070,
  • de verbinding tussen de watergang 275044 en de Astense Aa.

Deze gedeelten zijn bestemd als 'Water'.