direct naar inhoud van 3.9 Buisleidingen
Plan: Kapelle Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0678.buitengebied-OW01

3.9 Buisleidingen

3.9.1 Situatie in Kapelle

In de gemeente Kapelle komen relatief veel buisleidingen voor. Op zich een goede ontwikkeling: het vervoer van stoffen via buisleidingen is een milieuvriendelijke modaliteit en het versterkt de positie van Zeeland in logistieke netwerken. Probleem is echter dat de gemeente ook regelmatig wordt geconfronteerd met leidingen die naar de huidige inzichten niet op de juiste plaats liggen of met ruimtelijke ontwikkelingen, zoals bouwplannen voor industrieterreinen, die conflicteren met leidingen in de nabijheid van de betreffende locaties.
Kapelle streeft daarom naar bundeling van buisleidingen. Voorkomen moet worden dat nieuwe belangrijke buisleidingen verspreid over het grondgebied van de gemeente worden aangelegd. In beginsel zijn hiervoor de specifiek gereserveerde leidingenstroken bedoeld.

3.9.2 Beleidskader buisleidingen

Het beoogde beleid ten aanzien van buisleidingstroken, zoals verwoord in hoofdstuk 2, is dat in de strook niet mag worden gebouwd anders dan ten behoeve van leidingen en de primaire bestemming (veelal de agrarische bestemming). Voor de Zeeuwse situatie wordt een breedte van 50 meter voor de buisleidingenstrook voldoende geacht. Indien er niet genoeg ruimte beschikbaar is, kan bij wijze van uitzondering een smallere strook worden toegestaan.
Voor het toetsingsgebied (175 meter aan weerszijden van de strook) geldt dat ook woonwijken, flatgebouwen en bijzondere objecten categorie I1 niet zijn toegestaan. Voor andere vormen van ruimtelijke ontwikkelingen geldt dat dit is toegestaan dan wel dat er een afweging moet plaatsvinden. Met "afweging" wordt een afweging bedoeld op grond van het integraal veiligheidsbeleid (zowel externe veiligheid als openbare veiligheid).
Het veiligheidsgebied (55 meter aan weerszijden van de strook, i.c. een verbijzondering van het toetsingsgebied) moet worden vrijgehouden van woonbebouwing en zoveel mogelijk van andere bebouwing. In de volgende tabel zijn de mogelijkheden opgenomen.

Tabel 7 Bouwmogelijkheden in en rond de buisleidingenstrook

    veiligheidsgebied   toetsingsgebied  
  buisleidingenstrook (50 meter breed)   breedte aan weerszijden van de buisleidingenstrook: 55 meter   breedte aan weerszijden van het veiligheidsgebied: 120 meter  
Grote ruimtelijke ontwikkelingen  
Woonwijken, flatgebouwen en bijzondere objecten categorie I   Niet toegestaan   Niet toegestaan   Niet toegestaan  
Andere grote ruimtelijke ontwikkelingen (bijvoorbeeld grote infrastructurele werken   Niet toegestaan   In het algemeen niet toegestaan   Afweging  
Ruimtelijke ontwikkelingen van bescheiden omvang  
Incidentele woonbebouwing   Niet toegestaan   Niet toegestaan   Afweging  
Bijzondere objecten categorie I   Niet toegestaan   Niet toegestaan   Afweging  
Verblijfsrecreatieterreinen   Niet toegestaan   Niet toegestaan   Afweging  
Dagrecreatieterreinen   Niet toegestaan   Afweging   Toegestaan  
Industrie(terreinen)   Niet toegestaan   Afweging   Toegestaan  
Andere ruimtelijke ontwikkelingen van bescheiden omvang (bijvoorbeeld kleinere infrastructurele werken)   Niet toegestaan   Afweging   Toegestaan  


Voor de leidingenstrook (en bijbehorende veiligheids- en toetsingsgebied) en de solitaire hoofdtransportleidingen geldt dat deze in het bestemmingsplan geregeld moeten worden. Deze leidingen zijn planologisch relevant. Verder zullen de planologisch relevante buisleidingen die al in de strook liggen moeten worden omschreven (product, omvang en druk) Solitair liggende leidingen dienen eveneens planologisch-juridisch te worden geregeld. Dit geldt eveneens voor de exact berekende risicocontour van de solitair liggende leidingen.
De Zeeuwse leidingenstrook is voor een deel gelegen in de gemeente Kapelle. De strook is de gehele gemeente 50 meter breed.

3.9.3 Aanwezige planologisch relevante leidingen

In de navolgende tabel zijn de aanwezige planologisch relevante buisleidingen in de gemeente Kapelle opgenomen. Hierbij is gebruikgemaakt van informatie van de betreffende leidingbeheerders. Deze informatie is verzameld aan de hand van een lijst met leidingbeheerders na een oriëntatiemelding bij KLIC-zuid (Kabel- en LeidingenInformatieCentrum).

Tabel 8 Planologisch relevante leidingen in Kapelle

buisleidingen   leidingbeheerder   planologisch relevant   regeling  
Buisleidingenstrook  
Ruwe olie (30")   Dow Benelux Pipeline Beheer   Ja    
Aardgastransportleidingen
10", 100 bar
4", 80 bar
6", 80 bar  
  Ja    
Drinkwaterleiding (36")   DELTA N.V.   Ja    
Landbouwwaterleiding (28")   DELTA N.V.   Ja    
Vers waterleiding (28")   DELTA N.V.   Ja    
Aardgas 30", 67 bar   Gasunie   Ja    
Gastransportleiding, Hoog Calorisch   Zebra   Ja    
Aardgas (voormalige LPG-leiding van Eurogas)   DELTA NV   Ja    
Solitaire leidingen  
Kerosine   Defensie pijpleiding Organisatie   Ja   Alleen aanduiding, leiding is niet meer in gebruik.  
Afvalwatertransportleiding   Waterschap Zeeuwse Eilanden   Indien diameter = 18"    
Hoofdwatertransportleiding   DELTA N.V.   Indien diameter = 18"    
Hoogspanningsverbindingen
van:
a. 150 kV
b. 380 kV  
DELTA N.V.   Ja   Aan weerszijden van het hart van de bovengrondslijn:
30 meter
36 meter  
Propyleen (6")   Dow Benelux B.V.   Ja    
Straalverbindingspaden   KPN Telecom BV   Ja   Op verbeelding met zone hoogtebeperkingen  
Aardgas
a. 8", 40 bar




b. 20", 66,2 bar








c. 6", 40 bar




d. 4", 40 bar  
N.V. Nederlandse Gasunie   Ja  
toetsingsafstand 20 meter, minimale bebouwingsafstand 7 meter;

toetsingsafstand 67 meter, minimale bebouwingsafstand 20 meter. Voor objecten categorie II geldt voor alle diamaters 4 meter (20-50 bar) en 5 meter (50-100 bar).

Toetsingsafstand 20 meter, minimale bebouwingsafstand 4 meter.

Toetsingsafstand 20 meter, minimale bebouwingsafstand 4 meter.  

Straalpad

Over het noordelijk deel van het plangebied loopt een straalpad (een straalpad ligt tussen twee zendinstallaties ten behoeve van de telecommunicatie. Voor een ongestoorde bedrijfsvoering gelden hier bouwhoogtebeperkingen. Dit straalpad (met beschermingszones van 100 meter aan weerszijden van de hartlijn van de straalverbinding) wordt niet in het bestemmingsplan opgenomen, aangezien ontwikkelingen worden beperkt tot een bouwhoogte lager dan de 24 meter bouwhoogte.

Radarverstoringsgebied

Het plangebied is deels gelegen in het radarverstoringsgebied van de vliegbasis Woensdrecht. Dit houdt in dat, ten einde het ongestoord functioneren van radar- en communicatieapparatuur op de vliegbasis te waarborgen, rond deze vliegbasis een cirkel met een straal van 15 nautische mijl (= 27,8 kilometer) geldt, gemeten vanaf de positie van de radar. Binnen dit radarverstoringsgebied moet voor ieder obstakel, hoger dan 63 meter boven NAP, worden berekend of verstoring van de radar optreedt. De mate van verstoring van de radar is afhankelijk van onder andere de hoogte, breedte en opstelling van de objecten.
Plannen voor het oprichten van hoge objecten moeten altijd individueel worden getoetst door het Ministerie van Defensie, Dienst Vastgoed Defensie, Directie Zuid, te Tilburg.