Plan: | Hansweert |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0703.01HaBPKom-va01 |
Toetsingskader
Het gemeentelijk archeologiebeleid is vastgelegd in de nota Archeologiebeleid gemeente Reimerswaal, Deel A: Beleidsnota archeologie en Deel B: Toelichting beleidskaart, 30-06-2011. In het beleid zijn de archeologische verwachting en bekende vindplaatsen en archeologische monumenten vastgelegd. Het gemeentelijk archeologie beleid is vastgesteld op 22 november 2011.
Onderzoek
Gemeentelijk archeologiebeleid
Het grootste deel van de bodemingrepen vindt plaats in de bovenste laag van het bodemarchief (laag I, Walcheren). Bij vergunning aanvragen voor diepere bodemingrepen wordt door de bevoegde overheidsinstantie vastgelegd of met de ingreep de diepere lagen (2-4) worden geraakt.
Op basis van het beleid gelden voor kaartlaag 1 (Walcheren) de volgende categorieën:
Volgens het gemeentelijk beleid is binnen het plangebied sprake van drie verschillende categorieën met archeologische verwachting.
Volgens de vindplaatscatalogus van het gemeentelijk archeologiebeleid bevindt zich binnen het plangebied een vindplaats van een scheepswrak uit de Nieuwe Tijd dat bij laag water ook zichtbaar is (catalogusnummer REIL-3). Aan de vindplaats hangt categorie 2. Voor het plangebied is alleen toetsing aan laag I relevant, omdat de andere lagen op te grote diepte liggen. De categorieën houden reeds rekening met de oppervlakte beperkingen.
De Tramper: onderzoek
In het kader van de ontwikkeling van Tramper II zijn diverse archeologische onderzoeken uitgevoerd (zie ook 4.2.2 ). Hierbij zijn geen vindplaatsen aangetroffen. De archeologische verwachting kan op advies van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) naar beneden worden bijgesteld. Het terrein dat binnen de onderzoeksgebied valt conform Archis2, de landelijke database voor archeologie, kan worden vrijgegeven van archeologisch onderzoek.
Conclusie
Op basis van het gemeentelijk beleid wordt aan de verschillende verwachtingswaarden en de vindplaats een dubbelbestemming Waarde - Archeologie toegekend. Per categorie is een afzonderlijke regeling opgenomen.
Voor die delen die vrijgesteld zijn van archeologisch onderzoek wordt gewezen op de wettelijke meldingsplicht voor archeologische waarden conform ex art. 53 van de Monumentenwet. Dit betekent dat bij het aantreffen van archeologische sporen en vondsten direct melding wordt gedaan bij het meldpunt archeologie van de SCEZ.
Projectgebied en archeologie
In het plangebied Tramper II bevindt zich geen (deel van een) terrein, dat op de AMK (editie 25 januari 2006) aangegeven staat als een terrein van enige vastgestelde archeologische waarde. Op de IKAW (editie 25-01-2006) is het projectgebied opgenomen met de aanduiding middelhoge trefkans, dat wil zeggen dat er een middelhoge trefkans is op de aanwezigheid van archeologische resten. Deze IKAW-aanduiding noodzaakt tot het uitvoeren van archeologisch onderzoek. Nagegaan dient te worden of de realisering van de beoogde uitbreiding zou kunnen leiden tot aantasting of vernietiging van mogelijk aanwezige archeologische resten.
Archeologisch onderzoek
Verkennend archeologisch onderzoek Tramper II
In opdracht van de gemeente is door ArcheoMedia, Archeologisch Adviesbureau, in 2004 verkennend archeologisch onderzoek uitgevoerd in het uitbreidingsgebied Tramper II. Dit verkennend onderzoek omvat bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek met boringen. De resultaten van dit onderzoek zijn vermeld in het Rapport AO4-275-Z, Verkennend archeologisch onderzoek Tramper II te Hansweert, oktober 2004. Uit dit onderzoek blijkt dat er in het betreffende gebied geen archeologische resten aangetroffen zijn.
In een reactie op het archeologisch onderzoek heeft de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland bericht dat ingestemd wordt met de conclusies van het onderzoek (brief SCEZ 28 januari 2008). Wel wordt daarbij:
Archeologische Begeleiding Plangebied Scheldekwartier/Tramper II, Hansweert
In opdracht van de gemeente is naar aanleiding van de eerste fase van de herstructurering Scheldekwartier het rapport "Archeologische Begeleiding Plangebied Scheldekwartier/Tramper II, Hansweert, Gemeente Reimerswaal "(SOB Research 1558-0811, juni 2009) opgesteld. Het rapport is tevens beoordeeld door SCEZ. In het kader van de Archeologische Begeleiding, zoals werd geadviseerd in het advies van 28 januari 2008, werden geen archeologische resten aangetroffen. Gebleken is dat geen intact Hollandveen aanwezig is. Verder archeologisch onderzoek wordt dan ook door de SCEZ niet noodzakelijk geacht.
Conclusie archeologie
Op grond van het archeologisch onderzoek kan worden geconcludeerd dat met betrekking tot de uitvoering van het woongebied Tramper II er geen belemmeringen zijn en dat archeologisch vervolgonderzoek niet noodzakelijk is. In het bestemmingsplan Hansweert is aan deze gronden daarom geen dubbelbestemming Waarde- Archeologie toegekend.