Plan: | Smokkelhoek |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0678.smokkelhoek-vast |
De Bevelanden werkt (2004)
De vijf gemeenten in de Bevelanden functioneren als regio en willen verdere invulling geven aan intergemeentelijke samenwerking. In dat kader is de regiovisie 'De Bevelanden' opgesteld (vastgesteld in 2004). De notitie 'De Bevelanden werkt' bevat uitwerkingen voor ondermeer bedrijventerreinen. Volgens deze visie is de belangrijkste doelstelling bij de ontwikkeling van bedrijventerreinen:
"het scheppen van voorwaarden en het bieden van ruimte voor economische ontwikkelingspotenties in de regio, gericht op versterking van de werkgelegenheid en omzet".
De beleidsuitgangspunten zijn verder uitgewerkt in het provinciaal beleid en in het Regionaal Bedrijventerreinprogramma (zie hierna).
Regionaal Bedrijventerreinprogramma (2010)
Analyse en toetsing
Het Regionale bedrijventerreinprogramma De Bevelanden is een programmering voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen in de regio De Bevelanden tot en met 2013 met een doorkijk naar 2020.
Doelstelling
De doelstellingen uit het provinciaal en regionaal beleid zijn doorvertaald in het Regionaal bedrijventerreinprogramma. De gemeenten voeren daarbij een actief grondbeleid, waarin kwaliteit en zuinig ruimtegebruik centraal staan. Bedrijven die zich willen vestigen op een bedrijventerrein in één van de Bevelandse gemeenten moeten passen binnen de signatuur van dat betreffende bedrijventerrein.
Aanleiding
In het Omgevingsplan Zeeland 2006-2012 is het regionaal Bedrijventerreinprogramma geïntroduceerd als instrument om het beleid op het gebied van bedrijventerreinen vorm te geven. Aangegeven is dat deze aanpak gezien wordt als een groeimodel, waarbij de mate van afstemming zal groeien met de jaren.
Op basis van provinciaal beleid wordt geen medewerking verleend aan plannen voor nieuwe en te herstructureren bedrijventerreinen die niet verankerd zijn in een regionaal bedrijventerreinprogramma. Uitgangspunt is dat binnen de planperiode de voorraad uitgeefbaar bedrijventerrein niet meer bedraagt dan vijfmaal de jaarlijkse behoefte.
Provinciale Staten hebben een aantal aspecten uit het bedrijventerreinbeleid vastgelegd in de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV). Het aspect van de locatieafweging bij nieuwe bedrijventerreinontwikkelingen is expliciet toegevoegd. De uitwerkingen zoals die in de PRV zijn opgenomen zijn destijds in de partiële herziening van het Omgevingsplan integraal opgenomen.
Het bedrijventerreinprogramma dient als beleidsbasis voor de planologische procedures rond herstructurering en ontwikkeling. Hiermee wordt proceduretijd verkort. Voorwaarde is dat daarin een goede ruimtelijke onderbouwing voor ontwikkelingen is opgenomen. Hieronder wordt verstaan dat ten minste aandacht wordt besteed aan:
Bedrijventerreinprofielen
Er wordt in het beleid een onderscheid gemaakt in de volgende bedrijventerreinprofielen:
In Kapelle is één grootschalig bedrijventerrein aanwezig: Smokkelhoek. Dit terrein is gekarakteriseerd als een gemengd regionaal terrein in aanvulling op het bedrijventerreinaanbod in de stedelijke ontwikkelingszone Goes.
Thematische en zeehaventerreinen komen niet voor. De kleinschalige terreinen zijn in het kader van het bestemmingsplan Smokkelhoek niet relevant.
Grootschalige bedrijventerreinen
Op grootschalige bedrijventerreinen kunnen grootschalige bedrijfsactiviteiten plaatsvinden tot en met milieuhindercategorie 4. In Midden-Zeeland is gedurende de planperiode geen behoefte aan uitbreidingen van grootschalige bedrijventerreinen. De bedrijventerreinstrategie is voor De Bevelanden gericht op het verder ontwikkelen van een beperkt aantal grootschalige bedrijventerreinen.
Strategie
De bedrijventerreinstrategie van de regiovisie 'De Bevelanden' is opgenomen in het Omgevingsplan Zeeland en wordt in het Regionaal Bedrijventerreinprogramma uitgewerkt. Uitgangspunt van de samenwerking van De Bevelanden is het realiseren van een gesegmenteerd aanbod van bedrijventerreinen.
Concentratie van bedrijven met dezelfde signatuur is gewenst. Vertrekpunt voor de economische ontwikkeling is het voortbouwen op de gedifferentieerde economische structuur van de regio en het benutten van de kansen die deze structuur biedt.
Uitgangspunt is dat de bestaande, veelal kleinschalige terreinen waarop van oorsprong lokaal georiënteerde bedrijven zijn gevestigd, worden gehandhaafd. De toekomstige ruimtevraag wordt vooral opgevangen op een beperkt aantal grootschalige terreinen in de regio, waaronder Smokkelhoek voor Kapelle. Voorts wordt algemeen ingezet op:
Duurzaamheid en herstructurering
Duurzaam ruimtegebruik
De Bevelandse gemeenten streven naar een zorgvuldig gebruik van de ruimte. Instrumenten die gemeenten op kavelniveau actief zullen gebruiken zijn:
Duurzaam Bouwen
Vanaf 1 januari 2011 wordt binnen de Bevelanden gebruik gemaakt van de stimuleringsmaatregel "Duurzaam Bouwen". Deze maatregel houdt in dat vanuit de grondprijs, gelden worden gegenereerd die weer worden ingezet voor een duurzaamheidsubsidie. De Bevelanden hebben per bedrijventerrein een beheerstrategie geformuleerd. Hierdoor wordt inzichtelijk gemaakt hoe in de regio omgegaan wordt met behoud van de kwaliteit op de bestaande terreinen.
Herstructurering
Herstructurering is in de Bevelanden een belangrijk thema. Voor Smokkelhoek geldt echter dat als één van de weinige bedrijventerreinen in Zeeland, herstructurering de voorbije planperiode is uitgevoerd. Nieuwe (grootschalige) herstructurering is niet aan de orde. Via beheer en onderhoud en afstemmen van de regeling op actuele vragen uit de markt en beleid wordt behoud van de huidige basiskwaliteit nagestreefd.
Daarnaast wordt uitgaan van het SER-ladder principe. Dit houdt in dat voordat een gemeente een nieuw bedrijventerrein in de Bevelanden realiseert, eerst wordt gekeken of er op de bestaande bedrijventerreinen door herstructurering of duurzaamheidsmaatregelen nog ruimtewinst te behalen valt om uitbreiding of nieuwvestiging van bedrijven mogelijk te maken. Verder worden in contacten met bestaande bedrijven die interesse hebben in nieuwvestiging, alternatieven op de huidige locatie besproken worden aan de hand van de volgende punten:
Conclusie
Op basis van het regionale beleid in de bedrijventerreinenprogrammering wordt ten aanzien van het bedrijventerrein de Smokkelhoek het volgende geconcludeerd.