Plan: | Kapelle Buitengebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0678.buitengebied-OW01 |
Huidige situatie
Kapelle, omarmd door de Oosterschelde en de Westerschelde, is gelegen in het unieke landschap van het groene hart van Zuid-Beveland. Voor zowel de inwoners als ook voor recreanten is een gevarieerd aanbod om vrije tijd op water en land door te brengen. Kapelle is een overwegend groene gemeente met veel boomgaarden. De gemeente wordt dan ook "de bloesem van Zeeland" genoemd. Voor het groene karakter zijn ook het Kapelse Moer en de diverse bosgebieden belangrijk.
Kwaliteitsverbetering, productdifferentiatie en uitbreiding toeristisch-recreatieve sector Wemeldinge en duiksportvoorzieningen
De gemeente Kapelle kiest voor kwaliteitsverbetering, productdifferentiatie en uitbreiding van de toeristisch-recreatieve sector in Wemeldinge. De ondernemers krijgen ruimte voor hun initiatieven om de mogelijkheden en kansen die er liggen, de komende jaren te benutten. Dit kan resulteren in betere en grotere recreatiebedrijven en mogelijk zelfs in verplaatsing van bedrijven. Een tweede pijler van het ontwikkelingsperspectief voor Wemeldinge is het realiseren van voorzieningen voor de duiksport: een duikpaviljoen, parkeerruimte en verblijfsaccommodatie.
Elders in de gemeente Kapelle wordt het toeristisch-recreatief profiel versterkt door de bestaande voorzieningen te verbeteren. Dit ligt meer in de sfeer van bewegwijzering en enkele ondersteunende voorzieningen zoals rustplaatsen en dergelijke.
Ruimte voor marktinitiatieven
Belangrijk is dat ruimte wordt geboden aan marktinitiatieven. Duidelijk is dat deze initiatieven kansrijk zijn omdat ze vanuit de bestaande bedrijven worden geïnitieerd. Daarnaast is van belang dat de initiatieven inspelen op de vraag uit de markt naar verbetering, vernieuwing en verbreding. Het actuele beleid (rijk, provincie) biedt hiervoor ook volop ruimte wanneer op de juiste wijze wordt omgegaan met het gewenste behoud en de versterking van landschappelijke en natuurwaarden. Deze waarden aan de westzijde van Wemeldinge liggen met name op het vlak van een kenmerkende openheid van het landschap met in de noordrand enkele inlagen (Ecologische Hoofdstructuur) en de cultuurhistorische waarden van de kern Wemeldinge (bossen, kleinschaligheid). Aan de oostkant komen geen specifieke waarden voor.
De initiatieven voor kwaliteitsverbetering, productdifferentiatie en vergroting van recreatiebedrijven alsmede het realiseren van voorzieningen voor de duiksport goed in de omgeving worden ingepast. Dit neemt niet weg dat enkele bedrijven hiervoor ingrijpende beslissingen moeten nemen. Het zonder meer uitbreiden van het bedrijf op de huidige locatie kan immers strijdig zijn met de aanwezige landschappelijke en natuurwaarden en met het beleid. In verband daarmee krijgen bedrijven de gelegenheid gedurende een periode van drie jaar de plannen zodanig te ontwikkelen dat realisering van uitvoerbare initiatieven binnen die periode van start kan gaan. Daarna zal er ruimte worden geboden aan andere initiatieven. Dat betekent dat de plannen binnen een periode van een jaar moeten worden geconcretiseerd, waarbij ook de uitvoerbaarheid is aangegeven.
Kamperen bij de boer
Met de intrekking van de Wet op de Openluchtrecreatie per 1 januari 2008 is het instrumentarium op basis van deze wet vervallen. De gemeente Kapelle heeft de intentie om het huidige beleid te continueren en het kamperen bij de boer niet overal toe te staan. Dit houdt in, dat ter voorkoming van ongeremde groei van de verblijfsrecreatie en gelet op het agrarisch perspectief het kleinschalig kamperen, het zogenaamde kamperen bij de boer, voorbehouden blijft aan agrarische bedrijven en voormalige agrarische bedrijven.