direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal beleid
Plan: Waarde
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0703.06WaBpKom-va01

2.2 Provinciaal beleid

Omgevingsplan Zeeland 2012-2018

Voor een krachtig Zeeland zijn economische groei, ontwikkeling en innovatie nodig. De Provincie Zeeland draagt daar als regionaal bestuur met eigen taken en verantwoordelijkheden actief aan bij. De Provincie zet in op een sterke economie, een goed woon- en werkklimaat en kwaliteit van water en landelijk gebied. In het Omgevingsplan 2012-2018 beschrijft de Provincie wat zij de komende jaren zal doen om Zeeland op deze punten vooruit te helpen.

De provincie wil de kernkwaliteiten van Zeeland verder benutten, (h)erkennen en versterken. Het karakter van verschillende delen van Zeeland, met sterke, beeldbepalende economische sectoren en eigenheid van de omgeving, is daarvoor de basis. De provincie onderscheid drie deelgebieden:

  • Produceren op Land aan Zee.
  • Beleven van Land en Zee.
  • Bloeien op Land en in Zee.

Toetsing

Het voorliggend bestemmingsplan is in hoofdzaak consoliderend van aard. Voor Reimerswaal is het thema 'Bloeien op Land en in Zee' van belang. Kernwoorden daarbij zijn:

  • Agro-rood.
  • Aqua-rood.
  • Streekproducten 2.0.
  • Beleven cultuurhistorie.

Ten aanzien van bedrijventerreinen gelden de volgende overwegingen.

De provincie bevordert optimale afstemming van vraag en aanbod en benut hiervoor de duurzaamheidsladder.

  • Waarde beschikt niet over een afzonderlijk (kleinschalig) bedrijventerrein in de kern.
  • In de kern is één bedrijf aanwezig en zijn enkele maatschappelijke en commerciële voorzieningen gevestigd.

Ten aanzien van woningbouw gelden de volgende uitgangspunten voor het beleid. De provincie bewaakt de omvang en kwaliteit van woonomgeving en regionale woningbouw en herstructurering. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de lokale woonomgeving.

In het plan worden de volgende ontwikkelingen voorzien:

  • wijziging van bestemming Bedrijf, Detailhandel en Kantoor naar woningbouw, door middel van wijzigingsbevoegdheden.

De omzetting van voormalige bedrijfsfuncties in de kern naar wonen draagt bij aan een duurzaam en zorgvuldig ruimtegebruik. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van beschikbare ruimte in bestaand stedelijk gebied. Zoals reeds in de toetsing aan het Bro is weergegeven betreft het feitelijk geen nieuwe woningbouw.

  • Afronding Dorpszicht Waarde en uitvoering MeerWaarde

De geldende plancapaciteit in Dorpszicht Waarde wordt gecontinueerd (bestaande situatie). Het bestemmingsplan voor de ontwikkeling Meerwaarde is recent vastgesteld en onherroepelijk geworden. De realisering is gestart. Dit plan wordt in verband met de wens het aantal bestemmingsplannen te verminderen opgenomen in het bestemmingsplan voor de kern.

Ruimtelijke Verordening Zeeland (PRVZ, 2012)

Van belang is dat sprake is van een actualisering. Er wordt geen nieuw bedrijventerreinareaal aangelegd. Van belang zijn de artikelen 2.1, 2.2, 2.3 en 2.11 en 2.17. Uitgangspunt van de verordening is dat bestaande juridisch-planologische rechten worden gerespecteerd.

Toetsing

Slechts een select aantal onderdelen uit het Omgevingsplan is geregeld in de verordening. Van gemeenten wordt een loyale bijdrage verwacht aan de uitvoering van de beleidsdoelen van het plan, ook ten aanzien van die onderdelen van het plan die niet in de verordening zijn opgenomen. Verder streeft de provincie naar realisering van beleidsdoelen met de inzet van andere instrumenten. Daartoe wordt verwezen naar de inhoud van het Omgevingsplan.

Algemene regels voor duurzame verstedelijking (artikel 2.1)

  • Binnen Waarde worden niet direct nieuwe functies toegelaten; op termijn wordt binnen de kern via wijzigingsbevoegdheden wel beperkte functiewijziging mogelijk gemaakt.
  • Onder de toetsing van het Bro is reeds aangetoond dat sprake is van een duurzame verstedelijking.

Bedrijven en detailhandelsvoorzieningen (artikel 2.2)

  • In een bestemmingsplan worden bedrijven en voorzieningen uitsluitend toegelaten op gronden die op het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening daartoe zijn bestemd alsmede op bedrijventerreinen. De bedrijven in de kern Waarde zijn thans tot bedrijfsmatige activiteiten of detailhandel of kantoor of maatschappelijk bestemd en voldoen daarmee aan de verordening.
  • Er is geen sprake van uitbreiding of afronding. Een uitgebreide verantwoording, zoals bedoeld in lid 3 onder a en b is derhalve niet aan de orde.
  • In het bestemmingsplan zijn nieuwe grootschalige zelfstandige kantoren op basis van het 6e lid niet toegestaan. Overigens zijn nu geen kantoren aanwezig. Via een wijzigingsbevoegdheid kan op basis van het geldende regime wel een kleinschalig kantoor (maximaal 200 m²) worden toegestaan.
  • Op basis van lid 8 en 9 is detailhandel primair toegestaan in bestaande kernwinkelgebieden. De bestaande detailhandels voorzieningen worden zodanig bestemd. Uitbreiding is niet voorzien.

Wonen (artikel 2.3)

  • De bestaande uitleglocaties voor woningbouw (Dorpszicht Waarde) worden gecontinueerd. De komende jaren beschikt Waarde met deze nieuwbouwlocaties en potentiële locaties voor inbreiding over voldoende gronden voor woningbouw.
  • Via het spoor van wijzigingsbevoegdheden wordt op termijn bij functiebeëindiging woningbouw mogelijk gemaakt. Dit leidt evenwel niet tot structurele toename van de woningbouwmogelijkheden: ook in de geldende bestemming mag reeds worden gewoond. Daarnaast is in die gevallen altijd sprake van kwaliteitsverbetering doordat een andere functie niet langer doelmatig is.

Regionale Waterkeringen (artikel 2.11) en Landschap en erfgoed (artikel 2.17)

  • Op basis van de verordening wordt aan de regionale waterkering aan de westzijde van het plangebied de bestemming Agrarisch met Waarde - beschermde dijken toegekend.
  • Tevens is de beschermingszone aangeduid met de gebiedsaanduiding vrijwaringszone - dijk.
  • De belangen van de Molen zijn door het opnemen van een molenbiotoop gewaarborgd.

Conclusie

De Verordening Ruimte provincie Zeeland is toegepast. Geconcludeerd wordt dat wordt voldaan aan de regels.