Plan: | Kapelle Buitengebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0678.buitengebied-OW01 |
Omgevingsplan Zeeland 2006-2012 (Provincie Zeeland, 2006)
Provinciale Staten van Zeeland hebben het integraal Omgevingsplan Zeeland 2006-2012 (IOP) op 30 juni 2006 vastgesteld. In de visie van de provincie heeft de landbouw de potentie in zich om ook op langere termijn de beeldbepalende positie in het Zeeuwse platteland te behouden. Dit is noodzakelijk om, in het kader van Duurzaam Ontwikkelen, de vitaliteit en kwaliteit van het landelijk gebied te behouden. Eerste doelstelling in het omgevingsbeleid is dan ook het in stand houden en ruimte bieden voor de agrarische productiefunctie.
De concurrentiekracht van de marktgerichte landbouw staat echter onder druk. Er is behoefte aan meer flexibiliteit om in te kunnen spelen op kansrijke ontwikkelingen. In het IOP wordt deze flexibiliteit geboden. Een ruimtelijke zonering voor verbrede en marktgerichte landbouw past daar niet bij. Het belang van de agribusiness wordt onderstreept, want als het gaat om de marktgerichte landbouw, zal vanuit de keten en de agribusiness een belangrijke impuls voor vernieuwing gegeven moeten worden. Waar mogelijk zal de provincie dergelijke ontwikkelingen fysiekruimtelijk en voorwaardenscheppend ondersteunen, zowel voor de marktgerichte als de verbrede landbouw. Dat geldt ook voor nieuwe typisch Zeeuwse kansen zoals de aquacultuur en de inplaatsing van kansrijke sectoren als glastuinbouw. Voor niet-grondgebonden landbouw is concentratie uitgangspunt.
Tweede doelstelling van het IOP is het streven naar een multifunctioneel platteland. Het platteland, heeft de specifieke Zeeuwse kwaliteiten van rust en openheid. Dit zijn belangrijke waarden voor verdere ontwikkeling van de provincie. Ontwikkelingen op het platteland moeten dan ook worden afgestemd op deze multifunctionele doelstelling. Thema's als vergroten toegankelijkheid en groenblauwe dooradering van het landschap zijn speerpunten voor de provincie.
Figuur 2 Fragment Omgevingsplan Zeeland
Waterbeheerplan 2002-2007 (Waterschap Zeeuwse Eilanden, 2002)
Waterschap Zeeuwse Eilanden is verantwoordelijk voor het beheer van oppervlaktewater in het plangebied. Het beheer betreft zowel het kwantiteits- als het kwaliteitsbeheer van het oppervlaktewater. Doel van het waterbeheer is het bereiken en instandhouden van een goede toestand van de watersystemen.
In het beheersplan is een optimale toestand van de watersystemen uitgewerkt in streefbeelden. Er zijn streefbeelden opgesteld voor stadswateren, welen en drinkpoelen, natte duinvalleien, natte inlagen, waterlopen kreken (niet doorvoerend, waterlopen (doorvoerend), kanalen, waterlopen en kreken (doorvoerend met ecologische potentie) en zwemwater.
Voor acht gebieden, waaronder afvoergebied Dekker (inclusief afvoergebied Postweg) wordt in de planperiode een plan van aanpak opgesteld om te komen tot een gebiedgerichte aanpak. Voor het afvoergebied Dekker + de Postweg zullen de volgende uit te voeren maatregelen plaatsvinden: beschermen landbouw, water voor natuur, verbeteren afvoer en algemene maatregelen.
Waterkeringbeheersplan 2002-2007 (Waterschap Zeeuwse Eilanden, 2002)
Het waterkeringbeheersplan vormt voor het waterschap het instrument voor het vastleggen van kaders waarbinnen een samenhangend, systematisch en doelmatig beleid en beheer kan worden uitgevoerd dat is afgestemd op ander relevante beleidsvelden. Voor derden die op één of andere wijze betrokken zijn bij het beheer van waterkeringen biedt het plan inzicht in de wijze waarop het waterschap invulling geeft aan de waterkeringszorg in de planperiode. Het waterkeringbeheerplan vormt met de beheerplannen van de andere beheerders in Zeeland (waterschap Zeeuws-Vlaanderen en Rijkswaterstaat directie Zeeland) én het door het Zeeuws Overlegorgaan Waterkeringen opgestelde beleidsplan een geheel. Het gaat daarbij om onderwerpen als andere oplossingen voor het beveiligen van waterkeringen voor natuur en recreatie. De uitwerking ervan vindt plaats in de beheerplannen.