direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke kenmerken deelgebieden
Plan: Kom Koudekerke
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0717.0029BPKdKAp-VG01

2.3 Ruimtelijke kenmerken deelgebieden

Het plangebied is aan de hand van specifieke ruimtelijke kenmerken nader opgesplitst in zeven deelgebieden (zie figuur 2.2.).

  • Dorpscentrum (Schuttestraat, Badhuisstraat, Dorpsplein, Brouwerijstraat, Tramstraat en Kerkstraat): kerkring met uitvalswegen.
  • Biggekerksestraat, Dishoekseweg en Middelburgsestraat: oude linten met kenmerkende bebouwing.
  • Koudekerke West (gebied tussen Middelburgsestraat / Duinstraat en Dishoekseweg): woonwijk, eenduidige stedenbouwkundige structuur en bebouwing.
  • Koudekerke Zuidoost (gebied tussen Prinses Beatrixlaan, de Walestraat, Tramstraat en Brouwerijstraat): woonwijk, lage dichtheid, rust en ruimte.
  • Koudekerke Zuid (gebied onder de Dishoekseweg en De Walestraat): woonwijk, variatie in vorm, maat en uitstraling.
  • Koningshof (ten oosten van de Prinses Beatrixlaan): nieuwbouw, ruim en groen.
  • Koudekerke Noord (ten noorden van de Middelburgsestraat / Duinstraat met uitzondering van de Biggekerksestraat): nieuwbouw Couburg, begraafplaats en sportpark.

Hierna wordt de karakteristiek van de onderscheiden deelgebieden kort beschreven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0717.0029BPKdKAp-VG01_0003.jpg"

Figuur 2.2. Deelgebieden

  Beschrijving ruimtelijke karakteristiek  
1   Dorpscentrum  
  De ruimtelijke hoofdstructuur van Koudekerke wordt gekenmerkt door het centraal gelegen Dorpsplein en de daarop aansluitende oude uitvalswegen. De Hervormde kerk en het daaromheen gelegen groen zijn beeldbepalend voor het Dorpsplein.
Door de aanwezigheid van voorzieningen heeft het Dorpsplein ook een centrumfunctie voor zowel de bewoners als toeristen. Er heeft een uitwaaiering van voorzieningen plaatsgevonden naar de oude uitvalswegen zoals de Schuttestraat, Kerkstraat, Badhuisstraat en Brouwerijstraat. In het centrum bevindt zich nog veel van de historische, compacte bebouwing. De beeldkwaliteit van het centrum wordt enigszins verstoord door de onsamenhangende bebouwing aan de randen en in het tussengebied van de Badhuisstraat-Brouwerijstraat.
Het is gewenst de inrichting van deze gebieden beter af te stemmen op het kleinschalige ruimtelijke karakter van dit centrumgebied.  
2   Biggekerksestraat, Dishoekseweg en Middelburgsestraat  
  De Dishoekseweg is een oude entree van het dorp Koudekerke. Deze entree is nog maar van weinig belang, aangezien het verkeer vooral via de Middelburgsestraat, Duinstraat en de Prinses Beatrixlaan het dorp binnen komt. De Dishoekseweg heeft dan ook nog veel van zijn oude karakter kunnen bewaren. De oude lintbebouwing en de inrichting van de straat geven de Dishoekseweg een landelijk karakter. De bebouwingsdichtheid neemt toe naarmate men het Dorpsplein nadert. De overgang van buitengebied naar het stedelijk gebied is heel geleidelijk.
De Biggekerksestraat vormde de oude weg van Koudekerke naar Biggekerke. De oude lintbebouwing, de ligging langs veel groen en nabij het open agrarisch gebied zorgen voor de landelijke uitstraling van de Biggekerksestraat. Tevens vormt de Biggekerksestraat de verbinding van de kern naar het sportpark en de begraafplaats.
De Middelburgsestraat / Duinstraat is een doorgaande weg door de kern. Ondanks deze functie en de daarmee gepaard gaande verkeersintensiteit heeft de weg toch een deel van zijn oude uitstraling kunnen behouden. De variatie in bebouwing, de afwisseling van grote en kleine kavels en bebouwing uit verschillen jaren, kenmerken de Middelburgsestraat. Ook het tankstation past in dit gevarieerde bebouwingspatroon. Na de aanleg van de N288 is het echter denkbaar dat het tankstation op termijn zal worden vervangen door andere centrumfuncties. Voorbij het kruispunt met de Biggekerksestraat verandert de Middelburgsestraat (Duinstraat) van karakter door de grootschalige voorzieningen aan de noordzijde en de nieuwbouw aan de zuidzijde.  
3   Koudekerke West  
  De eerste uitbreiding van Koudekerke bestaat uit een woongebied met een strak stratenpatroon en veel rijtjeswoningen. De bebouwing varieert weinig van vorm en door het ontbreken van groen heeft de wijk een enigszins eentonige uitstraling. Opvallend zijn de binnenpleintjes met garageboxen tussen de woonstraten. Langs zowel de noord- als de zuidrand liggen vrijstaande en halfvrijstaande woningen met ruime kavels die zorgen voor een groene omranding van het woongebied.  
4   Koudekerke Zuidoost  
  Koudekerke Zuidoost is een ruim opgezette wijk met veel vrijstaande woningen. De straatbeplanting en de ruime kavels zorgen voor een groene uitstraling van de wijk. Midden in de wijk, aan de Burgemeester Dregmansstraat / Leliestraat staat een woonzorgcomplex. Aan de Kerkhoflaan ligt een groenvlak bestaande uit een oude begraafplaats, een speelterrein en bebossing.  
5   Koudekerke Zuid  
  Koudekerke Zuid wordt gekenmerkt door een grillig stratenpatroon en een grote variatie aan bebouwingsvormen en kavelgroottes. In de wijk bevinden zich zowel vrijstaande, halfvrijstaande, rijtjes-, als gestapelde woningen.
Vooral het westelijke deel van de wijk heeft een groene uitstraling door de ruime kavels en het aanwezige openbare groen. In het oostelijk deel vallen vooral de geschakelde rijtjeswoningen en de situering van woningen rondom kleine groenelementen met parkeerplaatsen op. De geschakelde rijtjeswoningen zijn met de voorkant naar elkaar toegekeerd. De ruimte tussen de rijtjeswoningen is niet toegankelijk voor auto's. De garageboxen zijn geclusterd in een rijtje tegen de woningen. De bebouwing aan de zuidzijde van de wijk vormt een strakke rand en een harde overgang naar het landelijke gebied. De strakke rand wordt enkel onderbroken door een groengebied en volkstuinen.  
6   Koningshof  
  Koningshof is de jongste uitbreiding van Koudekerke. De structuur van de wijk wordt bepaald door het centraal gelegen groen met speelelementen. Het groen vormt een verbinding met het noordelijk en zuidelijk deel van de wijk.
Het stratenpatroon, het groenelement en de verschillende woningtypes zorgen voor een opdeling van de wijk in kleine deelgebiedjes met ieder een eigen uitstraling. Langs de Prinses Beatrixlaan ligt een parallelweg met rijtjeswoningen. De Prinses Beatrixlaan heeft weinig of geen relatie met de omringende wijken. De kavels aan de westzijde van de Prinses Beatrixlaan liggen met de achterkant naar de weg en de relatie met Koningshof wordt bepaald door de groene afscheiding tussen de Prinses Beatrixlaan en de parallelweg.  
7   Koudekerke Noord  
  Koudekerke Noord bestaat uit een gebied met verschillende grootschalige functies. Aan de noordoostkant van de Biggekerksestraat liggen de begraafplaats en het sportpark van Koudekerke. Dit gebied wordt gekenmerkt door een groene uitstraling.
Ten noorden van de Middelburgsestraat is de nieuwe woonbuurt Couburg recent gerealiseerd. Het gebied heeft een ruime opzet met vrijstaande en halfvrijstaande woningen in een groene setting.