Plan: | Kom Koudekerke |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0717.0029BPKdKAp-VG01 |
Beleid en normstelling
Gebiedsbescherming
Voor wat betreft de bescherming van ecologisch waardevolle gebieden in bestemmingsplannen zijn de (in 2005 gewijzigde) Natuurbeschermingswet 1998 (Nb-wet) en de provinciale ecologische hoofdstructuur (EHS) van belang. Eventuele nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogen deze gebieden niet aantasten.
Soortbescherming
De Flora- en faunawet (FF-wet) bevat onder meer verbodsbepalingen met betrekking tot het aantasten, verontrusten of verstoren van beschermde dier- en plantensoorten, hun nesten, holen en andere voortplantings- of vaste rust- en verblijfsplaatsen. De Flora- en faunawet is in zoverre voor het onderhavige bestemmingsplan van belang, dat bij de voorbereiding van het plan moet worden onderzocht of deze wet de uitvoering van het bestemmingsplan niet in de weg staat.
Toetsing / beoordeling
Het voorliggende bestemmingsplan is in belangrijke mate een consoliderend bestemmingsplan. Het bestemmingsplan maakt, met uitzondering van de ontwikkeling aan de Biggekerksestraat, geen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk en in het plangebied en de directe omgeving daarvan zijn geen gebieden aanwezen of aangemeld die vallen onder de Nb-wet of de EHS.
Voor die delen waar geen ontwikkeling is voorzien, of geldende juridisch-planologische ontwikkelingen worden gecontinueerd, is geen (nieuw) ecologisch onderzoek nodig. De actualisatie van de bestemmingsregeling heeft derhalve geen gevolgen voor de flora en fauna in de kern. Er is als gevolg van het continueren van het huidige gebruik geen aantasting van de huidige waarden.
Wijzigingsgebieden
Verspreid over de kern zijn enkele wijzigingsgebieden aanwezig. Voor deze gebieden kan een beoordeling in het licht van de Flora- en faunawet in een later stadium worden uitgevoerd. Bij de toepassing van de betreffende wijzigingsbevoegdheid dient deze beoordeling beschikbaar te zijn.
Conclusie
Het aspect ecologie staat de uitvoering van het bestemmingsplan niet in de weg. Reguliere activiteiten zoals bouwen, slopen van bebouwing en kappen of rooien van beplanting dienen wel te worden getoetst aan de FF-wet. Deze zijn gekoppeld aan het omgevingsvergunningenstelsel uit de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en vallen buiten het kader van het bestemmingsplan.
Voor de wijze waarop met de nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen aan de Biggekerksestraat wordt omgegaan wat betreft het aspect ecologie wordt verwezen naar bijlage 3.