direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal beleid
Plan: Smokkelhoek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0678.smokkelhoek-vast

2.2 Provinciaal beleid

Omgevingsplan Zeeland

Doelstelling en inzet provincie

Voor de steden en regio's is het kunnen aanbieden van voldoende aanbod van kwalitatief hoogwaardige bedrijventerreinen van groot belang. De provincie Zeeland bevordert optimale afstemming van vraag en aanbod van bedrijventerreinen, herstructurering van bestaande terreinen, zorgvuldig ruimtegebruik, landschappelijke inpassing en goede bereikbaarheid. Hiervoor wordt de duurzaamheidsladder gehanteerd.

Duurzaamheidsladder

Voor succesvol ruimtelijk beleid is het van belang dat in Zeeland in iedere regio vraag en aanbod van stedelijke functies goed op elkaar zijn afgestemd. Dit draagt bij aan economische dynamiek, zorgvuldig gebruik van ruimte en infrastructuur en behoud van de leefbaarheid van stedelijk en landelijk gebied. De ladder voor duurzame verstedelijking is het centrale ruimtelijk instrument om dit beleid te realiseren.

De duurzaamheidsladder gaat uit van drie stappen.

  • 1. Behoefte aantonen
    Evenwicht in vraag en aanbod door beleidsneutrale marktverkenning (extern), regionale planning en onderbouwing in bestemmingsplannen.
  • 2. Inbreiden eerst
    Bundeling van nieuwe terreinen binnen begrenzing bestaand bebouwd gebied. Herstructurering en verbetering bestaande terreinen.
  • 3. Goede ontsluiting
    Bereikbaarheid en ontsluiting zijn onderbouwd in bestemmingsplan. Aansluiting op regionaal kwaliteitsnetwerk goederenvervoer.

De gemeente zal bij nieuwe ontwikkelingen moeten onderbouwen hoe met die voorwaarden rekening is gehouden en waarom voor een bepaalde ontwikkeling op de voorgestelde locatie is gekozen.

De aandachtspunten bij bedrijventerreinen zijn de volgende.

  • Solitaire bedrijvigheid binnen de bebouwde kom is geheel aan de gemeente.
  • De provincie actualiseert de behoefteprognoses bedrijventerreinen uit 2008. Dit is een belangrijk ingrediënt voor de regionale afspraken, waarin niet meer wordt gepland dan in de komende 10 jaar nodig is.
  • Gegevens over huidig aanbod zijn opgenomen in IBIS.
  • Nieuwe ontwikkelingen worden voor ten minste 80% op de grootschalige bedrijventerreinen gerealiseerd, zoals aangegeven in de Provinciale Ruimtelijke verordening Zeeland. Dit is onderdeel van de regionale afspraken, die door de provincie worden bekrachtigd.
  • Bestaand kleinschalige bedrijventerreinen kunnen worden afgerond, inclusief een beperkte uitbreiding.
  • Goede bereikbaarheid van nieuwe terreinen is bij uitstek te onderbouwen met aansluiting op het regionaal kwaliteitsnetwerk goederenvervoer.

Concentratie en bundeling van bedrijven

Het is zowel ruimtelijk als economisch van belang dat bedrijvigheid geconcentreerd en gebundeld wordt ontwikkeld. Bedrijvigheid wordt daarom zoveel mogelijk geclusterd op bedrijventerreinen, met de nadruk op ontwikkeling van de grootschalige terreinen (80% van de toename van het areaal per regio vindt hier plaats).

Om infra-investeringen optimaal te kunnen benutten en overlast te voorkomen moet worden aangesloten bij het kwaliteitsnetwerk goederenvervoer.

Kwaliteitsimpuls voor bedrijventerreinen

Om de kwaliteit van bedrijventerreinen zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij wensen en kansen uit de markt is aandacht voor beheer, bereikbaarheid, marktconforme grondprijzen en de aanpak van verouderde terreinen nodig. De provincie dringt er bij gemeenten op aan om duurzaam beheer en onderhoud bij nieuwe terreinen te borgen en ondersteunt herstructurering en transformatie van verouderde terreinen.

Categorie bedrijventerreinen

Onderscheid kan worden gemaakt tussen verschillende typen bedrijventerreinen. Smokkelhoek is aangewezen als concentratiegebied van de agribusiness ('Agribusiness Bevelanden'), net zoals Nishoek in Reimerswaal. Hiermee heeft de provincie invulling gegeven aan de kaders die vanuit de duurzaamheidsladder voor alle stedelijke ontwikkelingen, inclusief de zeehaventerreinen gelden.

Provinciale Ruimtelijke verordening Zeeland

In de toelichting bij een bestemmingsplan voor een bedrijventerrein met uitbreidingsruimte, wordt aannemelijk gemaakt dat het plan bijdraagt aan of niet in strijd is met de doelstelling dat 80% van de bedrijvigheid regionaal wordt geclusterd op of aansluitend aan grootschalige bedrijventerreinen en duurzaam beheer en onderhoud van het bedrijventerrein gewaarborgd is.

In een bestemmingsplan worden nieuwe grootschalige, zelfstandige kantoren uitsluitend

toegelaten in of direct aansluitend aan de binnenstad van Goes, Middelburg, Vlissingen en Terneuzen.

Nieuwe detailhandelsvoorzieningen, daaronder begrepen de uitbreiding van bestaande detailhandelsvoorzieningen, worden primair toegelaten in bestaande kernwinkelgebieden. In de toelichting bij een bestemmingsplan waarin nieuwe detailhandelsvoorzieningen, met inbegrip van de uitbreiding van bestaande -voorzieningen, worden toegelaten wordt inzicht gegeven in de wijze waarop het plan bijdraagt aan het beleidsdoel van bundeling en concentratie in bestaande kernwinkelgebieden. Dit is niet van toepassing op detailhandel in volumineuze en gevaarlijke goederen.

Smokkelhoek is in de Verordening aangewezen als 'Grootschalig bedrijventerrein'.

Convenant Bedrijventerreinen 2010-2020 (2010)

Op landelijk niveau is het Convenant Bedrijventerreinen 2010 – 2020 gesloten. Dit convenant is ondertekend door de provincies, de VNG en het rijk. Het bevat richtinggevende afspraken over bedrijventerreinbeleid en geeft provincies de regierol op dit beleidsveld. In het convenant is tevens afgesproken dat provincies hun structuurvisie aanpassen aan deze nieuwe afspraken. Deze afspraken hebben geen wezenlijke wijzigingen van beleidsstandpunten voor Zeeland tot gevolg.

Herstructureringsprogramma Zeeland (2010)

De provinciale beleidsdoelen en belangen van het Omgevingsplan en de Provinciale Ruimtelijke Verordening Zeeland zijn in dit programma gecontinueerd en maken voorts deel uit van de met het rijk opgestelde Gebiedsagenda Zeeland. Het accent ligt op zuinig ruimtegebruik, duurzame inrichting en ruimtelijke kwaliteit. Dit is uitgewerkt in de subsidieregeling Impuls Herstructurering en Transformatie.

Toetsing

  • Het bedrijventerrein Smokkelhoek is aangeduid als één van de provinciale 'Grootschalige bedrijventerreinen' (Verordening) en heeft in het Omgevingsplan aanvullend de aanduiding 'Agribusiness Bevelanden' gekregen. De uitbreidingsruimte is bepaald en begrensd in het Regionale bedrijventerreinprogramma De Bevelanden, waarbij afstemming op regionaal niveau heeft plaatsgevonden. In dat kader is destijds ook aandacht besteed aan de kansen in de markt en de consequenties van de marktvraag en (over)capaciteit. Op basis daarvan is de aanwijzing van de uitbreidingsrichting van Smokkelhoek en de omvang hiervan tot stand gekomen. Aanvullend marktonderzoek zal hier geen meerwaarde hebben, aangezien reeds wordt uitgegaan van fasering, afgestemd op de marktvraag. In dat verband is overleg gevoerd met de grote bedrijven op Smokkelhoek. Bij een aantrekkende markt zijn er reële kansen voor vergroting van de bedrijfspercelen of invulling van hiervoor gereserveerde percelen.
  • Binnen het bedrijventerrein zijn kavels beschikbaar voor uitbreiding van bestaande bedrijven, zodat geen verplaatsing noodzakelijk wordt. Recent is centraal in het gebied een nieuw deel bouwrijp gemaakt. Daar zal aansluitend aan bestaande bedrijvigheid, de eerstkomende uitgifte plaatsvinden. In het oostelijk deel wordt op relatief korte termijn waterberging aangelegd. Belangrijk is dat de fysieke uitbreidingsruimte van Smokkelhoek wordt begrensd door de spoordijk, de leidingstrook en de Rijksweg.
  • In de vorige planperiode zijn tal van bedrijven vanuit de kernen naar Smokkelhoek verplaatst, met een clustering in de zuidwesthoek. Herstructurering van het bedrijventerrein is onder het voorgaande planologische regime reeds in belangrijke mate gerealiseerd: verplaatsing en uitbreiding van bedrijven, hergebruik van vrijgekomen locaties en aanleg van nieuwe hoofdinfrastructuur. Dit laat onverlet dat in de zuidwesthoek herinrichting van bedrijfspercelen tot de mogelijkheden zal behoren (zie hoofdstuk 3). De uitbreidingsgebieden worden in het bestemmingsplan als zodanig bestemd. Hiermee kan in voldoende mate een kwalitatieve doorgroei, inclusief 'groen en water', van het bedrijventerrein tot stand komen.
  • Het bedrijventerrein Smokkelhoek is uitstekend ontsloten via het regionale en nationale wegenstelsel. In de omgeving is de loswal gelegen (Schore).
  • Het te actualiseren bestemmingsplan voorziet in behoud van het huidige profiel en continuering van de huidige juridisch planologische mogelijkheden. Aanvullend wordt ingezet op versterking en verruiming van de efficiëntie en gebruikswaarde van de bedrijventerreinen en op duurzaamheid (waar mogelijk). Waar mogelijk wordt gestreefd naar nieuwe ruimte voor economische en maatschappelijke dynamiek.

Conclusie

Het Omgevingsplan biedt voldoende ruimte voor actualisering van de bestemmingsregeling, kwaliteitsverbetering en uitbreiding van het bedrijventerrein Smokkelhoek.

Provinciale beleidsvisie Externe Veiligheid

De provincie heeft als doelstelling het realiseren van een veilige woon-, werk- en recreatieomgeving. Eén van de doelstellingen in deze beleidsvisie betreft het concentreren van risicobronnen door bij de wijziging van bestemmingsplannen voor bedrijventerreinen - waar risicovolle activiteiten worden toegestaan - vast te leggen welke bedrijfscategorieën worden toegelaten en bedrijfscategorieën niet. Uitgangspunt hierbij is dat bedrijven met een relevante contour voor externe veiligheid geconcentreerd worden op grootschalige bedrijventerreinen. Het bedrijventerrein Smokkelhoek is aangewezen als een grootschalig bedrijventerrein. Smokkelhoek betreft daarmee een concentratielocatie voor risicovolle inrichtingen.