direct naar inhoud van 8.4 Vaststellingsprocedure
Plan: Waarde
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0703.06WaBpKom-va01

8.4 Vaststellingsprocedure

8.4.1 Zienswijzen

Het ontwerpbestemmingsplan “Waarde” heeft van donderdag 17 januari 2013 tot en met woensdag 27 februari 2013 ter visie gelegen. Gedurende de periode van terinzagelegging is aan een ieder gelegenheid gegeven een zienswijze over het ontwerp kenbaar te maken aan de gemeenteraad. Er zijn binnen de daarvoor gestelde termijn geen zienswijzen ingediend.

8.4.2 Ambtshalve aanpassingen

Er worden enkele ambtshalve aanpassingen voorgesteld naar aanleiding van de beoordeling van het ontwerpbestemmingsplan door de ambtelijke dienst van de gemeente alsook overige instanties.

Wijzigen bestemming Havenstraat 7 in Waarde

Principeverzoek

De Gereformeerde Gemeente Waarde heeft gedurende de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan Waarde een verzoek bij de gemeente ingediend om bij de vaststelling van het bestemmingsplan Waarde de huidige bestemming “Maatschappelijk” van het perceel aan de Havenstraat 7 in Waarde te wijzigen in de bestemming “Wonen” met erf/tuin.

Ruimtelijke onderbouwing

Bij het verlenen van planologische medewerking aan deze herinvulling moet rekening gehouden worden met een spuitzoneafstand van 50 meter. De gemeente (het college) heeft op 26 februari 2013 geoordeeld dat bij het verlenen van planologische medewerking aan de herinvulling van de vrijkomende kerklocatie aan de Havenstraat 3 en 7 in Waarde rekening moet worden gehouden met een spuitzone van 50 meter en heeft besloten pas medewerking te verlenen aan een planologische procedure indien en nadat er mitigerende maatregelen zijn genomen die de spuitzone verkleinen en nadat afdoende is verzekerd dat deze maatregelen in stand gehouden worden.

In opdracht van de Gereformeerde Gemeente Waarde is in februari 2011 een onderzoek door Wageningen Universiteit (Plant Research International) uitgevoerd naar maatregelen die genomen moeten worden om de spuitzone op voornoemde locatie te verkleinen. Hieruit blijkt dat door de aanplant van een dubbele wintergroene haag (of een constructie met een vergelijkbare filterende werking) op/tegen de erfgrens afdoende is om een gelijkwaardige veiligheid te verkrijgen in verhouding tot een aan te houden afstand van 50 meter. In de tussentijd is echter het bestrijdingsmiddel Thiram uit de handel gehaald om reden dat dit vanwege de schadelijkheid voor het milieu niet meer gebruikt mag worden. In voornoemd rapport was hiermee nog wel rekening gehouden. Op basis van de nu geldende eisen en normen aangaande de gangbare bestrijdingsmiddelen is door Wageningen Universiteit en herziening op het rapport doorgevoerd en geconcludeerd dat de onderzoeksgegevens van het middel Captan nu bepalend zijn. De conclusie is dat door het toepassen van een enkele wintergroene (bladhoudende) haag of andere constructie met gelijke filterende werking op/tegen de erfgrens afdoende is om een gelijkwaardige veiligheid te verkrijgen. De hoogte van de hagen en/of constructie dient minimaal 1 meter hoger te zijn dan de bovenkant van de fruitbomen. In de voor het initiatief behorende ruimtelijke onderbouwing (zie bijlage 9) , die onderdeel uitmaakt van het bestemmingsplan Waarde, wordt ingegaan op de mitigerende maatregelen en de ruimtelijke vertaling daarvan. De garantie dat de maatregelen in stand gehouden worden is geregeld in een privaatrechtelijke overeenkomst tussen de Gereformeerde Gemeente Waarde en de gemeente.

Aanpassingen bestemmingsplan Waarde

  • De bestemming van het perceel Havenstraat 7 is gewijzigd van Maatschappelijk naar Wonen (met erf/tuin).
  • Op de perceelsgrens is de bestemming Groen met een nadere aanduiding “specifieke vorm van groen – windhaag” opgenomen. Deze is uitsluitend voor aanleg en behoud van een enkele wintergroene (bladhoudende) haag of andere constructie met gelijke filterende werking. De hoogte van de haag en/of constructie is 4 meter. Dit is opgenomen in de specifieke gebruiksregels.
  • Onder “omgevingsvergunning” is een uitvoeringsverbod opgenomen, alsook uitzonderingen op het uitvoeringsverbod en voorwaarde voor een omgevingsvergunning. De windsingel wordt hiermee beschermd.

Uniformiteit met de overige bestemmingsplannen

Er is in de toelichting en regeling – waar noodzakelijk – uniformiteit gezocht met de actualisering van de overige komplannen (zoals “Kruiningen”) en het bestemmingsplan “Buitengebied”.

Aanduiding “bijgebouwen uitgesloten”

Abusievelijk is op enkele percelen/gronden de oorspronkelijke aanduiding “zonder gebouwen en overkappingen” niet correct overgenomen. Dit is in voorliggend bestemmingsplan hersteld. De aanduiding “bijgebouwen uitgesloten” is nu voor een aantal percelen opgenomen. Daarnaast is ook in een aantal situaties de regeling aangepast.