Plan: | Kapelle Buitengebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0678.buitengebied-OW01 |
De vertaling van het beleid van hogere overheden in gemeentelijk beleid voor het plangebied, vindt in hoofdstuk 3 (inventarisatie en analyse) en in hoofdstuk 4 (beleidsvisie) plaats. Het betreft onder meer het beleid inzake landbouw, landschap, ecologie en milieu. De integrale beleidsafweging is in de vorm van de gemeentelijke beleidsvisie weergegeven.
Ontwikkelingsperspectief recreatie (2005)
De toeristisch-recreatieve betekenis van de gemeente Kapelle is in de afgelopen jaren toegenomen. Wemeldinge vervult daarin een centrale rol. Gezien de ligging aan de Oosterschelde en de gerealiseerde kanaalwerkzaamheden hebben geleid tot ontwikkelingen die een grote bijdrage hebben geleverd aan de versterking en verbreding van de toeristisch-recreatieve functie en positie van Wemeldinge zelf en van de gemeente Kapelle.
Feitelijke ontwikkelingen, het IOP Zeeland en initiatieven laten zien dat er sprake is van aandacht (vanuit markt en beleid) voor toerisme en recreatie in en rond Wemeldinge en dat er ook verwachtingen bestaan ten aanzien van kansen en ontwikkelingen voor verdere toeristisch-recreatieve ontwikkeling van Wemeldinge. Deze motieven geven aan dat er behoefte bestaat aan een recreatievisie, met belangrijke aandacht voor Wemeldinge. Deze visie dient enerzijds goed in beeld te brengen het huidige toeristisch-recreatief product Wemeldinge en anderzijds van daaruit de verdere ontwikkelingsmogelijkheden aan te geven.
De gemeente Kapelle kiest voor kwaliteitsverbetering, productdifferentiatie en uitbreiding van de toeristisch-recreatieve sector in Wemeldinge. De ondernemers krijgen ruimte voor hun initiatieven om de mogelijkheden en kansen die er liggen, de komende jaren te benutten. Dit kan resulteren in betere en grotere recreatiebedrijven en mogelijk zelfs in verplaatsing van bedrijven. Een tweede pijler van het ontwikkelingsperspectief voor Wemeldinge is het realiseren van voorzieningen voor de duiksport: een duikpaviljoen, parkeerruimte en verblijfsaccommodatie.
Elders in de gemeente Kapelle wordt het toeristisch-recreatief profiel versterkt door de bestaande voorzieningen te verbeteren. Dit ligt meer in de sfeer van bewegwijzering en enkele ondersteunende voorzieningen zoals rustplaatsen en dergelijke.
Woningbouwontwikkelingen (2002)
De gemeente Kapelle heeft altijd als doelstelling gehad het bieden van gevarieerde en aantrekkelijke woonmilieus. In de laatste decennia heeft dit geresulteerd in uitbreiding van de kernen die waren afgestemd op de woonwensen in de afzonderlijke perioden. Voor de toekomst blijft het streven gericht op behoud van het dorpse karakter. Daarbij zullen de nieuwe ontwikkelingen het dorpse karakter moeten blijven accentueren. In de woonomgeving zal de nabijheid van het landelijk gebied duidelijk waarneembaar zijn.
Hiervoor is de notitie Woningbouwontwikkelingen opgesteld. In de notitie wordt ten opzichte tot het vigerende beleid, een sterker accent gelegd op herstructurerings- en inbreidingslocaties alsmede de uitbreidingslocatie Zuidhoek.
Verevening
Door toepassen van het vereveningsprincipe kunnen meer ontwikkelingsmogelijkheden worden gecreƫerd (zie bijlage 2; B2.2). De gelijktijdige investering in de omgevingskwaliteit of in de ruimtelijke kwaliteit is voorwaarde voor het bieden van de gewenste (economische) ontwikkelingsmogelijkheden. In aanvulling op regeling in het kader van het bestemmingsplan is een privaatrechtelijke overeenkomst een middel om aan deze voorwaarde te voldoen. Verevening is aanvullend op het in het plan geschetste afwegingskader voor inpasbaarheid van nieuwe ontwikkelingen. Er zijn twee hoofdvormen van verevening:
De gemeente Kapelle sluit bij verevening aan bij de provinciale 'Handreiking verevening' wat betreft onder meer locaties, het proces en het sluiten van een overeenkomst.